Hámozd meg és kockázd fel az édesburgonyát apró darabokra, hogy gyorsabban megfőjön. A vöröshagymát és fokhagymát is aprítsd fel finomra. Tipp: Minél kisebbre vágod az édesburgonyát, annál selymesebb lesz a töltelék.
Az édesburgonyát egyforma méretűre vágd, hogy egyenletesen főjön meg.
Egy közepes méretű lábosban forralj vizet, majd főzd meg benne az édesburgonyát 10-12 perc alatt, amíg teljesen megpuhul. Szűrd le, majd törd össze, mint a krumplipürét.
A főzővízbe tehetsz egy csipet sót, hogy ízesebb legyen az édesburgonya.
Közben egy serpenyőben hevíts olívaolajat, add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és dinszteld üvegesre. Ezután add hozzá a fokhagymát, és keverd el 1 percig, míg illatozni kezd.
A vöröshagymát alacsony lángon dinszteld, hogy ne égjen meg. A fokhagymát csak a végén add hozzá, mert könnyen megég.
Add hozzá az őrölt köményt, kurkumát, sót, borsot, majd keverd össze a tört édesburgonyával. Alaposan dolgozd össze, hogy egységes, krémes állagú tölteléket kapj. Tipp: Ha túl száraznak érzed, adj hozzá 1 ek. olívaolajat.
A fűszereket ízlés szerint variálhatod. Adhatsz hozzá például chilit vagy gyömbért is.
Nyújtsd ki a leveles tésztát 2 mm vastagságúra, majd vágd 10x10 cm-es négyzetekre. Mindegyik közepére tegyél 1 evőkanálnyi tölteléket, majd hajtsd félbe háromszöggé. A széleket nyomd le villával.
A leveles tésztát hűtőből kivéve azonnal nyújtsd ki, mert különben túl puha lesz. A széleket alaposan nyomd le, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.
A samosák tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranyszínűre süljenek. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire, hagyj köztük 2-3 cm helyet.
A tojás helyett megkenheted tejjel is a tetejüket. A sütőpapír megakadályozza, hogy a samosák leragadjanak.
Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd őket 20-25 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek. Melegen tálalva a legfinomabb!
A sütési idő függ a sütődtől, ezért figyelj rá, hogy ne égjenek meg a samosák. Ha a tetejük túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.