Készítsd elő a hozzávalókat. A vajat hagyd szobahőmérsékletre melegedni, hogy könnyebben dolgozz vele. Reszeld le a narancs héját egy finom reszelőn, vigyázz, hogy csak a színes részt reszeld, a fehér része keserű.
A vajnak valóban puhának kell lennie, de nem olvadtnak. Ha a hűtőből vetted ki, vágd kisebb kockákra, hogy hamarabb felpuhuljon. A narancshéj reszelésénél figyelj, hogy csak a színes külső réteget reszeld, mert a fehér belső rész keserűvé teheti a tésztát.
A lisztet, cukrot, fahéjat, sütőport és egy csipet sót keverd össze egy nagyobb tálban. Ez lesz a száraz keveréked.
A sütőport alaposan keverd el a liszttel, hogy egyenletesen keljen meg a tészta a sütés során. A só kiemeli az édes ízeket.
Add hozzá a szobahőmérsékletű vajat a száraz keverékhez, és kezd el a keverést, hogy egy morzsás tésztát kapj. Ha a tészta túlságosan száraz, egy evőkanál hideg vizet is hozzáadhatsz.
A vajat morzsold el a liszttel a kezeiddel vagy egy késes aprítóval, amíg morzsás állagú nem lesz. Fontos, hogy a vaj hideg legyen, mert így lesz a linzer omlós. Ha a tészta túl száraz, adj hozzá nagyon kevés hideg vizet, de csak annyit, hogy összeálljon.
Verd fel a tojást, majd add hozzá a tésztához, és dolgozd össze. Reszeld bele a narancs héját is. A tésztát ne dolgozd túl, hogy puha és omlós maradjon.
A tojást csak lazán verd fel, és óvatosan dolgozd a tésztába. Ne gyúrd, csak addig keverd, amíg össze nem áll, különben a linzer kemény lesz.
Csomagold be a tésztát fóliába, és pihentesd a hűtőben legalább fél óráig. Ez segít a tészta pihentetésében, és könnyebbé teszi a formázást.
A hűtés segít a vajnak megdermedni, így a tészta könnyebben nyújtható és formázható lesz. Ha van időd, akár egy órára is beteheted a hűtőbe.
Miután a tészta pihent, nyújtsd ki kb. 5 mm vastagra egy lisztezett felületen. A linzereket egy kis kiszúróval formázd ki. A formázott linzerek felét készítsd el egy kis közepes lyukkal, hogy a lekvár látszódjon.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, és ha ragad, tegyél alá még több lisztet. A kiszúrót is mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához. A lyukas linzerekhez használhatsz egy kisebb kiszúrót vagy akár egy kupakot.
Előmelegített 180 fokos sütőben süsd a linzereket 8-10 percig, amíg aranybarnák nem lesznek. Vigyázz, hogy ne süsd túl, mert akkor kemények lesznek.
A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj a linzerekre. Akkor jók, ha a széleik enyhén aranybarnák. Ha túl sokáig sütöd, kiszáradnak és kemények lesznek.
Miután a linzerek kihűltek, kend meg a teljes linzereket lekvárral, és tedd rá a lyukas tetejű linzereket. Az így összeillesztett linzerek finom fahéjjal szórhatók a tetején, hogy még ínycsiklandóbbak legyenek.
A lekvárt melegítsd meg egy kicsit, hogy könnyebben kenhető legyen. Használhatsz piros ribizli, sárgabarack vagy bármilyen más savanykás lekvárt, ami jól illik a fahéjhoz és a narancshoz. A porcukrot szitán keresztül szórd a linzerekre, hogy egyenletes legyen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.