Fahéjas szilvachutney narancshéjjal tålalva

Fahéjas szilvachutney narancshéjjal

A chutney eredete IndiĂĄba nyĂșlik vissza, ahol a gyĂŒmölcsök Ă©s fƱszerek kombinĂĄciĂłja mĂĄr Ă©vszĂĄzadok Ăłta az Ă©telek elengedhetetlen rĂ©sze. A fahĂ©jas szilvachutney narancshĂ©jjal azonban egy modern, nyugati variĂĄciĂł, amely az Ă©des Ă©s fƱszeres Ă­zek tökĂ©letes egyensĂșlyĂĄt hozza lĂ©tre. Ahogy a szilva lassan pĂĄrolĂłdik a fahĂ©jjal Ă©s gyömbĂ©rrel, az illatok betöltik a konyhĂĄt, miközben a narancshĂ©j frissessĂ©ge ĂŒdĂ­tƑ Ă­zĂ©lmĂ©nyt ad. Ez a chutney tökĂ©letes kiegĂ©szĂ­tƑje sajtoknak, sĂŒlt hĂșsoknak, vagy akĂĄr egy szelet pirĂ­tĂłshoz is kivĂĄlĂł. A tökĂ©letes chutney titka az alapanyagok minƑsĂ©gĂ©ben Ă©s az Ă­zek megfelelƑ egyensĂșlyĂĄban rejlik. Ha intenzĂ­vebb Ă­zvilĂĄgra vĂĄgysz, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s chili pelyhet, hogy pikĂĄnsabbĂĄ tedd a szĂłszt. A chutney akĂĄr ajĂĄndĂ©kkĂ©nt is tökĂ©letes, hiszen ĂŒvegbe töltve Ă©s szalaggal dĂ­szĂ­tve igazi gasztronĂłmiai kĂŒlönlegessĂ©g.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 500 g Érett szilva
⭕ 100 g Barnacukor
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 ek. Friss narancshĂ©j
⭕ 50 ml Friss narancslĂ©
⭕ 50 ml Almaecet
⭕ 1 tk. Ɛrölt fahĂ©j
⭕ 10 g GyömbĂ©r
⭕ 1 csipet Só
⭕ 1 csipet Fekete bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A szilvĂĄkat mosd meg, magozd ki Ă©s vĂĄgd aprĂł darabokra. A vöröshagymĂĄt Ă©s fokhagymĂĄt hĂĄmozd meg Ă©s aprĂ­tsd finomra. A gyömbĂ©rt hĂĄmozd meg Ă©s reszeld le. A narancs hĂ©jĂĄt reszeld le finoman, ĂŒgyelve arra, hogy a fehĂ©r rĂ©szt ne Ă©rje.

    Érdemes Ă©rett, de nem tĂșlĂ©rett szilvĂĄt vĂĄlasztani. A narancshĂ©j reszelĂ©sĂ©nĂ©l figyelj, hogy csak a kĂŒlsƑ, szĂ­nes rĂ©szt reszeld, mert a fehĂ©r rĂ©sz keserƱ.

    2

    Egy nagy serpenyƑben melegĂ­tsd fel az almaecetet Ă©s a narancslevet közepes lĂĄngon. Add hozzĂĄ a barnacukrot, Ă©s kevergesd, amĂ­g teljesen feloldĂłdik.

    A serpenyƑ legyen elĂ©g nagy, hogy a szilva Ă©s a többi hozzĂĄvalĂł kĂ©nyelmesen elfĂ©rjen benne. A barnacukor helyett hasznĂĄlhatsz nĂĄdcukrot is.

    3

    Add hozzĂĄ a vöröshagymĂĄt, fokhagymĂĄt, reszelt gyömbĂ©rt Ă©s a szilvĂĄt. Keverd össze, majd fƱszerezd Ƒrölt fahĂ©jjal, sĂłval Ă©s borssal.

    A fƱszerek mennyiségét ízlés szerint ållítsd be. Ha szereted a pikåns ízeket, adhatsz hozzå egy csipetnyi chiliport is.

    4

    Hagyd a keverĂ©ket lassĂș tƱzön fƑni körĂŒlbelĂŒl 30-40 percig, idƑnkĂ©nt megkeverve, amĂ­g a szilva teljesen megpuhul Ă©s a chutney besƱrƱsödik.

    Fontos, hogy lassĂș tƱzön fƑzd, kĂŒlönben leĂ©ghet. Ha tĂșl sƱrƱ lenne, adhatsz hozzĂĄ egy kevĂ©s vizet vagy narancslevet.

    5

    Amikor a chutney besƱrƱsödött, add hozzĂĄ a reszelt narancshĂ©jat, keverd össze, majd fƑzd tovĂĄbbi 5 percig, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek.

    A narancshĂ©jjal egyĂŒtt ne fƑzd tĂșl sokĂĄig, mert megkeseredhet.

    6

    Vedd le a tƱzrƑl, hagyd kihƱlni, majd töltsd tiszta ĂŒvegekbe. HƱtƑben tĂĄrolva akĂĄr egy hĂ©tig is eltarthatĂł. TĂĄlald sajtokhoz, sĂŒlt hĂșsokhoz vagy pirĂ­tĂłs mellĂ©.

    Az ĂŒvegeket alaposan mosd ki Ă©s fertƑtlenĂ­tsd, hogy a chutney minĂ©l tovĂĄbb elĂĄlljon. A forrĂł chutney-t ne töltsd hideg ĂŒvegbe, mert megrepedhet.