Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és hagyd felfutni 10 perc alatt. Ez biztosítja, hogy az élesztő aktív legyen és szépen megkeljen a tészta.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A langyos hőmérséklet ideális a felfutáshoz.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a maradék cukrot, a fahéjat és a reszelt citromhéjat. Ez adja meg az alap ízvilágot.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Add hozzá a felfutott élesztős tejet és az olvasztott vajat, majd kezdd el gyúrni a tésztát, amíg egységes és rugalmas állagú nem lesz.
A tésztát alaposan gyúrd át, legalább 10-15 percig, hogy a glutén megfelelően kifejlődjön. Ha a tészta nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert akkor kemény lesz.
A fenyőmagot enyhén pirítsd meg száraz serpenyőben, így kiemelheted az ízét. Ezután keverd a tésztához az előzőleg beáztatott és lecsepegtetett mazsolával együtt.
A mazsolát rumba is áztathatod a még gazdagabb ízhatás érdekében. A fenyőmagot figyelni kell pirítás közben, mert hamar megég.
Fedd le a tésztát konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg duplájára nő. Tipp: Kerüld a huzatos helyeket a kelesztés alatt.
Ha nincs meleg hely, a sütőt is bekapcsolhatod a legalacsonyabb hőfokon pár percre, majd kikapcsolva betenni a tésztát keleszteni. Fontos, hogy a sütő ne legyen túl meleg.
Borítsd a megkelt tésztát lisztezett felületre, formázz belőle hosszúkás stollen formát, és hajtsd meg enyhén aszimmetrikusan. Tedd sütőpapírral bélelt tepsire.
A formázásnál ne nyomkodd ki a tésztából a levegőt, hogy a stollen könnyű maradjon.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Süsd 35-40 percig, míg a teteje aranybarna lesz. Ha túl gyorsan barnul, fedd le alufóliával.
A sütési idő függ a sütőtől, ezért érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy a tészta átsült-e. Ha a tűre nem ragad tészta, akkor kész.
A frissen sült stollent még melegen kend meg olvasztott vajjal, majd bőven szórd meg porcukorral. Ez hagyományos külsőt ad, és megóvja a kiszáradástól.
A vaj és a porcukor nem csak szép külsőt kölcsönöz, hanem segít megőrizni a stollen frissességét is. A porcukrot vastagon szórd rá, hogy teljesen befedje.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.