Farro saláta sült cukkínivel és friss mentával tálalva

Farro sült cukkínivel és mentával

A farro és cukkíni kombinációja a mediterrán konyha egyik frissítő és tápláló fogása, amely tökéletesen illeszkedik a nyári étrendhez. A farro, mint ősi gabona, hosszú ideje a tudatos étkezők egyik kedvence, mivel gazdag rostban, fehérjében és tápanyagokban. A sült cukkíni és friss menta üdítő párost alkotnak, így ez az étel egyszerre laktató és könnyed. Ahogy a cukkíni a sütőben pirul, és a fokhagymás-citromos öntet elkeveredik a főtt farroval, a konyhát betölti egy nyárias, friss illat, ami a meleg dél-európai tájak hangulatát idézi. A menta zöldje nemcsak vizuálisan frissít, hanem tökéletesen ellensúlyozza a gabona földes ízét. Ez az étel ideális választás könnyű ebédként, húsmentes vacsoraként, vagy akár egy grillezés mellé köretként. Ha szeretnéd gazdagítani, adhatsz hozzá gránátalmamagot vagy pirított diót is. Langyosan és hidegen egyaránt élvezetes, így piknikekre vagy előre elkészített ételként is kiváló.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
1180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Farro (ősi búza)
300 g Cukkíni
2 ek. Friss menta
2 ek. Citromlé
1 db Fokhagyma
3 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A farrot áztasd be hideg vízbe legalább 1 órára. Ezután bő, sós vízben főzd puhára körülbelül 25-30 perc alatt. Ha megfőtt, szűrd le, öblítsd át hideg vízzel, majd tedd félre hűlni.

    A farro főzése közben időnként kóstold meg – akkor jó, ha puha, de enyhén harapható marad.

    2

    A cukkínit mosd meg, majd vágd kb. 0.5 cm vastag félkarikákra. Egy tálban forgasd össze 1.5 ek. olívaolajjal, sóval és borssal. Terítsd sütőpapíros tepsire, és süsd 200°C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig, amíg enyhén karamellizálódik.

    A cukkínit ne szeleteld túl vékonyra, különben elázik – vastagabb szeletekben jobban megtartja az állagát.

    3

    Amíg a cukkíni sül, készítsd el az öntetet: keverd össze a maradék olívaolajat, citromlevet, reszelt fokhagymát, sót és borsot egy kis tálban.

    A fokhagymát reszeld finomra, hogy ne legyen túl erős, mégis jól átjárja az öntetet.

    4

    A kihűlt farrot tedd egy tálba, add hozzá a sült cukkínit, majd öntsd rá az öntetet. Óvatosan keverd össze, hogy a cukkíni ne törjön szét.

    A keveréshez használj spatulát vagy fakanalat, hogy kíméletesen tudd eloszlatni az összetevőket.

    5

    Tálalás előtt szórd meg apróra vágott friss mentával, és hagyd pár percet állni, hogy az ízek összeérjenek.

    A menta frissessége még jobban kiemeli a citromos és sült ízeket – csak közvetlenül tálalás előtt add hozzá!