A fehér babot előző este áztasd be vízbe, hogy megpuhuljon. Másnap alaposan öblítsd le.
Ha nincs időd az áztatásra, használhatsz konzerv babot is, de az íze és állaga nem lesz annyira gazdag.
A lacón, a chorizo kolbász és a morchelló kolbász darabjait vágd fel nagyobb szeletekre.
A kolbászokat is beáztathatod egy kicsit, hogy a füstölt ízük ne legyen túl erős.
A hagymát és fokhagymát hámozd meg és finomra vágd. Az olívaolajon pirítsd meg őket egy nagy lábasban.
A fokhagyma pirításánál ügyelj arra, hogy ne égjen meg, mert keserűvé válhat!
Add hozzá a felvágott húsokat (lacón, chorizo, morchelló), és pirítsd őket egy-két percig.
A húsok kiadja a zsiradékot, így nem szükséges túl sok olajat használni.
Add hozzá a leöblített babot, a paprikát, sáfrányt, sót és fekete borsot.
A sáfrány különleges aromát ad az ételnek, de ha nem találsz, használhatsz helyette egy kevés kurkumát is.
Öntsd rá a vizet, és forrald fel. Ha felforrt, csökkentsd a hőt, és lassú tűzön főzd 1-1,5 órán keresztül, amíg a bab teljesen megpuhul.
Főzés közben időnként keverd meg, és ha szükséges, adj hozzá még vizet, hogy ne égjen le.
Amikor a bab puha és az ízek összeértek, kóstold meg, és ha szükséges, ízesítsd még sóval, borssal.
A fabada akkor a legfinomabb, ha még egy kicsit pihen, mielőtt tálalod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.