Édesburgonyás és fokhagymás samosa tálalva

Édesburgonyás és fokhagymás samosa

A samosa évezredes múlttal rendelkező étel, mely Indiában vált igazán népszerűvé, különféle zöldséges és húsos töltelékekkel. Ez a verzió a modern vegetáriánus konyha egyik csillaga: az édesburgonya lágy textúrája és a fokhagyma aromája tökéletes harmóniát alkot. A konyha megtelik az ünnepi hangulattal, miközben az édesburgonyás és fokhagymás samosa lassan elkészül. A krémes, fűszeres töltelék és a ropogós tészta minden falatban izgalmas kontrasztot ad. A titok a töltelék megfelelő állaga – ne legyen túl híg, se túl sűrű, hogy szépen tölthető és jól zárható legyen. Ez a recept ideális vendégváró falat, uzsonna vagy akár ünnepi étkezés részeként is megállja a helyét.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 55 perc
960 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Leveles tészta
400 g Édesburgonya
3 gerezd Fokhagyma
1 db Vöröshagyma
2 ek. Olívaolaj
1 tk. Őrölt kömény
0.5 tk. Kurkuma
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Hámozd meg és kockázd fel az édesburgonyát apró darabokra, hogy gyorsabban megfőjön. A vöröshagymát és fokhagymát is aprítsd fel finomra. Tipp: Minél kisebbre vágod az édesburgonyát, annál selymesebb lesz a töltelék.

    Az édesburgonyát egyforma méretűre vágd, hogy egyenletesen főjön meg.

    2

    Egy közepes méretű lábosban forralj vizet, majd főzd meg benne az édesburgonyát 10-12 perc alatt, amíg teljesen megpuhul. Szűrd le, majd törd össze, mint a krumplipürét.

    A főzővízbe tehetsz egy csipet sót, hogy ízesebb legyen az édesburgonya.

    3

    Közben egy serpenyőben hevíts olívaolajat, add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és dinszteld üvegesre. Ezután add hozzá a fokhagymát, és keverd el 1 percig, míg illatozni kezd.

    A vöröshagymát alacsony lángon dinszteld, hogy ne égjen meg. A fokhagymát csak a végén add hozzá, mert könnyen megég.

    4

    Add hozzá az őrölt köményt, kurkumát, sót, borsot, majd keverd össze a tört édesburgonyával. Alaposan dolgozd össze, hogy egységes, krémes állagú tölteléket kapj. Tipp: Ha túl száraznak érzed, adj hozzá 1 ek. olívaolajat.

    A fűszereket ízlés szerint variálhatod. Adhatsz hozzá például chilit vagy gyömbért is.

    5

    Nyújtsd ki a leveles tésztát 2 mm vastagságúra, majd vágd 10x10 cm-es négyzetekre. Mindegyik közepére tegyél 1 evőkanálnyi tölteléket, majd hajtsd félbe háromszöggé. A széleket nyomd le villával.

    A leveles tésztát hűtőből kivéve azonnal nyújtsd ki, mert különben túl puha lesz. A széleket alaposan nyomd le, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.

    6

    A samosák tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranyszínűre süljenek. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire, hagyj köztük 2-3 cm helyet.

    A tojás helyett megkenheted tejjel is a tetejüket. A sütőpapír megakadályozza, hogy a samosák leragadjanak.

    7

    Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd őket 20-25 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek. Melegen tálalva a legfinomabb!

    A sütési idő függ a sütődtől, ezért figyelj rá, hogy ne égjenek meg a samosák. Ha a tetejük túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.