A káposztát vágd vékony szeletekre vagy reszeld le egy reszelőn. Ha szeretnéd, először távolítsd el a külső, sérült leveleket.
A vékonyra vágott káposzta gyorsabban savanyodik.
A káposztát tedd egy nagy tálba, és szórd meg a sóval. Kézzel masszírozd bele a sót, hogy a káposzta levet eresszen. Ez a lépés segít a savanyítás előkészítésében.
A masszírozás lényege, hogy a só minél jobban beivódjon a káposztába, és elindítsa a fermentációt.
A fűszereket (kömény, mustármag, fekete bors, koriandermag, chili pehely) tedd egy száraz serpenyőbe, és enyhén pirítsd meg őket, hogy jobban előhozd az ízeket. A fűszerek finom illata jelezni fogja, hogy kész.
A pirítás kiemeli a fűszerek aromáját, de vigyázz, hogy ne égesd meg őket.
A fűszereket egy mozsárban vagy fűszerőrleményben törd meg, hogy jobban kioldódjanak az ízek. Ezt követően add hozzá a káposztához.
A durvára tört fűszerek intenzívebb ízt adnak.
A fokhagymát és a friss gyömbért hámozd meg, és aprítsd finomra. Ezt is add hozzá a káposztához.
A fokhagyma és a gyömbér extra ízt és aromát ad a savanyú káposztának.
A káposztához keverj egy kevés vizet (100 ml), hogy a keverék nedvesebb legyen, és könnyebben kioldódjanak az ízek.
A víz segít, hogy a káposzta leve ellepje, ami elengedhetetlen a megfelelő fermentációhoz.
Tedd a káposztát egy tiszta üvegbe, szorosan tömörítve, hogy ne maradjon légbuborék. A cél, hogy a káposzta teljesen elmerüljön a levében.
Használj egy tiszta, nehéz tárgyat (pl. egy kisebb üveget) a káposzta lenyomásához, hogy a leve ellepje.
Hagyd a káposztát szobahőmérsékleten érni 3-5 napig, majd tedd a hűtőbe, ahol tovább savanyodik. A legjobb eredmény érdekében hagyd legalább 1-2 hétig érni.
A szobahőmérsékleten való erjedés során figyelj a káposztára. Ha penészedni kezd, dobd ki. A hűtőben lelassul a fermentáció.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.