Fabada con verduras tálalva, gazdag, zöldségekkel teli leves, enyhén füstölt ízjegyekkel.

Fabada con verduras

A Fabada con verduras egy tradicionális spanyol étel, amely gazdag ízekkel és tápláló alapanyagokkal készül. Az étel eredete Astúria régiójához köthető, ahol a hegyvidéki életet könnyítette meg a meleg, tápanyagdús levesek fogyasztása. Az étel története szoros kapcsolatban áll a helyi gazdálkodással, hiszen a bab, mint alapvető élelmiszer, jelentős szerepet játszott a helyi étrendben. A vegetáriánus változata, amit most bemutatunk, még ma is ugyanazt a melegítő érzést adja, mint az eredeti húsos verzió. A füstölt paprika jellegzetes íze az étel lelke, ami egyedi karaktert ad neki. Egy hideg téli napon nincs is jobb, mint egy tál forró Fabada con verduras, ami minden falatjával melegséget hoz.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 1 óra 30 perc
Teljes 1 óra 45 perc
2100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Fehér bab
1 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
100 g Zeller
2 db Sárgarépa
2 db Paradicsom
1 ek. Füstölt paprika
1 tk.
2 ek. Olívaolaj
1 l Zöldség alaplé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A babot egy éjszakára áztasd be vízbe, majd másnap öblítsd le. Ez segít a főzési idő lerövidítésében és megkönnyíti a bab emésztését.

    Ha nincs időd beáztatni, használhatsz konzerv babot, de az áztatott bab gazdagabb ízű lesz.

    2

    A vöröshagymát és fokhagymát apróra vágd. A sárgarépát hámozd meg, majd karikázd fel. A zellert vágd kisebb darabokra, a paradicsomot pedig vágd négyfelé.

    A zöldségeket egyenletesen aprítsd fel, hogy minden egyformán megfőjön.

    3

    Egy nagy lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát. Pirítsd őket üvegesre, hogy kioldódjanak az ízek.

    Ne pirítsd túl a hagymát, mert megkeseredhet. Ha szükséges, csökkentsd a hőt.

    4

    Add hozzá a sárgarépát, zellert, és a paradicsomot. Keverd jól össze, majd szórd meg füstölt paprikával, és pirítsd még pár percig.

    A füstölt paprika különleges ízt ad az ételnek, de ha nem szereted, csökkentheted az adagot.

    5

    Öntsd hozzá a zöldség alaplevet és a babot, majd forrald fel. Amikor forrni kezd, vedd lejjebb a hőt, és hagyd lassan főni kb. 1-1,5 órán keresztül, amíg a bab megpuhul.

    Ha szükséges, pótold az alaplevet, hogy mindig éppen ellepje a babot.

    6

    Miután a bab megpuhult, ízesítsd sóval, és ha szükséges, adj hozzá még egy kis füstölt paprikát.

    A füstölt paprika igazán kiemeli a gazdag ízeket, de ügyelj arra, hogy ne legyen túl erős.

    7

    Tálald forrón, friss kenyérrel vagy pirítóssal. A fabada tökéletes egy bőséges étkezéshez hideg időben.

    Ha szeretnéd gazdagabbá tenni, tálalás előtt szórhatsz rá egy kis friss petrezselymet.