Eszterházy gofri tálalva

Eszterházy Gofri

Az Eszterházy torta az egyik legismertebb magyar desszert, amelyet a 19. században alkottak meg Eszterházy Pál Antal tiszteletére. A dió és a lágy tejszínes krém tökéletes párosítását ebben a gofri receptben is megőriztük. Képzeld el, ahogy a frissen sült diós gofri illata keveredik a vaníliás tejszínhabbal, miközben az olvasztott csokoládé mintázata díszíti a tetejét! Ez a gofri nemcsak ízletes, hanem elegáns és különleges desszert is egy ünnepi reggelire vagy délutáni kávé mellé. A klasszikus Eszterházy torta modern újragondolása egy könnyed és ropogós gofri formájában.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
620 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
100 g Darált dió
200 g Liszt
250 ml Tej
50 g Vaj
2 db Tojás
10 g Sütőpor
50 g Cukor
1 csipet
200 ml Tejszín
50 g Porcukor
10 g Vaníliás cukor
50 g Étcsokoládé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Olvaszd meg a vajat alacsony hőfokon, majd hagyd hűlni néhány percig.

    A vajat lassan olvaszd meg, hogy ne égjen meg. A hűtés azért fontos, hogy ne főzze meg a tojásokat a következő lépésben.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, cukrot, a darált diót és a csipet sót, hogy az alapanyagok egyenletesen eloszoljanak.

    A darált diót pirítsd meg enyhén egy serpenyőben, hogy intenzívebb legyen az íze.

    3

    Egy másik tálban verd fel a tojásokat, majd add hozzá a tejet és az olvasztott vajat. Keverd össze alaposan.

    A tojásokat alaposan verd fel, hogy a gofri könnyű és levegős legyen.

    4

    Öntsd a nedves keveréket a száraz hozzávalókhoz, és keverd simára, hogy egyenletes tésztát kapj.

    Ne keverd túl a tésztát, csak addig, amíg a száraz hozzávalók éppenhogy elkeverednek a nedvesekkel. A túlkeverés kemény gofrihoz vezethet.

    5

    Melegítsd elő a gofrisütőt, majd enyhén kend meg vajjal vagy olajjal, hogy a tészta ne ragadjon le.

    A gofrisütőt alaposan melegítsd elő, hogy a gofri szép ropogós legyen. Ha nem elég forró, a tészta leragadhat.

    6

    Önts egy adag tésztát a gofrisütőbe, és süsd 3-5 percig, amíg aranybarna és ropogós lesz.

    A sütési idő a gofrisütő típusától függ. Figyeld a gofrit, és akkor vedd ki, amikor szép aranybarna és ropogós.

    7

    Ismételd meg a sütési folyamatot a maradék tésztával, és tartsd melegen a gofrikat tálalásig.

    A megsült gofrikat sütőben, alacsony hőfokon (kb. 100°C) tartsd melegen, hogy ne hűljenek ki és maradjanak ropogósak.

    8

    A tejszínhabhoz verd fel a tejszínt a porcukorral és a vaníliás cukorral, amíg kemény habbá válik.

    A tejszínt nagyon hidegen verd fel, hogy könnyebben kemény habbá váljon.

    9

    Az étcsokoládét olvaszd meg gőz fölött vagy alacsony hőfokon, majd csorgasd a gofrik tetejére díszítésként.

    Az étcsokoládét lassan olvaszd meg, hogy ne égjen meg. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vajat vagy tejszínt, hogy simább legyen.

    10

    Tálaláskor kend meg a gofrikat tejszínhabbal, és díszítsd csokoládécsíkokkal az Eszterházy torta klasszikus mintázata szerint.

    A csokoládécsíkokat fogpiszkálóval vagy egy vékony késsel húzd meg, hogy a klasszikus Eszterházy mintát megkapd.