Főzd meg a burgonyát héjában, majd hagyd kissé kihűlni. Hámozd meg, és egy krumplinyomó segítségével törd pépesre, hogy teljesen sima állagot kapj.
A burgonyát héjában főzd, mert így kevésbé szívja meg magát vízzel. A krumplinyomóval simább állagot érhetsz el, mint a villával.
Keverd össze a tört burgonyát a liszttel, a tojássárgájával és a sóval. Gyúrd össze óvatosan, hogy egy lágy, de nem ragacsos tésztát kapj. Ne dolgozd túl, mert kemény lesz a gnocchi!
A tésztát minél kevesebbet gyúrd, mert különben kemény lesz a gnocchi. Ha nagyon ragad, adj hozzá még egy kevés lisztet, de ne sokat.
Oszd a tésztát négy részre, majd mindegyikből sodorj hosszú, kb. 2 cm átmérőjű hengert. Egy éles késsel vágj belőle 2 cm-es darabokat.
A hengereket egyenletes vastagságúra sodord, hogy a gnocchi-k egyformák legyenek.
A vágott darabokat formázhatod villával, hogy bordázott felületet kapjanak, ami jobban megtartja a szószt.
A villa segítségével szép bordázott felületet kaphatsz, de ez a lépés elhagyható.
Forralj fel egy nagy fazék sós vizet. Dobd bele a gnocchikat, és főzd őket addig, amíg feljönnek a víz felszínére (kb. 2-3 perc). Ezután szűrd le.
Amikor a gnocchi-k feljönnek a víz felszínére, azonnal szedd ki őket, mert különben túlfőnek.
Egy száraz serpenyőben pirítsd meg a fenyőmagot alacsony lángon, amíg aranybarnára pirul, majd tedd félre.
A fenyőmag nagyon gyorsan megég, ezért figyelj rá, és kevergesd folyamatosan.
Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd öntsd hozzá a tejszínt, és folyamatos keverés mellett hagyd, hogy kissé besűrűsödjön.
A vajat ne égesd meg. A tejszínt alacsony lángon melegítsd, hogy ne forrjon fel.
Szórd bele a reszelt parmezánt, és keverd addig, amíg teljesen elolvad a szószban.
A parmezánt fokozatosan add hozzá, és folyamatosan keverd, hogy ne csomósodjon össze.
Dobd bele a főtt gnocchikat, és óvatosan forgasd össze a tejszínes szósszal, hogy minden darabot bevonjon.
A gnocchi-kat óvatosan forgasd össze a szósszal, hogy ne törjenek össze.
Tálaláskor szórd meg a pirított fenyőmaggal, friss bazsalikomlevelekkel és extra reszelt parmezánnal.
A friss bazsalikom és a parmezán kiemeli a gnocchi ízét. Kínálhatsz mellé egy kis olívaolajat is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.