Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, adjunk hozzá egy csipet cukrot, és hagyjuk felfutni 10 percig.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a hideg nem indítja be az élesztőt, a meleg pedig elpusztítja. A cukor segíti az élesztő aktiválódását.
A lisztet, cukrot, sót, fahéjat egy nagy tálban keverjük össze.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy ne legyen csomós, és a többi hozzávalóval egyenletesen elkeveredjen.
Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a megolvasztott vajat és az étcsokoládét. Keverjük össze, és gyúrjuk addig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.
A vaj ne legyen forró, csak éppen olvasztott. A tésztát alaposan gyúrjuk át, hogy a gluténszálak jól kifejlődjenek, így a stollen könnyű és puha lesz.
A tésztát fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen 1-1,5 órán keresztül, amíg megduplázódik a térfogata.
A tésztát letakarhatjuk egy konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki a teteje. A meleg hely lehet a sütő, ha alacsony hőfokon (kb. 30°C) bekapcsoljuk, vagy egy meleg radiátor közelében.
A mazsolát és mandulát keverjük bele a megkelt tésztába, majd formáljuk meg a stollent. A tésztát hosszú, ovális formára alakítjuk, és a két végét kissé behajtjuk.
A mazsolát érdemes előzőleg rumba áztatni, hogy még ízletesebb legyen. A mandulát durvára vágjuk, hogy jól érezhető legyen a tésztában.
A stollent tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk pihenni 30 percig.
Ez a pihentetés segít, hogy a stollen sütés közben ne repedjen meg, és egyenletesebben keljen meg.
Előmelegített 180°C-os sütőben süssük 40-45 percig, amíg aranybarna nem lesz. Az utolsó 10 percben érdemes egy alufóliával letakarni, hogy ne égjen meg.
A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyeljük a stollent. Ha nagyon barnul, tegyünk rá alufóliát.
A kész stollent hagyjuk kihűlni, majd porcukorral szórjuk meg a tetejét.
A stollent érdemes alaposan megszórni porcukorral, hogy a teteje fehér legyen. A porcukrot szitáljuk rá, hogy egyenletes legyen a réteg.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.