Fahéjas-narancsos vörösboros mårtås tålalva

Fahéjas-narancsos vörösboros mårtås

A vörösboros mĂĄrtĂĄsok a klasszikus eurĂłpai konyha alapvetƑ elemei, de ez a fahĂ©jas-narancsos vĂĄltozat egy igazĂĄn kĂŒlönleges, ĂŒnnepi csavart ad a hagyomĂĄnyos recepthez. A vörösbor gazdag aromĂĄja Ă©s a narancs frissessĂ©ge tökĂ©letesen harmonizĂĄl a fahĂ©j meleg, fƱszeres Ă­zĂ©vel. A mĂ©z enyhe Ă©dessĂ©ge kiegĂ©szĂ­ti a fƱszerek intenzitĂĄsĂĄt, mĂ­g a vaj selymessĂ© teszi az ĂĄllagot. Ez a mĂĄrtĂĄs ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs sĂŒlt hĂșsokhoz, kĂŒlönösen ĂŒnnepi alkalmakkor, de egy egyszerƱ hĂ©tköznapi vacsorĂĄt is kĂŒlönlegessĂ© varĂĄzsol. Ha szereted az intenzĂ­v, fƱszeres Ă­zeket, ez a fahĂ©jas-narancsos vörösboros mĂĄrtĂĄs biztosan elnyeri a tetszĂ©sedet!

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
220 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 200 ml Vörösbor
⭕ 100 ml Frissen facsart narancslĂ©
⭕ 1 rĂșd FahĂ©j
⭕ 2 ek. MĂ©z
⭕ 30 g Vaj
⭕ 1 ek. Liszt
⭕ 1 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 csipet Só
⭕ 1 csipet Fekete bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Finomra aprĂ­tsd a fokhagymĂĄt.

    A fokhagymåt ne égesd meg, mert keserƱ lesz.

    2

    Egy közepes serpenyƑben olvaszd meg a vajat közepes lĂĄngon, majd add hozzĂĄ a fokhagymĂĄt. PĂĄrold 1-2 percig, amĂ­g illatos lesz.

    Vigyåzz, hogy a vaj ne barnuljon meg, mert az befolyåsolja a mårtås ízét.

    3

    Szórd meg liszttel, és keverd addig, amíg sima råntåst kapsz.

    A lisztet alaposan keverd el a vajjal, hogy ne maradjanak benne csomĂłk. Ha szĂŒksĂ©ges, hasznĂĄlj habverƑt.

    4

    Öntsd hozzĂĄ a vörösbort Ă©s a narancslevet, majd add hozzĂĄ a fahĂ©jrudat. Keverd össze alaposan.

    A vörösbort lassan adagold a rĂĄntĂĄshoz, folyamatosan keverve, hogy elkerĂŒld a csomĂłk kialakulĂĄsĂĄt.

    5

    Add hozzĂĄ a mĂ©zet, Ă©s Ă­zesĂ­tsd sĂłval Ă©s borssal. Forrald fel, majd csökkentsd a hƑfokot alacsonyra.

    A sĂłval Ă©s borssal Ăłvatosan bĂĄnj, mert a mĂĄrtĂĄs fƑzĂ©s közben mĂ©g koncentrĂĄlĂłdik.

    6

    FƑzd a mĂĄrtĂĄst 15-20 percig, amĂ­g besƱrƱsödik, Ă©s az Ă­zek összeĂ©rnek.

    FƑzĂ©s közben idƑnkĂ©nt keverd meg a mĂĄrtĂĄst, hogy ne Ă©gjen le.

    7

    Vedd ki a fahĂ©jrudat, majd kĂłstold meg a mĂĄrtĂĄst. Ha szĂŒksĂ©ges, ĂĄllĂ­ts az Ă­zeken tovĂĄbbi mĂ©z vagy fƱszerek hozzĂĄadĂĄsĂĄval.

    A fahĂ©jrudat vedd ki, mielƑtt tĂĄlalod a mĂĄrtĂĄst, nehogy valaki vĂ©letlenĂŒl beleharapjon.

    8

    Az elkĂ©szĂŒlt mĂĄrtĂĄst melegen tĂĄlald sĂŒlt hĂșsokhoz vagy zöldsĂ©gekhez.

    A mĂĄrtĂĄs Ă­ze mĂ©g intenzĂ­vebb lesz, ha tĂĄlalĂĄs elƑtt egy kis vajat keversz bele.

    9

    HƱtƑben lĂ©gmentesen zĂĄrhatĂł edĂ©nyben 3 napig eltarthatĂł.

    A hƱtƑbƑl kivĂ©ve melegĂ­tsd fel a mĂĄrtĂĄst tĂĄlalĂĄs elƑtt. SzĂŒksĂ©g esetĂ©n adj hozzĂĄ egy kevĂ©s vörösbort vagy narancslevet a megfelelƑ ĂĄllag elĂ©rĂ©sĂ©hez.