Estofado de carne tálalva

Estofado de carne

Az Estofado de carne a spanyol konyha egyik legismertebb és legkedveltebb egytálétele, amelyet különösen a hidegebb hónapokban készítenek. Ez a gazdag és laktató étel lassú tűzön főzött marhahúsból, burgonyából és zöldségekből áll, amelyet a vörösbor és a fűszerek tesznek igazán különlegessé. Az étel eredete a spanyol vidéki élethez kötődik, ahol a lassú főzés hagyománya a mindennapok része volt. Az Estofado de carne ma már az egész világon ismert, és a spanyol gasztronómia egyik szimbólumának tekinthető.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 2 óra 30 perc
Teljes 3 óra
700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1 kg Marhahús (lapocka vagy lábszár)
500 g Burgonya
300 g Sárgarépa
2 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
400 g Paradicsomkonzerv (darabolt)
200 ml Vörösbor
2 db Babérlevél
1 tk. Őrölt paprika
2 tk.
1 tk. Bors
3 ek. Olívaolaj
500 ml Víz vagy alaplé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A marhahúst vágd közepes méretű kockákra. Sózd és borsozd meg, majd tedd félre.

    A húst érdemes felhasználás előtt legalább 30 perccel kivenni a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Így egyenletesebben fog sülni.

    2

    A zöldségeket (burgonya, sárgarépa, vöröshagyma) tisztítsd meg és vágd közepes darabokra. A fokhagymát aprítsd finomra.

    A zöldségeket nagyjából egyforma méretűre vágd, hogy egyszerre puhuljanak meg.

    3

    Egy nagy lábosban hevítsd fel az olívaolajat, és pirítsd meg a marhahúst, amíg minden oldala aranybarna nem lesz. Vedd ki a lábosból, és tedd félre.

    A húst több részletben pirítsd, hogy a serpenyő hőmérséklete ne csökkenjen le, és a hús szépen megbarnuljon, ne pedig párolódjon.

    4

    A lábosban párold üvegesre a vöröshagymát, majd add hozzá a fokhagymát, és pirítsd tovább 1-2 percig.

    A fokhagymát csak a végén add hozzá, mert hamar megég, és keserű ízt ad az ételnek.

    5

    Add hozzá a pirított húst, a darabolt paradicsomot, a vörösbort, a babérlevelet és az őrölt paprikát. Alaposan keverd össze.

    A vörösbor alkoholtartalmát érdemes elpárologtatni főzés előtt, hogy csak az íze maradjon meg. Ehhez forrald fel a bort egy külön edényben, majd öntsd az ételhez.

    6

    Öntsd fel vízzel vagy alaplével, majd forrald fel. Csökkentsd a hőfokot, és fedő alatt lassú tűzön főzd 1,5-2 órán keresztül, amíg a hús megpuhul.

    A húst lassú tűzön, fedő alatt főzd, hogy ne száradjon ki. Ha szükséges, pótolhatod a folyadékot a főzés során.

    7

    Amikor a hús már majdnem puha, add hozzá a burgonyát és a sárgarépát. Főzd további 30 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.

    A burgonyát és a sárgarépát csak a végén add hozzá, mert hamar megpuhulnak, és szétfőhetnek.

    8

    Kóstold meg, és ha szükséges, ízesítsd még sóval és borssal. Tálald friss kenyérrel vagy párolt rizzsel.

    A tálalás előtt vedd ki a babérlevelet.