A langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, keverj hozzá egy kevés cukrot és lisztet, majd hagyd meleg helyen felfutni 10 percig. TIPP: Akkor jó, ha buborékos, habos állagú.
Ha az élesztő nem fut fel, valószínűleg lejárt a szavatossága, vagy a tej túl forró volt. Próbáld újra friss élesztővel.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot, vaníliás cukrot, sót és az őrölt fahéjat.
A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy a fahéj egyenletesen eloszoljon.
Add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztős keveréket. Gyúrd sima, rugalmas tésztává.
A vajat ne forrón add hozzá, mert az megöli az élesztőt. Langyosra hűtsd.
Takard le a tésztát, és keleszd meleg helyen 45-60 percig, míg a duplájára nő.
A kelesztéshez ideális hely a sütő, alacsony (kb. 30-40°C) hőfokon.
Nyújtsd ki a megkelt tésztát téglalap alakúra, szórd rá a karamell darabokat, és gyengéden dolgozd bele.
A karamell darabokat előzőleg tedd a hűtőbe, hogy ne olvadjanak meg a tésztában.
Hajtsd félbe hosszában, úgy, hogy az egyik oldal kissé fedje a másikat – ez a stollen klasszikus formája.
A hajtásnál ne nyomd túl erősen a tésztát, hogy a karamell ne folyjon ki.
Helyezd a tésztát sütőpapíros tepsire, takard le, és hagyd 15 percet pihenni. Közben melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
A pihentetés alatt a tészta kissé megemelkedik, és egyenletesebben sül.
Süsd 35-40 percig, amíg aranybarna lesz. Ha a teteje túl gyorsan pirul, takard le sütőpapírral.
Ha a karamell elkezd égni, azonnal takard le a stollent sütőpapírral.
Langyosan szórd meg porcukorral. TIPP: Olvasztott vajjal megkenve a porcukor még jobban megtapad, és tovább puha marad a tészta.
A vajat ne forrón kend rá, csak épphogy olvaszd meg, és vékonyan kend be vele a stollent.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.