FÄrikÄl båråny- és kåposztaragu sƱrƱ, borsos szósszal tålalva

FÄrikÄl liszttel sƱrítve

A fĂ„rikĂ„l NorvĂ©gia nemzeti Ă©telekĂ©nt ismert, melynek neve szĂł szerint bĂĄrĂĄnyt jelent kĂĄposztĂĄval. Eredete a skandinĂĄv paraszti konyhĂĄbĂłl szĂĄrmazik, ahol egyszerƱ alapanyagokbĂłl kĂ©szĂŒlt, mĂ©gis tartalmas Ă©s Ă­zletes egytĂĄlĂ©telkĂ©nt szolgĂĄlt. A hĂșs Ă©s a kĂĄposzta rĂ©tegezĂ©se, az egĂ©sz fekete bors hasznĂĄlata Ă©s a hosszĂș fƑzĂ©si idƑ egyĂŒttesen adjĂĄk meg a ragu jellegzetes karakterĂ©t. A modern vĂĄltozatban gyakran sƱrĂ­tik is a szaftot egy kevĂ©s liszttel – ez segĂ­ti, hogy tartalmasabb, mĂĄrtĂĄsosabb ĂĄllagot kapjunk, ami tökĂ©letesen passzol pĂ©ldĂĄul fƑtt burgonyĂĄhoz. Technikai tanĂĄcs: fƑzĂ©s közben ne kavard, hogy a hĂșs Ă©s a kĂĄposzta ne essen szĂ©t, Ă­gy szebb tĂĄlalĂĄst Ă©rhetsz el. Ez az Ă©tel kivĂĄlĂłan alkalmas hĂ©tvĂ©gi ebĂ©dekre, hƱvösebb napokon vagy akĂĄr ĂŒnnepi asztalon is megĂĄllja a helyĂ©t – egyszerre hĂĄzias Ă©s tradicionĂĄlis Ă­zeket idĂ©z.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 2 óra
Teljes 2 Ăłra 20 perc
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 800 g Báránylapocka (darabolva)
⭕ 1 db Fejes káposzta
⭕ 2 tk. EgĂ©sz fekete bors
⭕ 2 tk. Só
⭕ 2 ek. Liszt
⭕ 700 ml Víz
⭕ 1 ek. Friss petrezselyem

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A kĂĄposztĂĄt nagyobb darabokra vĂĄgjuk, a bĂĄrĂĄnyt megtisztĂ­tjuk Ă©s feldaraboljuk. Egy nagy lĂĄbas aljĂĄra kĂĄposzta, majd bĂĄrĂĄny, ismĂ©t kĂĄposzta rĂ©teg kerĂŒl.

    VĂĄgd a kĂĄposztĂĄt vastagabb csĂ­kokra, hogy ne fƑjön szĂ©t tĂșl gyorsan.

    2

    Minden rĂ©tegre szĂłrjunk egy kis sĂłt, egĂ©sz fekete borsot, majd a lisztet. A liszt segĂ­t majd a fƑzet sƱrĂ­tĂ©sĂ©ben.

    A borsot mozsårban kicsit törd meg, így intenzívebb lesz az íze, de egészben is hasznålhatod.

    3

    ÖntsĂŒk fel vĂ­zzel, hogy Ă©ppen ellepje az összetevƑket. FedjĂŒk le, majd közepes lĂĄngon fƑzzĂŒk 2 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂ­g a hĂșs omlĂłs lesz.

    Ne keverd meg fƑzĂ©s közben, inkĂĄbb csak rĂĄzogasd az edĂ©nyt – Ă­gy nem törik össze a rĂ©tegek.

    4

    A fƑzĂ©s vĂ©gĂ©n Ăłvatosan keverd ĂĄt, hogy a liszt megfelelƑen elkeveredjen a fƑzetben, Ă©s kissĂ© besƱrĂ­tse azt.

    Ha mĂ©g sƱrƱbb szaftot szeretnĂ©l, fƑzĂ©s utĂĄn keverhetsz el mĂ©g 1 ek. lisztet kevĂ©s vĂ­zzel, Ă©s hozzĂĄadhatod a forrĂł leveshez.

    5

    TĂĄlalĂĄskor szĂłrd meg frissen vĂĄgott petrezselyemmel, Ă©s kĂ­nĂĄld forrĂłn pĂ©ldĂĄul fƑtt burgonyĂĄval vagy friss kenyĂ©rrel.

    A fĂ„rikĂ„l mĂĄsnap mĂ©g finomabb – Ă©rdemes nagyobb adagban fƑzni Ă©s ĂșjramelegĂ­teni.