Feijoada fekete babbal és sózott sertéshússal tálalva

Feijoada sózott sertéshússal

A feijoada Brazília nemzeti étele, melyet gyakran ünnepi alkalmakkor, családi és baráti összejöveteleken szolgálnak fel. Történeti gyökerei a portugál és afrikai konyha elemeit ötvözik, melyek a rabszolgaság korában keveredtek a helyi hagyományokkal. A fekete bab és a különféle sertéshúsok kombinációja laktató, gazdag ízvilágot eredményez. Érdekesség, hogy gyakran narancsszeletekkel tálalják, ami segíti a vas felszívódását és frissíti az étel karakterét. Az elkészítése időigényes, de a végeredmény minden percet megér – egy valódi kulináris utazás a dél-amerikai kontinens szívébe.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 2 óra
Teljes 2 óra 15 perc
850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
400 g Fekete bab
500 g Sózott sertéshús (pl. csülök)
200 g Kolbász
100 g Füstölt szalonna
1 db Hagyma
3 gerezd Fokhagyma
2 db Babérlevél
2 ek. Olaj
1 csipet Bors
1.5 l Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A fekete babot előző este áztassuk be bő vízbe, hogy megpuhuljon, és gyorsabban főjön.

    Az áztatás segít lebontani a babban lévő keményítőt, így könnyebb lesz emészteni.

    2

    A sózott sertéshúst alaposan mossuk meg, majd vágjuk darabokra. Ha túl sós, főzés előtt 30 percig áztassuk hideg vízben.

    A túlzott sósságot érdemes főzéssel vagy áztatással csökkenteni.

    3

    Egy nagy lábasban hevítsük fel az olajat, majd dinszteljük meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát.

    Ügyeljünk arra, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserűvé teszi az ételt.

    4

    Adjuk hozzá a kolbászt és a szalonnát, majd pirítsuk pár percig, hogy kioldódjanak az ízek.

    A kolbászt kissé megpirítva intenzívebb, füstösebb ízt kapunk.

    5

    Tegyük bele a sózott sertéshúst, a fekete babot és öntsük fel vízzel. Adjuk hozzá a babérlevelet és a borsot.

    A babérlevél karakteres ízt ad a feijoadának – ne hagyjuk ki!

    6

    Forraljuk fel, majd közepes lángon főzzük lefedve 1,5–2 órán keresztül, míg a hús és a bab is megpuhul.

    Ha a főzés során elfő a víz, mindig meleg vízzel pótoljuk, hogy a főzés folyamatos maradjon.

    7

    Tálalás előtt vegyük ki a babérlevelet, majd forrón tálaljuk rizzsel és narancsszeletekkel.

    A narancs nemcsak frissességet hoz, hanem segíti az emésztést is a bab mellett.