FahĂ©jas-mĂ©zes linzer sĂŒtemĂ©ny tĂĄlalva

Fahéjas-mézes linzer

A linzer sĂŒtemĂ©ny törtĂ©nete az osztrĂĄk cukrĂĄszatbĂłl ered, de MagyarorszĂĄgon is nĂ©pszerƱvĂ© vĂĄlt. A fahĂ©j Ă©s a mĂ©z kĂŒlönleges kombinĂĄciĂłja melegsĂ©get ad ennek az omlĂłs sĂŒtemĂ©nynek, amely tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs karĂĄcsonyi ĂŒnnepekre vagy egy hƱvös Ƒszi dĂ©lutĂĄnra. A recept egyik kulcsa a vaj hidegen tartĂĄsa, hogy a tĂ©szta omlĂłs maradjon. A mĂ©z finom Ă©dessĂ©ge Ă©s a fahĂ©j fƱszeressĂ©ge igazi hĂĄzias Ă­zt kölcsönöz ennek a klasszikus sĂŒtemĂ©nynek. KivĂĄlĂłan tĂĄrolhatĂł, Ă­gy elƑre is elkĂ©szĂ­thetƑ ĂŒnnepi alkalmakra.

ElƑkĂ©szĂŒlet 40 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 50 perc
2100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 250 g Liszt
⭕ 150 g Vaj
⭕ 80 g MĂ©z
⭕ 50 g Porcukor
⭕ 2 db Tojássárgája
⭕ 1 tk. FahĂ©j
⭕ 1 tk. SĂŒtƑpor
⭕ 1 cs. Vaníliás cukor
⭕ 150 g Lekvár

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet, a porcukrot, a sĂŒtƑport, a fahĂ©jat Ă©s a vanĂ­liĂĄs cukrot.

    A sĂŒtƑport Ă©s a porcukrot szitĂĄld ĂĄt, hogy ne legyenek csomĂłsak.

    2

    Add hozzå a hideg, kockåkra vågott vajat, majd az ujjbegyeiddel morzsold össze a lisztes keverékkel, amíg finom, morzsås ållagot nem kapsz.

    A vaj legyen nagyon hideg, hogy ne olvadjon meg a kezed melegĂ©tƑl. Gyorsan dolgozz, hogy a tĂ©szta ne melegedjen fel.

    3

    Öntsd hozzĂĄ a mĂ©zet Ă©s a tojĂĄssĂĄrgĂĄjĂĄt, majd gyors mozdulatokkal gyĂșrd össze a tĂ©sztĂĄt homogĂ©n ĂĄllagĂșvĂĄ.

    Ne gyĂșrd tĂșl a tĂ©sztĂĄt, csak addig, amĂ­g összeĂĄll. Ha tĂșl kemĂ©ny a tĂ©szta, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s tejet.

    4

    Csomagold fĂłliĂĄba a tĂ©sztĂĄt, Ă©s tedd a hƱtƑbe legalĂĄbb 30 percre, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.

    A hƱtĂ©s segĂ­t, hogy a tĂ©szta könnyebben nyĂșjthatĂł legyen.

    5

    Lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd ki a tĂ©sztĂĄt kb. 3 mm vastagsĂĄgĂșra, majd szaggass belƑle kör alakĂș linzerformĂĄkat. A korongok felĂ©nek a közepĂ©t egy kisebb formĂĄval vĂĄgd ki.

    A tĂ©sztĂĄt lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd, hogy ne ragadjon le. Ha a tĂ©szta nagyon ragad, tedd vissza a hƱtƑbe.

    6

    Helyezd a linzerdarabokat sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire, majd elƑmelegĂ­tett 180°C-os sĂŒtƑben sĂŒsd 8-10 percig, amĂ­g vilĂĄgos aranybarna nem lesz.

    A linzereket ne sĂŒsd tĂșl, mert akkor kemĂ©nyek lesznek. Figyeld a sĂŒtƑt, Ă©s vedd ki, amikor mĂĄr aranybarna a szĂ©lĂŒk.

    7

    Hagyd teljesen kihƱlni a linzereket, majd kend meg lekvårral a teljes korongokat, és illeszd råjuk a lyukas darabokat.

    A lekvår legyen sƱrƱ, hogy ne åztassa el a linzert. Hasznålhatsz baracklekvårt, szilvalekvårt vagy bårmilyen mås kedvenc lekvårt.

    8

    Porcukorral meghintve tĂĄlald.

    TĂĄlalĂĄs elƑtt a linzert porcukorral meghintheted, vagy lekvĂĄrral összeragaszthatod.