Fasolada olívabogyóval tálalva, babos leves tálalva friss olívaolajjal

Fasolada olívabogyóval tálalva

A fasolada a görög konyha egyik legismertebb ételének számít, amely az egyszerű alapanyagokból készült ínycsiklandó étkezést kínál. Az olívabogyóval történő tálalás egy extra mediterrán ízt ad, amely még gazdagabbá teszi a leves ízét. A fasolada tökéletes étel egy családi ebédhez vagy vacsorához, különösen a hűvösebb hónapokban, amikor valami meleg és ínycsiklandó ételre vágyunk.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 1 óra 30 perc
Teljes 1 óra 45 perc
850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Száraz bab
1 db Vöröshagyma
5 gerezd Fokhagyma
2 db Sárgarépa
1 db Zeller szár
3 ek. Olívaolaj
250 g Paradicsom püré
2 db Babérlevél
1 tk.
0.5 tk. Frissen őrölt bors
1 l Víz
100 g Olívabogyó

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A száraz babot előző este áztasd be bő vízbe. Másnap öntsd le, és tedd félre.

    Az áztatás segít a bab főzési idejének lerövidítésében és könnyebbé teszi az emésztést.

    2

    A vöröshagymát és fokhagymát vágd apróra. A sárgarépát hámozd meg, és vágd karikákra, a zellert pedig szeleteld fel.

    Az apróra vágott zöldségek jobban kioldják az ízeket, és a leves hamarabb elkészül.

    3

    Egy nagy fazékban forrósíts fel 2 evőkanál olívaolajat, és párold meg rajta a hagymákat és fokhagymát 2-3 percig, amíg üvegesedni nem kezd.

    A fokhagyma és hagyma alacsony hőmérsékleten történő párolása fokozza az ízeket anélkül, hogy megégne.

    4

    Add hozzá a sárgarépát, zellert, majd öntsd hozzá a paradicsom pürét. Keverd jól össze, és párold még 5 percig.

    A paradicsom püré gazdag alapot ad a levesnek, de ügyelj arra, hogy ne égjen le a fazékban.

    5

    Tedd a babot a fazékba, öntsd rá a vizet, add hozzá a babérleveleket, sót és frissen őrölt borsot. Forrald fel, majd csökkentsd a hőmérsékletet, és főzd alacsony lángon 1-1.5 órán át, amíg a bab megpuhul.

    Az olívabogyó különleges ízt ad a levesnek, ezért fontos, hogy frissen tálald.

    6

    Amikor a bab teljesen megpuhult, a leves kész is van. Tálalás előtt szórd meg frissen vágott petrezselyemmel, és egy kis olívaolajjal locsold meg.

    A petrezselyem friss íze tökéletesen illik a leveshez, míg az olívabogyó a mediterrán ízeket erősíti.