Fabada con fabes de la Granja, gazdag bab leves chorizóval és serrano sonkával

Fabada con fabes de la Granja

A Fabada con fabes de la Granja egy hagyományos spanyol étel, amely az Asturias régió híres étke. Eredetileg a nehéz munkát végzők számára készítették, mivel a bab és a fűszeres hús gazdag és tápláló ételt biztosított. A fabes de la Granja a legjobb babfajta, amelyet a híres spanyol ételhez használnak. A gazdag fűszeres leves, amely chorizóval és serrano sonkával készül, nemcsak ínycsiklandó, de az egyik legjobb módja annak, hogy igazán autentikus spanyol ételt élvezhess.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 1 óra 30 perc
Teljes 1 óra 50 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Fabes (fehér bab)
1 db Chorizo
200 g Serrano sonka
1 ek. Kacsazsír
3 gerezd Fokhagyma
1 db Hagyma
2 db Lombik (laurel) levél
1 tk. Piros paprika
1 csipet Sáfrány
1 tk.
2 ek. Olívaolaj
100 ml Fehérbor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A babot áztasd be hideg vízbe legalább 8 órára, vagy egy egész éjszakán át. A főzés előtt alaposan öblítsd le.

    A babot érdemes előző este beáztatni, hogy csökkentsük a főzési időt és megakadályozzuk a felfúvódást.

    2

    A chorizót és a serrano sonkát vágd kisebb darabokra. A hagymát apróra vágd, a fokhagymát pedig zúzd össze.

    Ha a chorizó túl fűszeres, érdemes egy kevés sóval leöblíteni, hogy a leves ne legyen túl csípős.

    3

    Egy nagy lábasban melegítsd fel az olívaolajat és a kacsazsírt. Add hozzá a hagymát és a fokhagymát, majd pirítsd őket üvegesre.

    A hagyma és fokhagyma alacsony lángon való pirítása biztosítja a gazdag ízeket anélkül, hogy megégne.

    4

    A pirított hagymákhoz add hozzá a chorizót és a serrano sonkát. Főzd őket 3-4 percig, hogy a zsiradék kiolvadjon és az ízek összekeveredjenek.

    A chorizó és a sonka egyaránt zsíros, így elegendő zsiradékot adnak a főzéshez.

    5

    Most add hozzá a lecsöpögtetett babot, a laurel levelet, a piros paprikát, a sáfrányt és a sót. Öntsd fel vízzel, hogy ellepje a babot. Főzd 1-1,5 órán keresztül, vagy amíg a bab teljesen megpuhul.

    Ha túl sűrűnek tűnik a leves, adj hozzá egy kevés vízet, hogy a megfelelő levesállagot elérd.

    6

    Amikor a bab megpuhult, öntsd hozzá a fehérbort, és főzd még 10 percig, hogy az alkohol elpárologjon és a leves íze gazdagodjon.

    A fehérbor a levesnek friss, enyhén savanykás ízt ad, ami jól kiegészíti a fűszeres alapot.

    7

    Tálald a Fabada con fabes de la Granja-t melegen, egy darab friss kenyérrel vagy akár pirított fokhagymás baguette-tel.

    A friss kenyér vagy pirított baguette segít felszívni a gazdag leveslevet.