A fekete szezĂĄmmagot egy serpenyĆben, közepes lĂĄngon pirĂtsd meg 2-3 percig, hogy felszabaduljanak az aromĂĄk. Figyelj arra, hogy ne Ă©gjen meg!
A pirĂtĂĄst folyamatosan figyeld, mert a szezĂĄmmag nagyon hamar megĂ©ghet, ami keserƱ Ăzt ad a parfĂ©nak. RĂĄzogasd a serpenyĆt, hogy egyenletesen piruljon.
A szezĂĄmmagot hagyd kihƱlni, majd egy mozsĂĄrban vagy egy kĂĄvĂ©ĆrlĆben Ćröld finom porrĂĄ.
Ha kĂĄvĂ©ĆrlĆt hasznĂĄlsz, ĂŒgyelj arra, hogy teljesen tiszta legyen, kĂŒlönben a kĂĄvĂ© Ăze befolyĂĄsolhatja a parfĂ© ĂzĂ©t. A mozsĂĄrban valĂł ĆrlĂ©s hosszabb idĆt vesz igĂ©nybe, de jobban megĆrzi a szezĂĄmmag aromĂĄjĂĄt.
A tojĂĄsok sĂĄrgĂĄjĂĄt keverd össze a barna cukorral Ă©s a vanĂliĂĄs cukorral egy tĂĄlban, majd habosra dolgozd.
A tojĂĄssĂĄrgĂĄkat a cukorral addig verd, amĂg a keverĂ©k kivilĂĄgosodik Ă©s sƱrƱbb lesz. Ez biztosĂtja, hogy a parfĂ© szĂ©p, krĂ©mes ĂĄllagĂș legyen.
Egy lĂĄbosban kis lĂĄngon melegĂtsd fel a tejszĂnt, Ă©s add hozzĂĄ a frissen Ćrölt fekete szezĂĄmport. Keverd folyamatosan, amĂg a szezĂĄm Ăze beleivĂłdik a tejszĂnbe.
Ne forrald fel a tejszĂnt, csak melegĂtsd. A folyamatos keverĂ©s megakadĂĄlyozza, hogy a tejszĂn leĂ©gjen az edĂ©ny aljĂĄra.
A tejszĂnes keverĂ©ket lassan, folyamatos keverĂ©s közben öntsd hozzĂĄ a tojĂĄsos-cukros keverĂ©khez. Ezt a masszĂĄt egy lĂĄbasban tedd fel gĆz felett, Ă©s keverd folyamatosan 5-7 percig, amĂg a massza besƱrƱsödik.
Fontos, hogy a tejszĂnes keverĂ©ket lassan adagold a tojĂĄsos keverĂ©khez, kĂŒlönben a tojĂĄs kicsapĂłdhat. A gĆz feletti fĆzĂ©s kĂmĂ©letesebb, Ă©s segĂt elkerĂŒlni a massza leĂ©gĂ©sĂ©t. A massza akkor jĂł, ha bevonja a kanĂĄl hĂĄtĂĄt.
A tejszĂnes-tojĂĄsos masszĂĄt vedd le a tƱzrĆl, Ă©s hagyd kihƱlni. Ha szĂŒksĂ©ges, egy szƱrĆn szƱrd ĂĄt, hogy a szezĂĄm szemcsĂ©k ne maradjanak benne.
A szƱrĂ©s opcionĂĄlis, de simĂĄbb ĂĄllagot eredmĂ©nyez. Ha a masszĂĄban aprĂł, kicsapĂłdott tojĂĄsdarabok vannak, a szƱrĂ©s segĂt eltĂĄvolĂtani azokat is.
A kihƱlt masszåt öntsd egy edénybe, és tedd a fagyasztóba legalåbb 4 óråra, hogy a parfé megszilårduljon.
A fagyasztĂĄs ideje fĂŒgg a fagyasztĂł teljesĂtmĂ©nyĂ©tĆl. Ărdemes nĂ©ha ellenĆrizni, hogy mennyire fagyott meg a parfĂ©. A legjobb, ha egy Ă©jszakĂĄn ĂĄt fagyasztod.
TĂĄlalĂĄs elĆtt a parfĂ© tetejĂ©t dĂszĂtheted egy kevĂ©s pirĂtott fekete szezĂĄmmal, hogy mĂ©g intenzĂvebb Ăzt adj neki.
TĂĄlalĂĄs elĆtt vedd ki a parfĂ©t a fagyasztĂłbĂłl 10-15 perccel, hogy kicsit megpuhuljon, Ăgy könnyebben szeletelhetĆ lesz. A pirĂtott szezĂĄmmag mellett hasznĂĄlhatsz mĂĄs dĂszĂtĂ©st is, pĂ©ldĂĄul friss gyĂŒmölcsöt vagy csokolĂĄdĂ©forgĂĄcsot.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.