Fårikål bárány- és káposztaragu sűrű, borsos szósszal tálalva

Fårikål liszttel sűrítve

A fårikål Norvégia nemzeti ételeként ismert, melynek neve szó szerint bárányt jelent káposztával. Eredete a skandináv paraszti konyhából származik, ahol egyszerű alapanyagokból készült, mégis tartalmas és ízletes egytálételként szolgált. A hús és a káposzta rétegezése, az egész fekete bors használata és a hosszú főzési idő együttesen adják meg a ragu jellegzetes karakterét. A modern változatban gyakran sűrítik is a szaftot egy kevés liszttel – ez segíti, hogy tartalmasabb, mártásosabb állagot kapjunk, ami tökéletesen passzol például főtt burgonyához. Technikai tanács: főzés közben ne kavard, hogy a hús és a káposzta ne essen szét, így szebb tálalást érhetsz el. Ez az étel kiválóan alkalmas hétvégi ebédekre, hűvösebb napokon vagy akár ünnepi asztalon is megállja a helyét – egyszerre házias és tradicionális ízeket idéz.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 2 óra
Teljes 2 óra 20 perc
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Báránylapocka (darabolva)
1 db Fejes káposzta
2 tk. Egész fekete bors
2 tk.
2 ek. Liszt
700 ml Víz
1 ek. Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A káposztát nagyobb darabokra vágjuk, a bárányt megtisztítjuk és feldaraboljuk. Egy nagy lábas aljára káposzta, majd bárány, ismét káposzta réteg kerül.

    Vágd a káposztát vastagabb csíkokra, hogy ne főjön szét túl gyorsan.

    2

    Minden rétegre szórjunk egy kis sót, egész fekete borsot, majd a lisztet. A liszt segít majd a főzet sűrítésében.

    A borsot mozsárban kicsit törd meg, így intenzívebb lesz az íze, de egészben is használhatod.

    3

    Öntsük fel vízzel, hogy éppen ellepje az összetevőket. Fedjük le, majd közepes lángon főzzük 2 órán át, amíg a hús omlós lesz.

    Ne keverd meg főzés közben, inkább csak rázogasd az edényt – így nem törik össze a rétegek.

    4

    A főzés végén óvatosan keverd át, hogy a liszt megfelelően elkeveredjen a főzetben, és kissé besűrítse azt.

    Ha még sűrűbb szaftot szeretnél, főzés után keverhetsz el még 1 ek. lisztet kevés vízzel, és hozzáadhatod a forró leveshez.

    5

    Tálaláskor szórd meg frissen vágott petrezselyemmel, és kínáld forrón például főtt burgonyával vagy friss kenyérrel.

    A fårikål másnap még finomabb – érdemes nagyobb adagban főzni és újramelegíteni.