Fasolada kolbásszal gazdagítva, fehérbabbal és zöldségekkel tálalva egy rusztikus tálban

Fasolada kolbásszal gazdagítva

A fasolada Görögország egyik legismertebb és legkedveltebb tradicionális étele, amelyet gyakran neveznek az ország nemzeti levesének. Eredetileg húsmentesen, böjtös időszakokra készült, azonban a modern konyhában gyakran gazdagítják füstölt kolbásszal vagy sonkával. A kolbászos változat különösen népszerű a hidegebb hónapokban, amikor táplálóbb, melengető fogásra vágyunk. Technikai szempontból a fasolada lelke a jól megfőtt fehérbab és a selymes, paradicsomos alap, melyet az olívaolaj gazdagít. A zöldségek – hagyma, répa, zeller – klasszikus alapot adnak, míg a külön pirított kolbász intenzív füstös karakterrel egészíti ki az ételt. Ez a fogás kiváló példája annak, hogyan tud egy egyszerű, vidéki eredetű étel gasztronómiai értékké válni. Tökéletes választás családi ebédekhez, és akár egy hétvégi vacsorát is különlegessé tehet. Tipp: kínálj mellé friss, ropogós kenyeret – így válik teljessé az élmény.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 20 perc
1900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Fehérbab (száraz, előáztatott)
200 g Kolbász (füstölt, karikázva)
2 db Sárgarépa
2 db Zeller (szár)
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Paradicsompüré
3 ek. Olívaolaj
1 db Babérlevél
1 csokor Petrezselyem (friss)
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
1.2 l Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A száraz fehérbabot előző este áztasd be bő vízbe, majd szűrd le, és friss vízben főzd puhára kb. 45 perc alatt. Tedd félre.

    A bab főzővizébe ne tegyél sót, mert attól kemény maradhat – sózd csak később a levesben.

    2

    Egy nagy fazékban hevítsd fel az olívaolajat, majd párold meg a finomra vágott hagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellert kb. 5-6 percig, míg megpuhulnak.

    Ne pirítsd túl a zöldségeket, csak párold őket, hogy megőrizzék édességüket.

    3

    Add hozzá a paradicsompürét, majd keverd el a zöldségekkel, és főzd további 2 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A paradicsompüré enyhe karamellizálása mélyebb ízt ad a levesnek.

    4

    Öntsd fel vízzel, add hozzá a főtt babot, babérlevelet, sót és borsot. Főzd alacsony lángon 20 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    Fedő nélkül főzd, hogy kissé sűrűsödjön – ez selymesebb állagot eredményez.

    5

    Közben egy serpenyőben pirítsd meg a kolbászkarikákat, majd keverd a leveshez. Főzd további 5-10 percig.

    A kolbászt külön pirítsd, így intenzívebb ízt ad és nem lesz zsíros a leves.

    6

    Tálaláskor szórd meg apróra vágott petrezselyemmel, és kínáld friss, ropogós kenyérrel.

    A petrezselymet csak a tálaláskor add hozzá, hogy megőrizze friss színét és ízét.