Feketekagylós bao bun tálalva

Feketekagylós bao bun

A feketekagyló már az ókorban is különleges tengeri finomságnak számított, különösen a mediterrán térségben, ahol gyakran került boros, fokhagymás szószba. Az ázsiai konyhák azonban merészen újragondolták a puhatestűek felhasználását – így született meg a bao bun kagylós változata is. A titok az egyensúly: a lágy, gőzölt bao tészta, a szaftos kagyló és a friss, ropogós zöldségek kombinációja különleges textúrát és ízvilágot alkot. A citromos-fokhagymás majonéz pedig kiemeli a kagyló természetes karakterét. A konyha megtelik az ünnepi hangulattal, miközben a bao bunok lassan párolódnak, és a kagylók szószban pihennek. Ez az étel tökéletes választás romantikus vacsorára vagy egy különleges tengeri fogásként egy baráti estére. Variációként kipróbálhatod fehérboros vajmártással is.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
610 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
8 db Bao bun
300 g Feketekagyló (főtt, héj nélküli)
80 g Édeskömény
80 g Sárgarépa
1 gerezd Fokhagyma
1 ek. Citromlé
3 ek. Mayonnaise
1 ek. Fekete szezámmag
1 ek. Mikrozöldek

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Az előfőzött feketekagyló húsát ellenőrizd, hogy tiszta és puha legyen. Ha szükséges, öblítsd át hideg vízben. Az édesköményt és a sárgarépát szeleteld nagyon vékony csíkokra. A fokhagymát reszeld le vagy aprítsd finomra.

    Ha fagyasztott feketekagylót használsz, győződj meg róla, hogy teljesen kiolvadt, és alaposan lecsöpögtetted a vizet róla. A zöldségeket julienne-re vágd, hogy könnyen beleférjenek a bao bunba.

    2

    Egy kis tálban keverd össze a majonézt, a reszelt fokhagymát és a frissen facsart citromlevet. Ez lesz a könnyű, citrusos-fokhagymás szósz. Tipp: pihentesd 5-10 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A szószhoz használhatsz japán majonézt (Kewpie), ami krémesebb és édeskésebb, mint a hagyományos majonéz. A citromlé helyett lime-ot is használhatsz.

    3

    Forgasd bele a főtt feketekagylókat a fokhagymás-citromos szószba, majd hagyd állni pár percig. Ez kiemeli a kagyló sós, tengeri ízét.

    Ne hagyd a kagylót túl sokáig a szószban, mert a citromlé megfőzheti a húst.

    4

    Gőzöld meg a bao bunokat bambuszgőzölőben vagy egy lábas fölé helyezett szűrőben, fedő alatt. Gőzöld 6-8 percig, amíg puhák és átgőzöltek lesznek. Tipp: ne nyisd fel a fedőt főzés közben, hogy a bao ne veszítse el puhaságát.

    Ha nincs gőzölőd, a bao bunokat mikrohullámú sütőben is megmelegítheted: tegyél egy nedves papírtörlőt a bao bunok alá, és melegítsd őket 30-60 másodpercig.

    5

    Nyisd szét óvatosan a meleg bao bunokat. Először helyezd bele a vékonyra szeletelt édesköményt és sárgarépát. Ezek ropogós textúrát és frissességet adnak az ételnek.

    A bao bun aljára tehetsz egy salátalevelet is, ami megakadályozza, hogy a szósz átáztassa a tésztát.

    6

    Tedd rá a szószba forgatott feketekagylókat, majd szórd meg fekete szezámmaggal és mikrozöldekkel. Tipp: ízlés szerint kevés citromhéjat is reszelhetsz a tetejére.

    Ha szereted a csípőset, adhatsz a töltelékhez egy kevés chili szószt vagy aprított chili paprikát.

    7

    Azonnal tálald. Ez az étel melegen a legfinomabb, amikor a bao puha, a kagyló szaftos, a zöldségek pedig még roppannak.

    A bao bunokat előre megtöltheted, de a legjobb, ha közvetlenül tálalás előtt töltöd meg őket, hogy a tészta ne ázzon el.