Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.
Győződj meg róla, hogy a szárított élesztő nem lejárt szavatosságú, mert akkor nem fog megkelni a tészta.
A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A vaj se legyen forró, csak éppen olvasztott.
Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.
A tészta akkor jó, ha nem ragad az edény falához, de még puha és rugalmas.
Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A keléshez ideális hely a sütő, amit előmelegítettél 50°C-ra, majd kikapcsoltad. Fontos, hogy ne legyen túl meleg, mert az gátolja a kelést.
Közben készítsd el a jávorszarvashús tölteléket: keverd össze a húst a fokhagymaporral, a paprikával és a borssal, majd pirítsd meg közepes lángon, amíg barnára nem sül.
A tölteléket ízlés szerint fűszerezheted. Fontos, hogy a hús alaposan átsüljön.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.
A lisztezés segít, hogy a tészta ne ragadjon az asztalhoz.
Minden tésztakorong közepébe helyezz egy kis adag húsos tölteléket, majd hajtsd félbe és jól zárd le a széleit, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.
A széleket alaposan nyomkodd össze, vagy használj villát a lezáráshoz, hogy biztosan ne folyjon ki a töltelék.
A töltött fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.
Ez a második kelés segít, hogy a fánkok még könnyebbek és levegősebbek legyenek.
Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.
Ha nincs hőmérőd, a kenyérkockás módszer is jó. Ha az olaj nem elég meleg, a fánkok megszívják magukat olajjal.
Süsd a töltött fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
A sütés során figyelj, hogy ne süljenek túl a fánkok, mert akkor kiszáradnak. A papírtörlőn hagyd lecsepegni a felesleges olajat.
A kész fánkok tetejét porcukorral hintsd meg, és tálald frissen, hogy a töltelék szaftos maradjon.
A porcukorral való meghintés opcionális, de jól mutat és finomabbá teszi a fánkokat. Frissen a legfinomabb!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.