Fahéjas-karamellás Stollen szeletek tálalva

Fahéjas-karamellás Stollen

A klasszikus német stollen receptje új életre kel ebben az egyedülálló változatban: a fahéj és karamell tökéletes párost alkot, melegséget és gazdag ízélményt adva az ünnepi asztalra. A tésztába kevert karamell darabok sütés közben kissé megolvadnak, így minden falatban selymes édesség rejlik. A fahéj aromája pedig belengi az egész konyhát. Ez a stollen ideális választás azok számára, akik szeretik a megszokottól eltérő, de mégis tradicionális ízeket. TIPP: A karamellt fagyasztva is beledolgozhatod a tésztába, így kevésbé olvad el, és szép darabokban marad meg a sütemény belsejében.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 10 perc
3700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Finomliszt
25 g Friss élesztő
200 ml Langyos tej
80 g Cukor
150 g Vaj
1 db Tojás
1 csipet
1 cs. Vaníliás cukor
2 tk. Őrölt fahéj
100 g Lágy karamell darabok
30 g Porcukor (szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, keverj hozzá egy kevés cukrot és lisztet, majd hagyd meleg helyen felfutni 10 percig. TIPP: Akkor jó, ha buborékos, habos állagú.

    Ha az élesztő nem fut fel, valószínűleg lejárt a szavatossága, vagy a tej túl forró volt. Próbáld újra friss élesztővel.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot, vaníliás cukrot, sót és az őrölt fahéjat.

    A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy a fahéj egyenletesen eloszoljon.

    3

    Add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztős keveréket. Gyúrd sima, rugalmas tésztává.

    A vajat ne forrón add hozzá, mert az megöli az élesztőt. Langyosra hűtsd.

    4

    Takard le a tésztát, és keleszd meleg helyen 45-60 percig, míg a duplájára nő.

    A kelesztéshez ideális hely a sütő, alacsony (kb. 30-40°C) hőfokon.

    5

    Nyújtsd ki a megkelt tésztát téglalap alakúra, szórd rá a karamell darabokat, és gyengéden dolgozd bele.

    A karamell darabokat előzőleg tedd a hűtőbe, hogy ne olvadjanak meg a tésztában.

    6

    Hajtsd félbe hosszában, úgy, hogy az egyik oldal kissé fedje a másikat – ez a stollen klasszikus formája.

    A hajtásnál ne nyomd túl erősen a tésztát, hogy a karamell ne folyjon ki.

    7

    Helyezd a tésztát sütőpapíros tepsire, takard le, és hagyd 15 percet pihenni. Közben melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.

    A pihentetés alatt a tészta kissé megemelkedik, és egyenletesebben sül.

    8

    Süsd 35-40 percig, amíg aranybarna lesz. Ha a teteje túl gyorsan pirul, takard le sütőpapírral.

    Ha a karamell elkezd égni, azonnal takard le a stollent sütőpapírral.

    9

    Langyosan szórd meg porcukorral. TIPP: Olvasztott vajjal megkenve a porcukor még jobban megtapad, és tovább puha marad a tészta.

    A vajat ne forrón kend rá, csak épphogy olvaszd meg, és vékonyan kend be vele a stollent.