Melegítsd fel a tejet langyosra, majd morzsold bele az élesztőt és adj hozzá egy teáskanál cukrot. Hagyd állni 5-10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A langyos hőmérséklet ideális az élesztő aktiválásához.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a barnacukrot, a maradék kristálycukrot és egy csipet sót. Üsd bele a tojásokat, és keverd hozzá a felfuttatott élesztős tejet.
A száraz hozzávalókat érdemes átszitálni, hogy ne legyenek csomók a tésztában.
Lassan dolgozd bele az olvasztott vajat, majd add hozzá a szódavizet. Keverd simára, hogy egy könnyű, levegős tésztát kapj.
A vajat ne forrón add a tésztához, mert megfőzheti a tojást. A szódavíz segít abban, hogy a gofri könnyű és levegős legyen.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 45 percig, amíg a duplájára nő.
A keléshez ideális hely a sütő, amit előmelegítettél 50 fokra, majd kikapcsoltál.
Melegítsd elő a gofrisütőt és kend ki vajjal. Önts bele egy adag tésztát, majd süsd aranybarnára és ropogósra 3-4 perc alatt.
A gofrisütőt alaposan melegítsd fel, mielőtt beleöntöd a tésztát. A sütési idő a gofrisütő típusától függően változhat, figyelj a színére.
Közben készítsd el a sós karamellszószt: olvaszd meg a sós vajkaramellát a tejszínnel egy kis lábosban, folyamatosan kevergetve, amíg sima és fényes nem lesz.
A karamellszószt alacsony lángon készítsd, hogy ne égjen le. Ha nincs sós vajkaramellád, használhatsz sima karamellát és adhatsz hozzá egy csipet sót.
A frissen sült gofrit locsold meg a meleg sós karamellszósszal, majd szórd meg tengeri sópehellyel és apróra vágott dióval.
A tengeri sópehely kiemeli a karamell édességét és ropogós textúrát ad. A dió helyett használhatsz más magvakat is, például pekándiót vagy mandulát.
Szórd meg porcukorral, és azonnal tálald.
Azonnal tálald, mert a gofri a legfinomabb frissen, melegen. A porcukor helyett kínálhatsz mellé tejszínhabot vagy vaníliafagylaltot is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.