Fahéjas-narancsos linzer tålalva

Fahéjas-narancsos linzer

A linzer sĂŒtik a közĂ©p-eurĂłpai konyha egyik legismertebb Ă©dessĂ©gei. Az omlĂłs tĂ©szta Ă©s a gyĂŒmölcsös lekvĂĄr harmonikus kombinĂĄciĂłja tökĂ©letes desszerttĂ© varĂĄzsolja Ƒket. A fahĂ©j Ă©s narancs illata az egĂ©sz konyhĂĄt betölti, miközben ezek a linzerek sĂŒlnek. A linzerek nĂ©pszerƱsĂ©ge az osztrĂĄk Ă©s nĂ©met konyhĂĄig nyĂșlik vissza, Ă©s szinte minden csalĂĄdban van egy sajĂĄt titkos recept. Ez a recept a klasszikus linzertĂ©sztĂĄt egy kis narancsos csavarral teszi mĂ©g kĂŒlönlegesebbĂ©.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 20
⭕ 250 g Liszt
⭕ 80 g Cukor
⭕ 1 tk. FahĂ©j
⭕ 1 cs. SĂŒtƑpor
⭕ 1 csipet Só
⭕ 150 g Vaj
⭕ 1 db Tojás
⭕ 1 db Narancs reszelt hĂ©ja
⭕ 200 g Cukros lekvár

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    KĂ©szĂ­tsd elƑ a hozzĂĄvalĂłkat. A vajat hagyd szobahƑmĂ©rsĂ©kletre melegedni, hogy könnyebben dolgozz vele. Reszeld le a narancs hĂ©jĂĄt egy finom reszelƑn, vigyĂĄzz, hogy csak a szĂ­nes rĂ©szt reszeld, a fehĂ©r rĂ©sze keserƱ.

    A vajnak valĂłban puhĂĄnak kell lennie, de nem olvadtnak. Ha a hƱtƑbƑl vetted ki, vĂĄgd kisebb kockĂĄkra, hogy hamarabb felpuhuljon. A narancshĂ©j reszelĂ©sĂ©nĂ©l figyelj, hogy csak a szĂ­nes kĂŒlsƑ rĂ©teget reszeld, mert a fehĂ©r belsƑ rĂ©sz keserƱvĂ© teheti a tĂ©sztĂĄt.

    2

    A lisztet, cukrot, fahĂ©jat, sĂŒtƑport Ă©s egy csipet sĂłt keverd össze egy nagyobb tĂĄlban. Ez lesz a szĂĄraz keverĂ©ked.

    A sĂŒtƑport alaposan keverd el a liszttel, hogy egyenletesen keljen meg a tĂ©szta a sĂŒtĂ©s sorĂĄn. A sĂł kiemeli az Ă©des Ă­zeket.

    3

    Add hozzĂĄ a szobahƑmĂ©rsĂ©kletƱ vajat a szĂĄraz keverĂ©khez, Ă©s kezd el a keverĂ©st, hogy egy morzsĂĄs tĂ©sztĂĄt kapj. Ha a tĂ©szta tĂșlsĂĄgosan szĂĄraz, egy evƑkanĂĄl hideg vizet is hozzĂĄadhatsz.

    A vajat morzsold el a liszttel a kezeiddel vagy egy kĂ©ses aprĂ­tĂłval, amĂ­g morzsĂĄs ĂĄllagĂș nem lesz. Fontos, hogy a vaj hideg legyen, mert Ă­gy lesz a linzer omlĂłs. Ha a tĂ©szta tĂșl szĂĄraz, adj hozzĂĄ nagyon kevĂ©s hideg vizet, de csak annyit, hogy összeĂĄlljon.

    4

    Verd fel a tojĂĄst, majd add hozzĂĄ a tĂ©sztĂĄhoz, Ă©s dolgozd össze. Reszeld bele a narancs hĂ©jĂĄt is. A tĂ©sztĂĄt ne dolgozd tĂșl, hogy puha Ă©s omlĂłs maradjon.

    A tojĂĄst csak lazĂĄn verd fel, Ă©s Ăłvatosan dolgozd a tĂ©sztĂĄba. Ne gyĂșrd, csak addig keverd, amĂ­g össze nem ĂĄll, kĂŒlönben a linzer kemĂ©ny lesz.

    5

    Csomagold be a tĂ©sztĂĄt fĂłliĂĄba, Ă©s pihentesd a hƱtƑben legalĂĄbb fĂ©l ĂłrĂĄig. Ez segĂ­t a tĂ©szta pihentetĂ©sĂ©ben, Ă©s könnyebbĂ© teszi a formĂĄzĂĄst.

    A hƱtĂ©s segĂ­t a vajnak megdermedni, Ă­gy a tĂ©szta könnyebben nyĂșjthatĂł Ă©s formĂĄzhatĂł lesz. Ha van idƑd, akĂĄr egy ĂłrĂĄra is beteheted a hƱtƑbe.

    6

    MiutĂĄn a tĂ©szta pihent, nyĂșjtsd ki kb. 5 mm vastagra egy lisztezett felĂŒleten. A linzereket egy kis kiszĂșrĂłval formĂĄzd ki. A formĂĄzott linzerek felĂ©t kĂ©szĂ­tsd el egy kis közepes lyukkal, hogy a lekvĂĄr lĂĄtszĂłdjon.

    A tĂ©sztĂĄt lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd, Ă©s ha ragad, tegyĂ©l alĂĄ mĂ©g több lisztet. A kiszĂșrĂłt is mĂĄrtsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tĂ©sztĂĄhoz. A lyukas linzerekhez hasznĂĄlhatsz egy kisebb kiszĂșrĂłt vagy akĂĄr egy kupakot.

    7

    ElƑmelegĂ­tett 180 fokos sĂŒtƑben sĂŒsd a linzereket 8-10 percig, amĂ­g aranybarnĂĄk nem lesznek. VigyĂĄzz, hogy ne sĂŒsd tĂșl, mert akkor kemĂ©nyek lesznek.

    A sĂŒtĂ©si idƑ fĂŒgg a sĂŒtƑtƑl, ezĂ©rt figyelj a linzerekre. Akkor jĂłk, ha a szĂ©leik enyhĂ©n aranybarnĂĄk. Ha tĂșl sokĂĄig sĂŒtöd, kiszĂĄradnak Ă©s kemĂ©nyek lesznek.

    8

    Miutån a linzerek kihƱltek, kend meg a teljes linzereket lekvårral, és tedd rå a lyukas tetejƱ linzereket. Az így összeillesztett linzerek finom fahéjjal szórhatók a tetején, hogy még ínycsiklandóbbak legyenek.

    A lekvĂĄrt melegĂ­tsd meg egy kicsit, hogy könnyebben kenhetƑ legyen. HasznĂĄlhatsz piros ribizli, sĂĄrgabarack vagy bĂĄrmilyen mĂĄs savanykĂĄs lekvĂĄrt, ami jĂłl illik a fahĂ©jhoz Ă©s a narancshoz. A porcukrot szitĂĄn keresztĂŒl szĂłrd a linzerekre, hogy egyenletes legyen.