Fahéjas mangós vörösboros chutney tálalva

Fahéjas mangós vörösboros chutney

A chutney eredetileg az indiai konyhából származik, ahol gyümölcsök, ecet és fűszerek kombinációjával készítik. A fahéjas mangós vörösboros chutney azonban egy modern csavar ezen a klasszikus recepten, amely ötvözi a trópusi mangó édességét a vörösbor gazdag ízvilágával és a fahéj meleg aromájával. Képzeld el, ahogy a fahéj fűszeres illata keveredik a fővő mangóval, miközben a vörösbor mélységet ad az ízeknek. Ez a chutney tökéletes választás grillezett húsok, sajtok vagy akár sült zöldségek mellé. Az elkészítése egyszerű, de az íze minden falatnál lenyűgöző élményt nyújt.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 50 perc
320 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
2 db Mangó
150 ml Vörösbor
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 db Fahéjrúd
100 g Barnacukor
50 ml Almaecet
20 g Gyömbér
5 g
3 g Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő az alapanyagokat: a mangót hámozd meg, magozd ki, és vágd apró kockákra. A vöröshagymát, fokhagymát és gyömbért hámozd meg és aprítsd finomra.

    A mangó kiválasztásánál figyelj, hogy érett, de ne túl puha legyen, így könnyebb lesz vele dolgozni.

    2

    Egy közepes méretű lábosban melegítsd fel az almaecetet és a vörösbort közepes lángon. Add hozzá a barnacukrot, és keverd addig, amíg a cukor feloldódik.

    Használj jó minőségű vörösbort, mert ez nagyban befolyásolja a chutney végső ízét. Ne használj túl savas almaecetet.

    3

    Add hozzá az aprított vöröshagymát, fokhagymát és gyömbért, majd főzd 5 percig, amíg a hagyma megpuhul.

    A hagymát ne pirítsd, csak párold, hogy édeskés íze megmaradjon.

    4

    Ezután add hozzá a mangót, a fahéjrudat, sót és borsot. Keverd össze, majd forrald fel a keveréket.

    A fahéjrudat egészben add hozzá, így könnyebb lesz eltávolítani a végén. A só és bors mennyiségét ízlés szerint állítsd be.

    5

    Amint felforrt, csökkentsd a hőt alacsonyra, és főzd 30-35 percig, időnként megkeverve, amíg a chutney besűrűsödik és az ízek összeérnek.

    Fontos, hogy alacsony lángon főzd, különben leéghet. Ha túl sűrű lenne, adhatsz hozzá egy kevés vizet.

    6

    Kóstold meg a chutney-t, és ha szükséges, állítsd be az ízesítést több cukorral vagy ecettel. Ha simább állagot szeretnél, turmixold át egy botmixerrel, de hagyhatsz benne darabosabb részeket is.

    A botmixer használata opcionális, de figyelj, hogy ne turmixold túl, ha darabosabbat szeretnél. Kóstolásnál vedd figyelembe, hogy a hűtés során az ízek még intenzívebbek lesznek.

    7

    Hagyd a chutney-t kihűlni, majd töltsd tiszta, légmentesen zárható üvegbe. Hűtőszekrényben akár két hétig is eltartható.

    Az üvegeket alaposan mosd ki és fertőtlenítsd, hogy a chutney minél tovább elálljon. A forró chutney-t ne töltsd hideg üvegbe, mert megrepedhet.