Fehércsokoládés Stollen tálalva

Fehércsokoládés Stollen

A fehércsokoládés Stollen egy különleges német karácsonyi sütemény, amely a fehércsokoládé gazdag, édes ízét ötvözi a fahéjjal. A stollen egy klasszikus karácsonyi édesség, amelyet generációk óta készítenek. Az évek során különféle variációk jelentek meg, de a fehércsokoládés változata igazán különleges és ínycsiklandó élményt nyújt.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 2 óra 20 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
20 g Élesztő
250 ml Tej
100 g Cukor
1 csipet
1 tk. Fahéj
150 g Fehércsokoládé
200 g Megsült vaj
150 g Mazsola
100 g Mandula
50 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, adjunk hozzá egy csipet cukrot, és hagyjuk felfutni 10 percig.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a hideg nem aktiválja az élesztőt, a meleg pedig elpusztítja. A cukor táplálékot biztosít az élesztőnek.

    2

    A lisztet, cukrot, sót, fahéjat egy nagy tálban keverjük össze.

    Érdemes a száraz hozzávalókat alaposan elkeverni, hogy a só és a fahéj egyenletesen oszlanak el a tésztában.

    3

    Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a megolvasztott vajat és a fehércsokoládét. Keverjük össze, és gyúrjuk addig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.

    A vaj ne legyen túl forró, mert az is károsíthatja az élesztőt. A fehércsokoládét apróra vágva add hozzá, hogy könnyebben eloszoljon a tésztában.

    4

    A tésztát fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen 1-1,5 órán keresztül, amíg megduplázódik a térfogata.

    A kelesztéshez ideális hely a sütő, amit előmelegítettél 50°C-ra, majd kikapcsoltál. Fontos, hogy a tészta ne száradjon ki, ezért fedd le.

    5

    A mazsolát és mandulát keverjük bele a megkelt tésztába, majd formáljuk meg a stollent. A tésztát hosszú, ovális formára alakítjuk, és a két végét kissé behajtjuk.

    A mazsolát érdemes rumba áztatni előtte, hogy még ízletesebb legyen. A mandulát pirítsd meg, mielőtt belekevered a tésztába, hogy intenzívebb legyen az íze.

    6

    A stollent tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk pihenni 30 percig.

    Ez a pihentetés segít a tésztának, hogy a sütőben egyenletesebben süljön meg.

    7

    Előmelegített 180°C-os sütőben süssük 40-45 percig, amíg aranybarna nem lesz. Az utolsó 10 percben érdemes egy alufóliával letakarni, hogy ne égjen meg.

    Ha a stollen teteje túl hamar barnul, takard le alufóliával, hogy a belseje is átsüljön.

    8

    A kész stollent hagyjuk kihűlni, majd porcukorral szórjuk meg a tetejét.

    A stollent érdemes legalább egy napig pihentetni, mielőtt felszeled, hogy az ízek összeérjenek. Légmentesen zárt dobozban tárolhatod.