A fekete szezámmagot egy serpenyőben, közepes lángon pirítsd meg 2-3 percig, hogy felszabaduljanak az aromák. Figyelj arra, hogy ne égjen meg!
A pirítást folyamatosan figyeld, mert a szezámmag nagyon hamar megéghet, ami keserű ízt ad a parfénak. Rázogasd a serpenyőt, hogy egyenletesen piruljon.
A szezámmagot hagyd kihűlni, majd egy mozsárban vagy egy kávéőrlőben őröld finom porrá.
Ha kávéőrlőt használsz, ügyelj arra, hogy teljesen tiszta legyen, különben a kávé íze befolyásolhatja a parfé ízét. A mozsárban való őrlés hosszabb időt vesz igénybe, de jobban megőrzi a szezámmag aromáját.
A tojások sárgáját keverd össze a barna cukorral és a vaníliás cukorral egy tálban, majd habosra dolgozd.
A tojássárgákat a cukorral addig verd, amíg a keverék kivilágosodik és sűrűbb lesz. Ez biztosítja, hogy a parfé szép, krémes állagú legyen.
Egy lábosban kis lángon melegítsd fel a tejszínt, és add hozzá a frissen őrölt fekete szezámport. Keverd folyamatosan, amíg a szezám íze beleivódik a tejszínbe.
Ne forrald fel a tejszínt, csak melegítsd. A folyamatos keverés megakadályozza, hogy a tejszín leégjen az edény aljára.
A tejszínes keveréket lassan, folyamatos keverés közben öntsd hozzá a tojásos-cukros keverékhez. Ezt a masszát egy lábasban tedd fel gőz felett, és keverd folyamatosan 5-7 percig, amíg a massza besűrűsödik.
Fontos, hogy a tejszínes keveréket lassan adagold a tojásos keverékhez, különben a tojás kicsapódhat. A gőz feletti főzés kíméletesebb, és segít elkerülni a massza leégését. A massza akkor jó, ha bevonja a kanál hátát.
A tejszínes-tojásos masszát vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Ha szükséges, egy szűrőn szűrd át, hogy a szezám szemcsék ne maradjanak benne.
A szűrés opcionális, de simább állagot eredményez. Ha a masszában apró, kicsapódott tojásdarabok vannak, a szűrés segít eltávolítani azokat is.
A kihűlt masszát öntsd egy edénybe, és tedd a fagyasztóba legalább 4 órára, hogy a parfé megszilárduljon.
A fagyasztás ideje függ a fagyasztó teljesítményétől. Érdemes néha ellenőrizni, hogy mennyire fagyott meg a parfé. A legjobb, ha egy éjszakán át fagyasztod.
Tálalás előtt a parfé tetejét díszítheted egy kevés pirított fekete szezámmal, hogy még intenzívebb ízt adj neki.
Tálalás előtt vedd ki a parfét a fagyasztóból 10-15 perccel, hogy kicsit megpuhuljon, így könnyebben szeletelhető lesz. A pirított szezámmag mellett használhatsz más díszítést is, például friss gyümölcsöt vagy csokoládéforgácsot.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.