Fahéjas Congee tálalva, rizskása formában, díszítésként fahéjjal és gyümölcsökkel

Fahéjas Congee

A congee, más néven rizskása, az ázsiai konyhák egyik alapétele, amelyet évszázadok óta fogyasztanak reggelire, különösen Kínában, Vietnámban és Thaiföldön. Eredetileg sós változatban készítették, de az édes verziók is egyre népszerűbbek – különösen hűvösebb időszakokban. Ez a fahéjas, mézes változat a klasszikus ázsiai congee lágy textúráját ötvözi a nyugati ízek melegségével. Ahogy a rizs lassan fő és szinte szétolvad a lábasban, kellemes, otthonos illat tölti be a konyhát. A fahéj melegséget, a méz természetes édességet ad hozzá – tökéletes komfortétel hideg reggeleken. A jó congee titka a türelem – lassan kell főzni, folyamatos odafigyeléssel, hogy ne égjen le. Ezt az édes változatot tálalhatjuk pirított dióval, gyümölccsel vagy akár egy csipet vaníliával is gazdagíthatjuk. Ideális reggeliként, de könnyű desszertként is megállja a helyét.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 5 perc
870 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 3
200 g Jázmin rizs
1200 ml Víz
250 ml Tej
1 db Fahéjrúd
3 ek. Méz
1 csipet
0.5 tk. Őrölt fahéj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst öblítsd át hideg víz alatt, majd tedd egy nagy lábasba a vízzel, a fahéjrúddal és egy csipet sóval együtt. Forrald fel, majd vedd vissza a hőt alacsonyra, és főzd lefedve 45–50 percig.

    Időnként keverd meg, nehogy leégjen az alja – a hosszú főzés alatt a rizs szinte szétfő és krémes állagú lesz.

    2

    Amikor a rizs teljesen szétfőtt és a kása sűrű, add hozzá a tejet, majd főzd további 10 percig, hogy még krémesebb legyen.

    Ha túl sűrű, adj hozzá még egy kevés vizet vagy tejet – a congee állaga legyen kanalazható, nem túl híg.

    3

    Vedd ki a fahéjrudat, majd keverd bele a mézet és az őrölt fahéjat. Kóstold meg, és ízlés szerint állítsd be az édességét.

    Ha nem szereted a mézet, használhatsz juharszirupot vagy barna cukrot is helyette.

    4

    Tálald forrón, friss gyümölcsökkel vagy pirított dióval megszórva – de önmagában is kiváló, melegítő reggeli.

    A tálalás előtt pihentesd 5 percig, így a textúrája tovább sűrűsödik és kellemesebb lesz kanalazni.