Fekete szezåmos parfé tålalva

Fekete szezåmos parfé

A fekete szezĂĄmos parfĂ© egy kĂŒlönleges Ă©dessĂ©g, amely a szezĂĄm fƱszeres Ă­zĂ©t ötvözi a tejszĂ­n krĂ©mes textĂșrĂĄjĂĄval. A parfĂ© gazdag, egzotikus Ă­ze miatt tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs azoknak, akik valami Ășjat keresnek. Az eredeti recept a keleti konyhĂĄbĂłl szĂĄrmazik, ahol a fekete szezĂĄm szĂ©les körben hasznĂĄlt alapanyag. Ez a parfĂ© egyszerƱen elkĂ©szĂ­thetƑ, Ă©s egy igazĂĄn kĂŒlönleges desszert lesz bĂĄrmely Ă©tkezĂ©s vĂ©gĂ©n.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 4 Ăłra
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 500 ml Tejszín
⭕ 50 g Fekete szezám
⭕ 100 g Barna cukor
⭕ 4 db Tojás sárgája
⭕ 1 cs. Vaníliás cukor
⭕ 2 ek. Friss citromlĂ©

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A fekete szezĂĄmmagot egy serpenyƑben, közepes lĂĄngon pirĂ­tsd meg 2-3 percig, hogy felszabaduljanak az aromĂĄk. Figyelj arra, hogy ne Ă©gjen meg!

    A pirĂ­tĂĄst folyamatosan figyeld, mert a szezĂĄmmag nagyon hamar megĂ©ghet, ami keserƱ Ă­zt ad a parfĂ©nak. RĂĄzogasd a serpenyƑt, hogy egyenletesen piruljon.

    2

    A szezĂĄmmagot hagyd kihƱlni, majd egy mozsĂĄrban vagy egy kĂĄvéƑrlƑben Ƒröld finom porrĂĄ.

    Ha kĂĄvéƑrlƑt hasznĂĄlsz, ĂŒgyelj arra, hogy teljesen tiszta legyen, kĂŒlönben a kĂĄvĂ© Ă­ze befolyĂĄsolhatja a parfĂ© Ă­zĂ©t. A mozsĂĄrban valĂł ƑrlĂ©s hosszabb idƑt vesz igĂ©nybe, de jobban megƑrzi a szezĂĄmmag aromĂĄjĂĄt.

    3

    A tojåsok sårgåjåt keverd össze a barna cukorral és a vaníliås cukorral egy tålban, majd habosra dolgozd.

    A tojĂĄssĂĄrgĂĄkat a cukorral addig verd, amĂ­g a keverĂ©k kivilĂĄgosodik Ă©s sƱrƱbb lesz. Ez biztosĂ­tja, hogy a parfĂ© szĂ©p, krĂ©mes ĂĄllagĂș legyen.

    4

    Egy lĂĄbosban kis lĂĄngon melegĂ­tsd fel a tejszĂ­nt, Ă©s add hozzĂĄ a frissen Ƒrölt fekete szezĂĄmport. Keverd folyamatosan, amĂ­g a szezĂĄm Ă­ze beleivĂłdik a tejszĂ­nbe.

    Ne forrald fel a tejszínt, csak melegítsd. A folyamatos keverés megakadålyozza, hogy a tejszín leégjen az edény aljåra.

    5

    A tejszĂ­nes keverĂ©ket lassan, folyamatos keverĂ©s közben öntsd hozzĂĄ a tojĂĄsos-cukros keverĂ©khez. Ezt a masszĂĄt egy lĂĄbasban tedd fel gƑz felett, Ă©s keverd folyamatosan 5-7 percig, amĂ­g a massza besƱrƱsödik.

    Fontos, hogy a tejszĂ­nes keverĂ©ket lassan adagold a tojĂĄsos keverĂ©khez, kĂŒlönben a tojĂĄs kicsapĂłdhat. A gƑz feletti fƑzĂ©s kĂ­mĂ©letesebb, Ă©s segĂ­t elkerĂŒlni a massza leĂ©gĂ©sĂ©t. A massza akkor jĂł, ha bevonja a kanĂĄl hĂĄtĂĄt.

    6

    A tejszĂ­nes-tojĂĄsos masszĂĄt vedd le a tƱzrƑl, Ă©s hagyd kihƱlni. Ha szĂŒksĂ©ges, egy szƱrƑn szƱrd ĂĄt, hogy a szezĂĄm szemcsĂ©k ne maradjanak benne.

    A szƱrés opcionålis, de simåbb ållagot eredményez. Ha a masszåban apró, kicsapódott tojåsdarabok vannak, a szƱrés segít eltåvolítani azokat is.

    7

    A kihƱlt masszåt öntsd egy edénybe, és tedd a fagyasztóba legalåbb 4 óråra, hogy a parfé megszilårduljon.

    A fagyasztĂĄs ideje fĂŒgg a fagyasztĂł teljesĂ­tmĂ©nyĂ©tƑl. Érdemes nĂ©ha ellenƑrizni, hogy mennyire fagyott meg a parfĂ©. A legjobb, ha egy Ă©jszakĂĄn ĂĄt fagyasztod.

    8

    TĂĄlalĂĄs elƑtt a parfĂ© tetejĂ©t dĂ­szĂ­theted egy kevĂ©s pirĂ­tott fekete szezĂĄmmal, hogy mĂ©g intenzĂ­vebb Ă­zt adj neki.

    TĂĄlalĂĄs elƑtt vedd ki a parfĂ©t a fagyasztĂłbĂłl 10-15 perccel, hogy kicsit megpuhuljon, Ă­gy könnyebben szeletelhetƑ lesz. A pirĂ­tott szezĂĄmmag mellett hasznĂĄlhatsz mĂĄs dĂ­szĂ­tĂ©st is, pĂ©ldĂĄul friss gyĂŒmölcsöt vagy csokolĂĄdĂ©forgĂĄcsot.