Tisztítsd meg a kagylókat: alaposan dörzsöld le a héjukat, és távolítsd el az esetleges homokot vagy szennyeződéseket.
A kagylók tisztításához használj egy drótkefét, különösen a makacs szennyeződések eltávolításához.
Forralj fel egy lábosban vizet, majd dobd bele a kagylókat. Főzd őket 3-5 percig, amíg a héjak kinyílnak. A zárt kagylókat dobd ki.
Fontos, hogy a zárt kagylókat kidobd, mert azok nem frissek és fogyasztásra alkalmatlanok lehetnek. A vizet ne sózd, mert a kagylók sósak.
Szűrd le a kagylókat, majd óvatosan távolítsd el a kagylóhúst a héjakból. Öblítsd át hideg vízzel.
A kagylóhús eltávolításához használj egy kis kést vagy villát. Az öblítés segít eltávolítani az esetleges maradék homokot.
Egy másik lábosban keverd össze a fehérborecetet, a vizet, a mézet, a barnacukrot és a sót. Melegítsd közepes lángon, amíg a cukor teljesen feloldódik.
Keverd folyamatosan, hogy a cukor ne karamellizálódjon le az edény alján.
Add hozzá a fahéjrudat, a szegfűszeget, a vékonyra szeletelt gyömbért és a citromlevet. Főzd alacsony hőmérsékleten 3 percig, hogy az ízek összeérjenek.
Ne hagyd felügyelet nélkül, mert könnyen leéghet. Kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá több mézet vagy citromlevet az ízlésednek megfelelően.
Tedd a főtt kagylóhúst sterilizált üvegekbe, majd öntsd rá a forró édes-savanyú levet.
Fontos a sterilizálás, hogy elkerüld a romlást. Az üvegeket forró vízzel mosd ki, majd tedd őket a sütőbe 100 fokra 10 percre.
Zárd le az üvegeket, és hagyd kihűlni szobahőmérsékleten. Ezután tedd hűtőbe legalább 12 órára, hogy az ízek összeérjenek.
A hűtőben való érlelés elengedhetetlen az ízek tökéletesítéséhez. Ne kóstold meg azonnal!
Tálald hidegen, különleges édes-savanyú savanyúságként vagy tenger gyümölcsei saláták mellé.
Kínáld pirítóssal vagy friss kenyérrel, hogy a mártást is fel tudd itatni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.