Fahéjas-narancsos linzer tálalva

Fahéjas-narancsos linzer

A linzer sütik a közép-európai konyha egyik legismertebb édességei. Az omlós tészta és a gyümölcsös lekvár harmonikus kombinációja tökéletes desszertté varázsolja őket. A fahéj és narancs illata az egész konyhát betölti, miközben ezek a linzerek sülnek. A linzerek népszerűsége az osztrák és német konyháig nyúlik vissza, és szinte minden családban van egy saját titkos recept. Ez a recept a klasszikus linzertésztát egy kis narancsos csavarral teszi még különlegesebbé.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 20
250 g Liszt
80 g Cukor
1 tk. Fahéj
1 cs. Sütőpor
1 csipet
150 g Vaj
1 db Tojás
1 db Narancs reszelt héja
200 g Cukros lekvár

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő a hozzávalókat. A vajat hagyd szobahőmérsékletre melegedni, hogy könnyebben dolgozz vele. Reszeld le a narancs héját egy finom reszelőn, vigyázz, hogy csak a színes részt reszeld, a fehér része keserű.

    A vajnak valóban puhának kell lennie, de nem olvadtnak. Ha a hűtőből vetted ki, vágd kisebb kockákra, hogy hamarabb felpuhuljon. A narancshéj reszelésénél figyelj, hogy csak a színes külső réteget reszeld, mert a fehér belső rész keserűvé teheti a tésztát.

    2

    A lisztet, cukrot, fahéjat, sütőport és egy csipet sót keverd össze egy nagyobb tálban. Ez lesz a száraz keveréked.

    A sütőport alaposan keverd el a liszttel, hogy egyenletesen keljen meg a tészta a sütés során. A só kiemeli az édes ízeket.

    3

    Add hozzá a szobahőmérsékletű vajat a száraz keverékhez, és kezd el a keverést, hogy egy morzsás tésztát kapj. Ha a tészta túlságosan száraz, egy evőkanál hideg vizet is hozzáadhatsz.

    A vajat morzsold el a liszttel a kezeiddel vagy egy késes aprítóval, amíg morzsás állagú nem lesz. Fontos, hogy a vaj hideg legyen, mert így lesz a linzer omlós. Ha a tészta túl száraz, adj hozzá nagyon kevés hideg vizet, de csak annyit, hogy összeálljon.

    4

    Verd fel a tojást, majd add hozzá a tésztához, és dolgozd össze. Reszeld bele a narancs héját is. A tésztát ne dolgozd túl, hogy puha és omlós maradjon.

    A tojást csak lazán verd fel, és óvatosan dolgozd a tésztába. Ne gyúrd, csak addig keverd, amíg össze nem áll, különben a linzer kemény lesz.

    5

    Csomagold be a tésztát fóliába, és pihentesd a hűtőben legalább fél óráig. Ez segít a tészta pihentetésében, és könnyebbé teszi a formázást.

    A hűtés segít a vajnak megdermedni, így a tészta könnyebben nyújtható és formázható lesz. Ha van időd, akár egy órára is beteheted a hűtőbe.

    6

    Miután a tészta pihent, nyújtsd ki kb. 5 mm vastagra egy lisztezett felületen. A linzereket egy kis kiszúróval formázd ki. A formázott linzerek felét készítsd el egy kis közepes lyukkal, hogy a lekvár látszódjon.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, és ha ragad, tegyél alá még több lisztet. A kiszúrót is mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához. A lyukas linzerekhez használhatsz egy kisebb kiszúrót vagy akár egy kupakot.

    7

    Előmelegített 180 fokos sütőben süsd a linzereket 8-10 percig, amíg aranybarnák nem lesznek. Vigyázz, hogy ne süsd túl, mert akkor kemények lesznek.

    A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj a linzerekre. Akkor jók, ha a széleik enyhén aranybarnák. Ha túl sokáig sütöd, kiszáradnak és kemények lesznek.

    8

    Miután a linzerek kihűltek, kend meg a teljes linzereket lekvárral, és tedd rá a lyukas tetejű linzereket. Az így összeillesztett linzerek finom fahéjjal szórhatók a tetején, hogy még ínycsiklandóbbak legyenek.

    A lekvárt melegítsd meg egy kicsit, hogy könnyebben kenhető legyen. Használhatsz piros ribizli, sárgabarack vagy bármilyen más savanykás lekvárt, ami jól illik a fahéjhoz és a narancshoz. A porcukrot szitán keresztül szórd a linzerekre, hogy egyenletes legyen.