Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, adjunk hozzá egy csipet cukrot, és hagyjuk felfutni 10 percig.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a hideg nem aktiválja az élesztőt, a meleg pedig elpusztítja. A cukor táplálékot biztosít az élesztőnek.
A lisztet, cukrot, sót, fahéjat egy nagy tálban keverjük össze.
Érdemes a száraz hozzávalókat alaposan elkeverni, hogy a só és a fahéj egyenletesen oszlanak el a tésztában.
Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a megolvasztott vajat és a fehércsokoládét. Keverjük össze, és gyúrjuk addig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.
A vaj ne legyen túl forró, mert az is károsíthatja az élesztőt. A fehércsokoládét apróra vágva add hozzá, hogy könnyebben eloszoljon a tésztában.
A tésztát fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen 1-1,5 órán keresztül, amíg megduplázódik a térfogata.
A kelesztéshez ideális hely a sütő, amit előmelegítettél 50°C-ra, majd kikapcsoltál. Fontos, hogy a tészta ne száradjon ki, ezért fedd le.
A mazsolát és mandulát keverjük bele a megkelt tésztába, majd formáljuk meg a stollent. A tésztát hosszú, ovális formára alakítjuk, és a két végét kissé behajtjuk.
A mazsolát érdemes rumba áztatni előtte, hogy még ízletesebb legyen. A mandulát pirítsd meg, mielőtt belekevered a tésztába, hogy intenzívebb legyen az íze.
A stollent tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk pihenni 30 percig.
Ez a pihentetés segít a tésztának, hogy a sütőben egyenletesebben süljön meg.
Előmelegített 180°C-os sütőben süssük 40-45 percig, amíg aranybarna nem lesz. Az utolsó 10 percben érdemes egy alufóliával letakarni, hogy ne égjen meg.
Ha a stollen teteje túl hamar barnul, takard le alufóliával, hogy a belseje is átsüljön.
A kész stollent hagyjuk kihűlni, majd porcukorral szórjuk meg a tetejét.
A stollent érdemes legalább egy napig pihentetni, mielőtt felszeled, hogy az ízek összeérjenek. Légmentesen zárt dobozban tárolhatod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.