Fahéjas-mézes linzer sütemény tálalva

Fahéjas-mézes linzer

A linzer sütemény története az osztrák cukrászatból ered, de Magyarországon is népszerűvé vált. A fahéj és a méz különleges kombinációja melegséget ad ennek az omlós süteménynek, amely tökéletes választás karácsonyi ünnepekre vagy egy hűvös őszi délutánra. A recept egyik kulcsa a vaj hidegen tartása, hogy a tészta omlós maradjon. A méz finom édessége és a fahéj fűszeressége igazi házias ízt kölcsönöz ennek a klasszikus süteménynek. Kiválóan tárolható, így előre is elkészíthető ünnepi alkalmakra.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 50 perc
2100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Liszt
150 g Vaj
80 g Méz
50 g Porcukor
2 db Tojássárgája
1 tk. Fahéj
1 tk. Sütőpor
1 cs. Vaníliás cukor
150 g Lekvár

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a porcukrot, a sütőport, a fahéjat és a vaníliás cukrot.

    A sütőport és a porcukrot szitáld át, hogy ne legyenek csomósak.

    2

    Add hozzá a hideg, kockákra vágott vajat, majd az ujjbegyeiddel morzsold össze a lisztes keverékkel, amíg finom, morzsás állagot nem kapsz.

    A vaj legyen nagyon hideg, hogy ne olvadjon meg a kezed melegétől. Gyorsan dolgozz, hogy a tészta ne melegedjen fel.

    3

    Öntsd hozzá a mézet és a tojássárgáját, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát homogén állagúvá.

    Ne gyúrd túl a tésztát, csak addig, amíg összeáll. Ha túl kemény a tészta, adj hozzá egy kevés tejet.

    4

    Csomagold fóliába a tésztát, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.

    A hűtés segít, hogy a tészta könnyebben nyújtható legyen.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 3 mm vastagságúra, majd szaggass belőle kör alakú linzerformákat. A korongok felének a közepét egy kisebb formával vágd ki.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le. Ha a tészta nagyon ragad, tedd vissza a hűtőbe.

    6

    Helyezd a linzerdarabokat sütőpapírral bélelt tepsire, majd előmelegített 180°C-os sütőben süsd 8-10 percig, amíg világos aranybarna nem lesz.

    A linzereket ne süsd túl, mert akkor kemények lesznek. Figyeld a sütőt, és vedd ki, amikor már aranybarna a szélük.

    7

    Hagyd teljesen kihűlni a linzereket, majd kend meg lekvárral a teljes korongokat, és illeszd rájuk a lyukas darabokat.

    A lekvár legyen sűrű, hogy ne áztassa el a linzert. Használhatsz baracklekvárt, szilvalekvárt vagy bármilyen más kedvenc lekvárt.

    8

    Porcukorral meghintve tálald.

    Tálalás előtt a linzert porcukorral meghintheted, vagy lekvárral összeragaszthatod.