Extra ropogós sós-karamellás gofri tálalva

Extra ropogós sós-karamellás gofri

A belga gofri világszerte híres ropogós és mégis puha belsejű textúrájáról. Ezt a verziót az édes és sós ízek tökéletes egyensúlya teszi különlegessé. A sós karamella a 20. század elején vált igazán népszerűvé, és azóta számos desszert elengedhetetlen eleme lett. A ropogós gofri és a lágy, gazdag karamell szósz kombinációja egyszerre kényeztető és elegáns édesség, amely minden édesszájú kedvence lehet!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
620 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Liszt
200 ml Tej
10 g Friss élesztő
2 db Tojás
75 g Vaj
50 g Kristálycukor
50 g Barnacukor
1 csipet
100 ml Szódavíz
100 ml Tejszín
150 g Sós vajkaramella
2 csipet Tengeri sópehely
20 g Porcukor
50 g Dió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd fel a tejet langyosra, majd morzsold bele az élesztőt és adj hozzá egy teáskanál cukrot. Hagyd állni 5-10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A langyos hőmérséklet ideális az élesztő aktiválásához.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a barnacukrot, a maradék kristálycukrot és egy csipet sót. Üsd bele a tojásokat, és keverd hozzá a felfuttatott élesztős tejet.

    A száraz hozzávalókat érdemes átszitálni, hogy ne legyenek csomók a tésztában.

    3

    Lassan dolgozd bele az olvasztott vajat, majd add hozzá a szódavizet. Keverd simára, hogy egy könnyű, levegős tésztát kapj.

    A vajat ne forrón add a tésztához, mert megfőzheti a tojást. A szódavíz segít abban, hogy a gofri könnyű és levegős legyen.

    4

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 45 percig, amíg a duplájára nő.

    A keléshez ideális hely a sütő, amit előmelegítettél 50 fokra, majd kikapcsoltál.

    5

    Melegítsd elő a gofrisütőt és kend ki vajjal. Önts bele egy adag tésztát, majd süsd aranybarnára és ropogósra 3-4 perc alatt.

    A gofrisütőt alaposan melegítsd fel, mielőtt beleöntöd a tésztát. A sütési idő a gofrisütő típusától függően változhat, figyelj a színére.

    6

    Közben készítsd el a sós karamellszószt: olvaszd meg a sós vajkaramellát a tejszínnel egy kis lábosban, folyamatosan kevergetve, amíg sima és fényes nem lesz.

    A karamellszószt alacsony lángon készítsd, hogy ne égjen le. Ha nincs sós vajkaramellád, használhatsz sima karamellát és adhatsz hozzá egy csipet sót.

    7

    A frissen sült gofrit locsold meg a meleg sós karamellszósszal, majd szórd meg tengeri sópehellyel és apróra vágott dióval.

    A tengeri sópehely kiemeli a karamell édességét és ropogós textúrát ad. A dió helyett használhatsz más magvakat is, például pekándiót vagy mandulát.

    8

    Szórd meg porcukorral, és azonnal tálald.

    Azonnal tálald, mert a gofri a legfinomabb frissen, melegen. A porcukor helyett kínálhatsz mellé tejszínhabot vagy vaníliafagylaltot is.