Fahéjas-marcipános Stollen szeletek tálalva

Fahéjas-marcipános Stollen

A Stollen az egyik legismertebb német karácsonyi sütemény, amelynek eredete a 15. századi Drezdába nyúlik vissza. Ez a fahéjas-marcipános változat tökéletes példa arra, hogyan lehet a klasszikus alapot modern ízekkel gazdagítani. A marcipán lágysága és a fahéj meleg, fűszeres aromája tökéletes párost alkot. Ahogy sül a kalács, a fahéj illata belengi az otthont – az ünnepi hangulat garantált. Ez a stollen ideális választás vendégvárónak, reggeli mellé, vagy akár gasztroajándékként is. TIPP: A marcipánt érdemes egy kis reszelt narancshéjjal feldobni, hogy citrusos frissességet adjon a tölteléknek.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 10 perc
3300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Finomliszt
25 g Friss élesztő
200 ml Langyos tej
100 g Cukor
150 g Vaj
1 db Tojás
1 csipet
1 cs. Vaníliás cukor
2 tk. Őrölt fahéj
150 g Marcipán massza
30 g Porcukor (szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyos tejbe morzsold az élesztőt, keverj hozzá egy kevés cukrot és egy evőkanál lisztet, majd pihentesd meleg helyen 10 percig. TIPP: Az élesztő akkor aktív, ha habosodva megemelkedik a tej tetején.

    Ha nincs friss élesztőd, használhatsz szárított élesztőt is, de akkor a csomagoláson lévő utasításokat kövesd.

    2

    Keverd össze a lisztet, maradék cukrot, sót és vaníliás cukrot egy nagy tálban. Ez adja a tészta száraz alapját.

    Használj jó minőségű lisztet, mert az befolyásolja a tészta állagát.

    3

    Add hozzá a tojást, a felfuttatott élesztőt és az olvasztott vajat. Gyúrd sima tésztává. TIPP: A gyúrás során a tészta váljon rugalmassá, de maradjon enyhén lágy.

    Ha géppel gyúrod a tésztát, figyelj rá, hogy ne melegedjen túl.

    4

    Fedd le a tálat, és keleszd 45-60 percig meleg helyen, amíg a tészta a duplájára nő. Közben készítsd elő a tölteléket.

    A kelesztéshez használhatsz egy enyhén meleg vizel teli tálat is, amire ráteszed a tésztás tálat.

    5

    A marcipánt formázd hengerré, a fahéjat keverd el egy evőkanál cukorral. Ez a keverék adja majd a fahéjas réteget a tésztában.

    A marcipánt könnyebben tudod formázni, ha előzőleg egy kicsit meglangyosítod a mikróban.

    6

    A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki téglalap alakúra. Szórd meg a fahéjas cukorral, majd tedd a közepére a marcipánt.

    A fahéjas cukrot egyenletesen szórd el a tésztán, hogy mindenhol legyen belőle.

    7

    Hajtsd hosszában félbe úgy, hogy az egyik oldal kissé fedje a másikat. Finoman nyomd le a széleket – ez adja meg a jellegzetes stollen formát.

    A széleket alaposan nyomd le, hogy a marcipán ne folyjon ki sütés közben.

    8

    Tedd a tésztát sütőpapíros tepsire, takard le, és hagyd 15 percet pihenni. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.

    A pihentetés segít, hogy a tészta jobban megemelkedjen sütés közben.

    9

    Süsd 35-40 percig, amíg aranybarna nem lesz. Ha a teteje túl hamar pirulna, takard le sütőpapírral.

    Ha a stollen túl gyorsan barnul, csökkentsd a sütő hőmérsékletét 160 °C-ra.

    10

    Langyosra hűlés után szitálj porcukrot a tetejére. TIPP: Szitán keresztül hintve a porcukor egyenletesebb és dekoratívabb lesz.

    A porcukor helyett használhatsz cukormázat is, de akkor várd meg, amíg a stollen teljesen kihűl.