FeketekagylĂłs bao bun tĂĄlalva

FeketekagylĂłs bao bun

A feketekagylĂł mĂĄr az Ăłkorban is kĂŒlönleges tengeri finomsĂĄgnak szĂĄmĂ­tott, kĂŒlönösen a mediterrĂĄn tĂ©rsĂ©gben, ahol gyakran kerĂŒlt boros, fokhagymĂĄs szĂłszba. Az ĂĄzsiai konyhĂĄk azonban merĂ©szen ĂșjragondoltĂĄk a puhatestƱek felhasznĂĄlĂĄsĂĄt – Ă­gy szĂŒletett meg a bao bun kagylĂłs vĂĄltozata is. A titok az egyensĂșly: a lĂĄgy, gƑzölt bao tĂ©szta, a szaftos kagylĂł Ă©s a friss, ropogĂłs zöldsĂ©gek kombinĂĄciĂłja kĂŒlönleges textĂșrĂĄt Ă©s Ă­zvilĂĄgot alkot. A citromos-fokhagymĂĄs majonĂ©z pedig kiemeli a kagylĂł termĂ©szetes karakterĂ©t. A konyha megtelik az ĂŒnnepi hangulattal, miközben a bao bunok lassan pĂĄrolĂłdnak, Ă©s a kagylĂłk szĂłszban pihennek. Ez az Ă©tel tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs romantikus vacsorĂĄra vagy egy kĂŒlönleges tengeri fogĂĄskĂ©nt egy barĂĄti estĂ©re. VariĂĄciĂłkĂ©nt kiprĂłbĂĄlhatod fehĂ©rboros vajmĂĄrtĂĄssal is.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
610 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 8 db Bao bun
⭕ 300 g FeketekagylĂł (fƑtt, hĂ©j nĂ©lkĂŒli)
⭕ 80 g ÉdeskömĂ©ny
⭕ 80 g SĂĄrgarĂ©pa
⭕ 1 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 ek. CitromlĂ©
⭕ 3 ek. Mayonnaise
⭕ 1 ek. Fekete szezámmag
⭕ 1 ek. Mikrozöldek

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Az elƑfƑzött feketekagylĂł hĂșsĂĄt ellenƑrizd, hogy tiszta Ă©s puha legyen. Ha szĂŒksĂ©ges, öblĂ­tsd ĂĄt hideg vĂ­zben. Az Ă©deskömĂ©nyt Ă©s a sĂĄrgarĂ©pĂĄt szeleteld nagyon vĂ©kony csĂ­kokra. A fokhagymĂĄt reszeld le vagy aprĂ­tsd finomra.

    Ha fagyasztott feketekagylĂłt hasznĂĄlsz, gyƑzƑdj meg rĂłla, hogy teljesen kiolvadt, Ă©s alaposan lecsöpögtetted a vizet rĂłla. A zöldsĂ©geket julienne-re vĂĄgd, hogy könnyen belefĂ©rjenek a bao bunba.

    2

    Egy kis tålban keverd össze a majonézt, a reszelt fokhagymåt és a frissen facsart citromlevet. Ez lesz a könnyƱ, citrusos-fokhagymås szósz. Tipp: pihentesd 5-10 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A szószhoz hasznålhatsz japån majonézt (Kewpie), ami krémesebb és édeskésebb, mint a hagyomånyos majonéz. A citromlé helyett lime-ot is hasznålhatsz.

    3

    Forgasd bele a fƑtt feketekagylĂłkat a fokhagymĂĄs-citromos szĂłszba, majd hagyd ĂĄllni pĂĄr percig. Ez kiemeli a kagylĂł sĂłs, tengeri Ă­zĂ©t.

    Ne hagyd a kagylĂłt tĂșl sokĂĄig a szĂłszban, mert a citromlĂ© megfƑzheti a hĂșst.

    4

    GƑzöld meg a bao bunokat bambuszgƑzölƑben vagy egy lĂĄbas fölĂ© helyezett szƱrƑben, fedƑ alatt. GƑzöld 6-8 percig, amĂ­g puhĂĄk Ă©s ĂĄtgƑzöltek lesznek. Tipp: ne nyisd fel a fedƑt fƑzĂ©s közben, hogy a bao ne veszĂ­tse el puhasĂĄgĂĄt.

    Ha nincs gƑzölƑd, a bao bunokat mikrohullĂĄmĂș sĂŒtƑben is megmelegĂ­theted: tegyĂ©l egy nedves papĂ­rtörlƑt a bao bunok alĂĄ, Ă©s melegĂ­tsd Ƒket 30-60 mĂĄsodpercig.

    5

    Nyisd szĂ©t Ăłvatosan a meleg bao bunokat. ElƑször helyezd bele a vĂ©konyra szeletelt Ă©deskömĂ©nyt Ă©s sĂĄrgarĂ©pĂĄt. Ezek ropogĂłs textĂșrĂĄt Ă©s frissessĂ©get adnak az Ă©telnek.

    A bao bun aljåra tehetsz egy salåtalevelet is, ami megakadålyozza, hogy a szósz åtåztassa a tésztåt.

    6

    Tedd rå a szószba forgatott feketekagylókat, majd szórd meg fekete szezåmmaggal és mikrozöldekkel. Tipp: ízlés szerint kevés citromhéjat is reszelhetsz a tetejére.

    Ha szereted a csĂ­pƑset, adhatsz a töltelĂ©khez egy kevĂ©s chili szĂłszt vagy aprĂ­tott chili paprikĂĄt.

    7

    Azonnal tålald. Ez az étel melegen a legfinomabb, amikor a bao puha, a kagyló szaftos, a zöldségek pedig még roppannak.

    A bao bunokat elƑre megtöltheted, de a legjobb, ha közvetlenĂŒl tĂĄlalĂĄs elƑtt töltöd meg Ƒket, hogy a tĂ©szta ne ĂĄzzon el.