Faworki pancake porcukorral tálalva

Faworki pancake

A Faworki pancake a hagyományos lengyel farsangi fánk, a faworki ihletésére készült. A faworki egy vékony, ropogósra sült tészta, amelyet leginkább porcukorral meghintve fogyasztanak. A lengyel és közép-európai konyhában különösen farsang idején népszerű édesség. A Faworki pancake változat egy kicsit vastagabb és könnyebben formázható, de megőrzi az eredeti recept ropogós, édes ízvilágát. Tökéletes választás egy ünnepi reggelire vagy egy finom desszertként, amely a klasszikus farsangi hangulatot idézi.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
480 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Liszt
2 db Tojás
50 g Tejföl
0.5 tk.
30 g Cukor
1 tk. Vaníliás cukor
30 g Vaj (sütéshez)
20 g Porcukor (tálaláshoz)
500 ml Olaj (sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot és a vaníliás cukrot.

    A száraz hozzávalók alapos összekeverése biztosítja az egyenletes ízt.

    2

    Adj hozzá két tojást és a tejfölt, majd dolgozd össze rugalmas tésztává.

    A tészta rugalmassága fontos a jó végeredményhez. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés tejfölt, ha túl ragacsos, egy kevés lisztet.

    3

    Gyúrd át a tésztát 5-7 percig, majd takard le és hagyd pihenni 20 percig.

    A pihentetés segít a gluténnak ellazulni, így a tészta könnyebben nyújtható lesz.

    4

    Nyújtsd ki a tésztát nagyon vékonyra egy lisztezett felületen, majd vágd kisebb téglalapokra.

    Minél vékonyabb a tészta, annál ropogósabb lesz a faworki. A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.

    5

    A téglalapok közepébe vágj egy hosszanti metszést, és egy végét bújtasd át rajta, hogy csavart formát kapj.

    Ez a lépés adja a faworki jellegzetes formáját. Ügyelj, hogy ne vágd túl mélyre a metszést, mert akkor eltörhet a tészta.

    6

    Egy mély serpenyőben vagy lábosban hevítsd fel az olajat közepesen magas hőmérsékletre.

    Az olajnak elég forrónak kell lennie ahhoz, hogy a faworki gyorsan süljön, de ne legyen túl forró, mert akkor megég. Ellenőrizd a hőmérsékletet egy kis tésztadarabbal: ha azonnal pezseg körülötte az olaj, jó a hőmérséklet.

    7

    Süsd a faworki pancake darabokat 30-40 másodpercig oldalanként, amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek.

    A sütési idő függ az olaj hőmérsékletétől és a tészta vastagságától. Figyeld, hogy ne égjen meg.

    8

    Papírtörlőre szedd ki őket, hogy a felesleges olajat leitassa.

    Ez segít eltávolítani a felesleges olajat, így a faworki kevésbé lesz zsíros.

    9

    Szórd meg porcukorral, és tálald melegen.

    A porcukor még finomabbá teszi a faworkit. Tálalhatod lekvárral vagy más édes mártogatóssal is.