Elk Meat Doughnut frissen tálalva

Elk Meat Doughnut

Az Elk Meat Doughnut egy merész és egyedi kombinációja a klasszikus fánknak és a vadon élő jávorszarvashús gazdag ízvilágának. Az Észak-Amerika területén népszerű jávorszarvashús magas fehérjetartalma és mély, földes íze tökéletesen kiegészíti a puha, aranybarna tésztát. Ezt a fánkot azoknak ajánljuk, akik szeretnék kipróbálni a sós és édes kombinációk egy izgalmasabb változatát, amely egyszerre hagyományos és modern.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
3300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
300 g Liszt
30 g Kristálycukor
1 csipet
7 g Szárított élesztő
150 ml Meleg tej
1 db Tojás
50 g Olvasztott vaj
1 tk. Vaníliakivonat
150 g Darált jávorszarvashús
1 tk. Fokhagymapor
1 tk. Paprika
0.5 tk. Őrölt fekete bors
100 g Porcukor
500 ml Olaj (sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.

    Győződj meg róla, hogy a szárított élesztő nem lejárt szavatosságú, mert akkor nem fog megkelni a tészta.

    2

    A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A vaj se legyen forró, csak éppen olvasztott.

    3

    Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.

    A tészta akkor jó, ha nem ragad az edény falához, de még puha és rugalmas.

    4

    Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A keléshez ideális hely a sütő, amit előmelegítettél 50°C-ra, majd kikapcsoltad. Fontos, hogy ne legyen túl meleg, mert az gátolja a kelést.

    5

    Közben készítsd el a jávorszarvashús tölteléket: keverd össze a húst a fokhagymaporral, a paprikával és a borssal, majd pirítsd meg közepes lángon, amíg barnára nem sül.

    A tölteléket ízlés szerint fűszerezheted. Fontos, hogy a hús alaposan átsüljön.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.

    A lisztezés segít, hogy a tészta ne ragadjon az asztalhoz.

    7

    Minden tésztakorong közepébe helyezz egy kis adag húsos tölteléket, majd hajtsd félbe és jól zárd le a széleit, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.

    A széleket alaposan nyomkodd össze, vagy használj villát a lezáráshoz, hogy biztosan ne folyjon ki a töltelék.

    8

    A töltött fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.

    Ez a második kelés segít, hogy a fánkok még könnyebbek és levegősebbek legyenek.

    9

    Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.

    Ha nincs hőmérőd, a kenyérkockás módszer is jó. Ha az olaj nem elég meleg, a fánkok megszívják magukat olajjal.

    10

    Süsd a töltött fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.

    A sütés során figyelj, hogy ne süljenek túl a fánkok, mert akkor kiszáradnak. A papírtörlőn hagyd lecsepegni a felesleges olajat.

    11

    A kész fánkok tetejét porcukorral hintsd meg, és tálald frissen, hogy a töltelék szaftos maradjon.

    A porcukorral való meghintés opcionális, de jól mutat és finomabbá teszi a fánkokat. Frissen a legfinomabb!