A száraz fehérbabot előző este áztasd be bő vízbe, majd szűrd le, és friss vízben főzd puhára kb. 45 perc alatt. Tedd félre.
A bab főzővizébe ne tegyél sót, mert attól kemény maradhat – sózd csak később a levesben.
Egy nagy fazékban hevítsd fel az olívaolajat, majd párold meg a finomra vágott hagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellert kb. 5-6 percig, míg megpuhulnak.
Ne pirítsd túl a zöldségeket, csak párold őket, hogy megőrizzék édességüket.
Add hozzá a paradicsompürét, majd keverd el a zöldségekkel, és főzd további 2 percig, hogy az ízek összeérjenek.
A paradicsompüré enyhe karamellizálása mélyebb ízt ad a levesnek.
Öntsd fel vízzel, add hozzá a főtt babot, babérlevelet, sót és borsot. Főzd alacsony lángon 20 percig, hogy az ízek összeérjenek.
Fedő nélkül főzd, hogy kissé sűrűsödjön – ez selymesebb állagot eredményez.
Közben egy serpenyőben pirítsd meg a kolbászkarikákat, majd keverd a leveshez. Főzd további 5-10 percig.
A kolbászt külön pirítsd, így intenzívebb ízt ad és nem lesz zsíros a leves.
Tálaláskor szórd meg apróra vágott petrezselyemmel, és kínáld friss, ropogós kenyérrel.
A petrezselymet csak a tálaláskor add hozzá, hogy megőrizze friss színét és ízét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.