BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0) ▼
KĂ©szĂtsd elĆ a hozzĂĄvalĂłkat. A vajat hagyd szobahĆmĂ©rsĂ©kletre melegedni, hogy könnyebben dolgozz vele. Reszeld le a narancs hĂ©jĂĄt egy finom reszelĆn, vigyĂĄzz, hogy csak a szĂnes rĂ©szt reszeld, a fehĂ©r rĂ©sze keserƱ.
A vajnak valĂłban puhĂĄnak kell lennie, de nem olvadtnak. Ha a hƱtĆbĆl vetted ki, vĂĄgd kisebb kockĂĄkra, hogy hamarabb felpuhuljon. A narancshĂ©j reszelĂ©sĂ©nĂ©l figyelj, hogy csak a szĂnes kĂŒlsĆ rĂ©teget reszeld, mert a fehĂ©r belsĆ rĂ©sz keserƱvĂ© teheti a tĂ©sztĂĄt.
A lisztet, cukrot, fahĂ©jat, sĂŒtĆport Ă©s egy csipet sĂłt keverd össze egy nagyobb tĂĄlban. Ez lesz a szĂĄraz keverĂ©ked.
A sĂŒtĆport alaposan keverd el a liszttel, hogy egyenletesen keljen meg a tĂ©szta a sĂŒtĂ©s sorĂĄn. A sĂł kiemeli az Ă©des Ăzeket.
Add hozzĂĄ a szobahĆmĂ©rsĂ©kletƱ vajat a szĂĄraz keverĂ©khez, Ă©s kezd el a keverĂ©st, hogy egy morzsĂĄs tĂ©sztĂĄt kapj. Ha a tĂ©szta tĂșlsĂĄgosan szĂĄraz, egy evĆkanĂĄl hideg vizet is hozzĂĄadhatsz.
A vajat morzsold el a liszttel a kezeiddel vagy egy kĂ©ses aprĂtĂłval, amĂg morzsĂĄs ĂĄllagĂș nem lesz. Fontos, hogy a vaj hideg legyen, mert Ăgy lesz a linzer omlĂłs. Ha a tĂ©szta tĂșl szĂĄraz, adj hozzĂĄ nagyon kevĂ©s hideg vizet, de csak annyit, hogy összeĂĄlljon.
Verd fel a tojĂĄst, majd add hozzĂĄ a tĂ©sztĂĄhoz, Ă©s dolgozd össze. Reszeld bele a narancs hĂ©jĂĄt is. A tĂ©sztĂĄt ne dolgozd tĂșl, hogy puha Ă©s omlĂłs maradjon.
A tojĂĄst csak lazĂĄn verd fel, Ă©s Ăłvatosan dolgozd a tĂ©sztĂĄba. Ne gyĂșrd, csak addig keverd, amĂg össze nem ĂĄll, kĂŒlönben a linzer kemĂ©ny lesz.
Csomagold be a tĂ©sztĂĄt fĂłliĂĄba, Ă©s pihentesd a hƱtĆben legalĂĄbb fĂ©l ĂłrĂĄig. Ez segĂt a tĂ©szta pihentetĂ©sĂ©ben, Ă©s könnyebbĂ© teszi a formĂĄzĂĄst.
A hƱtĂ©s segĂt a vajnak megdermedni, Ăgy a tĂ©szta könnyebben nyĂșjthatĂł Ă©s formĂĄzhatĂł lesz. Ha van idĆd, akĂĄr egy ĂłrĂĄra is beteheted a hƱtĆbe.
MiutĂĄn a tĂ©szta pihent, nyĂșjtsd ki kb. 5 mm vastagra egy lisztezett felĂŒleten. A linzereket egy kis kiszĂșrĂłval formĂĄzd ki. A formĂĄzott linzerek felĂ©t kĂ©szĂtsd el egy kis közepes lyukkal, hogy a lekvĂĄr lĂĄtszĂłdjon.
A tĂ©sztĂĄt lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd, Ă©s ha ragad, tegyĂ©l alĂĄ mĂ©g több lisztet. A kiszĂșrĂłt is mĂĄrtsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tĂ©sztĂĄhoz. A lyukas linzerekhez hasznĂĄlhatsz egy kisebb kiszĂșrĂłt vagy akĂĄr egy kupakot.
ElĆmelegĂtett 180 fokos sĂŒtĆben sĂŒsd a linzereket 8-10 percig, amĂg aranybarnĂĄk nem lesznek. VigyĂĄzz, hogy ne sĂŒsd tĂșl, mert akkor kemĂ©nyek lesznek.
A sĂŒtĂ©si idĆ fĂŒgg a sĂŒtĆtĆl, ezĂ©rt figyelj a linzerekre. Akkor jĂłk, ha a szĂ©leik enyhĂ©n aranybarnĂĄk. Ha tĂșl sokĂĄig sĂŒtöd, kiszĂĄradnak Ă©s kemĂ©nyek lesznek.
MiutĂĄn a linzerek kihƱltek, kend meg a teljes linzereket lekvĂĄrral, Ă©s tedd rĂĄ a lyukas tetejƱ linzereket. Az Ăgy összeillesztett linzerek finom fahĂ©jjal szĂłrhatĂłk a tetejĂ©n, hogy mĂ©g ĂnycsiklandĂłbbak legyenek.
A lekvĂĄrt melegĂtsd meg egy kicsit, hogy könnyebben kenhetĆ legyen. HasznĂĄlhatsz piros ribizli, sĂĄrgabarack vagy bĂĄrmilyen mĂĄs savanykĂĄs lekvĂĄrt, ami jĂłl illik a fahĂ©jhoz Ă©s a narancshoz. A porcukrot szitĂĄn keresztĂŒl szĂłrd a linzerekre, hogy egyenletes legyen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.