Fabada con lacón tálalva, gazdag füstölt húsokkal és babbal

Fabada con lacón

A Fabada con lacón egy klasszikus spanyol étel, amely az Asturias régióból származik. Eredetileg egy falusi étel volt, amit hideg téli napokon fogyasztottak, és azóta is népszerű a spanyol konyhában. A füstölt sertéskaraj, a chorizo kolbász és a morchelló gazdag íze adja meg ennek az ételnek a jellegzetes ízvilágát. A szaftos, gazdag bab és a húsok kombinációja igazi comfort food, ami igazi örömöt okoz a családi étkezéseken.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 1 óra 30 perc
Teljes 1 óra 50 perc
2100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Fehér bab
300 g Lacón (füstölt sertéskaraj)
200 g Chorizo kolbász
150 g Morchelló kolbász
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
3 ek. Olívaolaj
0.5 tk. Sáfrány
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
1 tk. Paprika
1.5 l Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A fehér babot előző este áztasd be vízbe, hogy megpuhuljon. Másnap alaposan öblítsd le.

    Ha nincs időd az áztatásra, használhatsz konzerv babot is, de az íze és állaga nem lesz annyira gazdag.

    2

    A lacón, a chorizo kolbász és a morchelló kolbász darabjait vágd fel nagyobb szeletekre.

    A kolbászokat is beáztathatod egy kicsit, hogy a füstölt ízük ne legyen túl erős.

    3

    A hagymát és fokhagymát hámozd meg és finomra vágd. Az olívaolajon pirítsd meg őket egy nagy lábasban.

    A fokhagyma pirításánál ügyelj arra, hogy ne égjen meg, mert keserűvé válhat!

    4

    Add hozzá a felvágott húsokat (lacón, chorizo, morchelló), és pirítsd őket egy-két percig.

    A húsok kiadja a zsiradékot, így nem szükséges túl sok olajat használni.

    5

    Add hozzá a leöblített babot, a paprikát, sáfrányt, sót és fekete borsot.

    A sáfrány különleges aromát ad az ételnek, de ha nem találsz, használhatsz helyette egy kevés kurkumát is.

    6

    Öntsd rá a vizet, és forrald fel. Ha felforrt, csökkentsd a hőt, és lassú tűzön főzd 1-1,5 órán keresztül, amíg a bab teljesen megpuhul.

    Főzés közben időnként keverd meg, és ha szükséges, adj hozzá még vizet, hogy ne égjen le.

    7

    Amikor a bab puha és az ízek összeértek, kóstold meg, és ha szükséges, ízesítsd még sóval, borssal.

    A fabada akkor a legfinomabb, ha még egy kicsit pihen, mielőtt tálalod.