Fekete szezámos parfé tálalva

Fekete szezámos parfé

A fekete szezámos parfé egy különleges édesség, amely a szezám fűszeres ízét ötvözi a tejszín krémes textúrájával. A parfé gazdag, egzotikus íze miatt tökéletes választás azoknak, akik valami újat keresnek. Az eredeti recept a keleti konyhából származik, ahol a fekete szezám széles körben használt alapanyag. Ez a parfé egyszerűen elkészíthető, és egy igazán különleges desszert lesz bármely étkezés végén.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 4 óra
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 ml Tejszín
50 g Fekete szezám
100 g Barna cukor
4 db Tojás sárgája
1 cs. Vaníliás cukor
2 ek. Friss citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A fekete szezámmagot egy serpenyőben, közepes lángon pirítsd meg 2-3 percig, hogy felszabaduljanak az aromák. Figyelj arra, hogy ne égjen meg!

    A pirítást folyamatosan figyeld, mert a szezámmag nagyon hamar megéghet, ami keserű ízt ad a parfénak. Rázogasd a serpenyőt, hogy egyenletesen piruljon.

    2

    A szezámmagot hagyd kihűlni, majd egy mozsárban vagy egy kávéőrlőben őröld finom porrá.

    Ha kávéőrlőt használsz, ügyelj arra, hogy teljesen tiszta legyen, különben a kávé íze befolyásolhatja a parfé ízét. A mozsárban való őrlés hosszabb időt vesz igénybe, de jobban megőrzi a szezámmag aromáját.

    3

    A tojások sárgáját keverd össze a barna cukorral és a vaníliás cukorral egy tálban, majd habosra dolgozd.

    A tojássárgákat a cukorral addig verd, amíg a keverék kivilágosodik és sűrűbb lesz. Ez biztosítja, hogy a parfé szép, krémes állagú legyen.

    4

    Egy lábosban kis lángon melegítsd fel a tejszínt, és add hozzá a frissen őrölt fekete szezámport. Keverd folyamatosan, amíg a szezám íze beleivódik a tejszínbe.

    Ne forrald fel a tejszínt, csak melegítsd. A folyamatos keverés megakadályozza, hogy a tejszín leégjen az edény aljára.

    5

    A tejszínes keveréket lassan, folyamatos keverés közben öntsd hozzá a tojásos-cukros keverékhez. Ezt a masszát egy lábasban tedd fel gőz felett, és keverd folyamatosan 5-7 percig, amíg a massza besűrűsödik.

    Fontos, hogy a tejszínes keveréket lassan adagold a tojásos keverékhez, különben a tojás kicsapódhat. A gőz feletti főzés kíméletesebb, és segít elkerülni a massza leégését. A massza akkor jó, ha bevonja a kanál hátát.

    6

    A tejszínes-tojásos masszát vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Ha szükséges, egy szűrőn szűrd át, hogy a szezám szemcsék ne maradjanak benne.

    A szűrés opcionális, de simább állagot eredményez. Ha a masszában apró, kicsapódott tojásdarabok vannak, a szűrés segít eltávolítani azokat is.

    7

    A kihűlt masszát öntsd egy edénybe, és tedd a fagyasztóba legalább 4 órára, hogy a parfé megszilárduljon.

    A fagyasztás ideje függ a fagyasztó teljesítményétől. Érdemes néha ellenőrizni, hogy mennyire fagyott meg a parfé. A legjobb, ha egy éjszakán át fagyasztod.

    8

    Tálalás előtt a parfé tetejét díszítheted egy kevés pirított fekete szezámmal, hogy még intenzívebb ízt adj neki.

    Tálalás előtt vedd ki a parfét a fagyasztóból 10-15 perccel, hogy kicsit megpuhuljon, így könnyebben szeletelhető lesz. A pirított szezámmag mellett használhatsz más díszítést is, például friss gyümölcsöt vagy csokoládéforgácsot.