Étcsokoládés Stollen tálalva

Étcsokoládés Stollen

Az étcsokoládés Stollen egy különleges német karácsonyi sütemény, amely az étcsokoládé gazdag és keserédes ízét ötvözi a fahéjjal. A stollen egy klasszikus karácsonyi édesség, amelyet generációk óta készítenek. Az évek során különféle variációk jelentek meg, de az étcsokoládés változata igazán különleges és ínycsiklandó élményt nyújt.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 2 óra 20 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
20 g Élesztő
250 ml Tej
100 g Cukor
1 csipet
1 tk. Fahéj
150 g Étcsokoládé
200 g Megsült vaj
150 g Mazsola
100 g Mandula
50 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, adjunk hozzá egy csipet cukrot, és hagyjuk felfutni 10 percig.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a hideg nem indítja be az élesztőt, a meleg pedig elpusztítja. A cukor segíti az élesztő aktiválódását.

    2

    A lisztet, cukrot, sót, fahéjat egy nagy tálban keverjük össze.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy ne legyen csomós, és a többi hozzávalóval egyenletesen elkeveredjen.

    3

    Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a megolvasztott vajat és az étcsokoládét. Keverjük össze, és gyúrjuk addig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.

    A vaj ne legyen forró, csak éppen olvasztott. A tésztát alaposan gyúrjuk át, hogy a gluténszálak jól kifejlődjenek, így a stollen könnyű és puha lesz.

    4

    A tésztát fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen 1-1,5 órán keresztül, amíg megduplázódik a térfogata.

    A tésztát letakarhatjuk egy konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki a teteje. A meleg hely lehet a sütő, ha alacsony hőfokon (kb. 30°C) bekapcsoljuk, vagy egy meleg radiátor közelében.

    5

    A mazsolát és mandulát keverjük bele a megkelt tésztába, majd formáljuk meg a stollent. A tésztát hosszú, ovális formára alakítjuk, és a két végét kissé behajtjuk.

    A mazsolát érdemes előzőleg rumba áztatni, hogy még ízletesebb legyen. A mandulát durvára vágjuk, hogy jól érezhető legyen a tésztában.

    6

    A stollent tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk pihenni 30 percig.

    Ez a pihentetés segít, hogy a stollen sütés közben ne repedjen meg, és egyenletesebben keljen meg.

    7

    Előmelegített 180°C-os sütőben süssük 40-45 percig, amíg aranybarna nem lesz. Az utolsó 10 percben érdemes egy alufóliával letakarni, hogy ne égjen meg.

    A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyeljük a stollent. Ha nagyon barnul, tegyünk rá alufóliát.

    8

    A kész stollent hagyjuk kihűlni, majd porcukorral szórjuk meg a tetejét.

    A stollent érdemes alaposan megszórni porcukorral, hogy a teteje fehér legyen. A porcukrot szitáljuk rá, hogy egyenletes legyen a réteg.