Fahéjas-mézes torta tålalva

Fahéjas-mézes torta

A mĂ©zes sĂŒtemĂ©nyek Ă©vszĂĄzadok Ăłta a hideg Ă©vszak kedvencei, hiszen az Ă©des mĂ©z Ă©s a meleg fƱszerek, mint a fahĂ©j, igazĂĄn otthonos hangulatot teremtenek. Ez a fahĂ©jas-mĂ©zes torta az ĂŒnnepi szezon egyik legfinomabb sĂŒtemĂ©nye, amely a klasszikus mĂ©zeskalĂĄcs Ă­zeit idĂ©zi. KĂ©pzeld el, ahogy a sĂŒtƑbƑl kiĂĄradĂł mĂ©zes Ă©s fahĂ©jas illatok betöltik a konyhĂĄt, Ă©s alig vĂĄrod, hogy egy szeletet megkĂłstolj. A titok a jĂł minƑsĂ©gƱ mĂ©z hasznĂĄlatĂĄban rejlik, amely mĂ©lyebb Ă­zt ad a sĂŒtemĂ©nynek. Ez a torta tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs egy hideg tĂ©li dĂ©lutĂĄnon egy csĂ©sze forrĂł tea vagy kĂĄvĂ© mellĂ©.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
2400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 8
⭕ 300 g Liszt
⭕ 150 g MĂ©z
⭕ 3 db Tojás
⭕ 100 g Vaj
⭕ 100 ml Tej
⭕ 100 g Barnacukor
⭕ 1 tk. SĂŒtƑpor
⭕ 2 tk. FahĂ©j
⭕ 1 tk. Vanília kivonat
⭕ 1 csipet Só

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    MelegĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 180°C-ra, Ă©s vajazz ki egy 22 cm-es tortaformĂĄt, vagy bĂ©leld ki sĂŒtƑpapĂ­rral.

    A sĂŒtƑ elƑmelegĂ­tĂ©se biztosĂ­tja az egyenletes sĂŒtĂ©st, a forma elƑkĂ©szĂ­tĂ©se pedig megakadĂĄlyozza a tĂ©szta letapadĂĄsĂĄt.

    2

    A vajat olvaszd meg egy kis låbasban, majd keverd hozzå a mézet, és hagyd hƱlni.

    A méz és a vaj összeolvasztåsa egyenletesebb eloszlåst biztosít a tésztåban.

    3

    Egy nagy tålban keverd össze a tojåsokat és a barnacukrot, amíg habos lesz.

    A tojĂĄsok Ă©s cukor habosra keverĂ©se levegƑssĂ© teszi a tĂ©sztĂĄt.

    4

    Öntsd a mĂ©zes-vajas keverĂ©ket a tojĂĄsos cukorhoz, majd add hozzĂĄ a vanĂ­lia kivonatot, Ă©s keverd simĂĄra.

    A mĂ©zes-vajas keverĂ©ket ne forrĂłn öntsd a tojĂĄsos cukorhoz, mert a tojĂĄs megfƑhet. Hagyd kicsit hƱlni, mielƑtt hozzĂĄadod.

    5

    Egy mĂĄsik tĂĄlban keverd össze a lisztet, a sĂŒtƑport, a fahĂ©jat Ă©s a sĂłt.

    A szåraz hozzåvalók összekeverése biztosítja az egyenletes eloszlåst a tésztåban.

    6

    Fokozatosan szitåld a szåraz hozzåvalókat a nedves keverékhez, közben folyamatosan keverd, hogy egyenletes tésztåt kapj.

    A szitĂĄlĂĄs segĂ­t elkerĂŒlni a csomĂłk kialakulĂĄsĂĄt a tĂ©sztĂĄban.

    7

    Öntsd a masszĂĄt az elƑkĂ©szĂ­tett tortaformĂĄba, Ă©s egyengesd el a tetejĂ©t.

    A tortaformĂĄt vajazd ki Ă©s lisztezd meg, vagy bĂ©leld ki sĂŒtƑpapĂ­rral, hogy a torta könnyen kijöjjön sĂŒtĂ©s utĂĄn.

    8

    SĂŒsd a tortĂĄt 35-40 percig, vagy amĂ­g aranybarna lesz, Ă©s egy beleszĂșrt fogpiszkĂĄlĂł tisztĂĄn jön ki.

    A tƱprĂłba segĂ­t eldönteni, hogy a torta teljesen ĂĄtsĂŒlt-e.

    9

    Vedd ki a sĂŒtƑbƑl, Ă©s hagyd 10 percig a formĂĄban hƱlni, majd borĂ­tsd ki egy rĂĄcsra teljesen kihƱlni.

    A formåban való hƱtés megakadålyozza a torta törését kiborítåskor.

    10

    TĂĄlalĂĄs elƑtt megszĂłrhatod porcukorral, vagy meglocsolhatod egy kis extra mĂ©zzel a mĂ©g intenzĂ­vebb Ă­zĂ©rt.

    A porcukorral vagy mézzel való díszítés fokozza az ízélményt és a torta megjelenését.