Fenyőmagos Stollen szeletelve, porcukorral megszórva, pirított fenyőmaggal díszítve

Fenyőmagos Stollen

A fenyőmag különleges, mediterrán eredetű alapanyag, melyet már az ókorban is értékesnek tartottak. A karácsonyi Stollen egyedi változata a fenyőmagos recept, amely a klasszikus mazsolás-élesztős tészta gazdagításával született. Ez a sütemény tökéletes választás azok számára, akik a diófélék enyhén gyantás, mégis lágyan édes ízét kedvelik. Ahogy a fenyőmag enyhén megpirul a tésztában, roppanós réteget alkot, ami szép kontrasztot ad a puha, mazsolás kalácshoz. A fahéj és citromhéj aromája pedig ünnepi hangulatot teremt. A frissen sült fenyőmagos stollen illata azonnal nosztalgiát ébreszt – a kandalló melege, a gyertyafény és a meghitt családi pillanatok emléke köszön vissza. Tipp: A fenyőmagot ne pörköld túl – elég, ha halványan aranyszínű lesz, így marad benne a természetes olajossága és aromája.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 5 perc
2900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
100 g Fenyőmag
100 g Mazsola
200 ml Tej
25 g Élesztő
100 g Cukor
150 g Vaj
1 csipet
1 db Citromhéj
1 tk. Fahéj
30 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és hagyd felfutni 10 perc alatt. Ez biztosítja, hogy az élesztő aktív legyen és szépen megkeljen a tészta.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A langyos hőmérséklet ideális a felfutáshoz.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a maradék cukrot, a fahéjat és a reszelt citromhéjat. Ez adja meg az alap ízvilágot.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    3

    Add hozzá a felfutott élesztős tejet és az olvasztott vajat, majd kezdd el gyúrni a tésztát, amíg egységes és rugalmas állagú nem lesz.

    A tésztát alaposan gyúrd át, legalább 10-15 percig, hogy a glutén megfelelően kifejlődjön. Ha a tészta nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert akkor kemény lesz.

    4

    A fenyőmagot enyhén pirítsd meg száraz serpenyőben, így kiemelheted az ízét. Ezután keverd a tésztához az előzőleg beáztatott és lecsepegtetett mazsolával együtt.

    A mazsolát rumba is áztathatod a még gazdagabb ízhatás érdekében. A fenyőmagot figyelni kell pirítás közben, mert hamar megég.

    5

    Fedd le a tésztát konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg duplájára nő. Tipp: Kerüld a huzatos helyeket a kelesztés alatt.

    Ha nincs meleg hely, a sütőt is bekapcsolhatod a legalacsonyabb hőfokon pár percre, majd kikapcsolva betenni a tésztát keleszteni. Fontos, hogy a sütő ne legyen túl meleg.

    6

    Borítsd a megkelt tésztát lisztezett felületre, formázz belőle hosszúkás stollen formát, és hajtsd meg enyhén aszimmetrikusan. Tedd sütőpapírral bélelt tepsire.

    A formázásnál ne nyomkodd ki a tésztából a levegőt, hogy a stollen könnyű maradjon.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Süsd 35-40 percig, míg a teteje aranybarna lesz. Ha túl gyorsan barnul, fedd le alufóliával.

    A sütési idő függ a sütőtől, ezért érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy a tészta átsült-e. Ha a tűre nem ragad tészta, akkor kész.

    8

    A frissen sült stollent még melegen kend meg olvasztott vajjal, majd bőven szórd meg porcukorral. Ez hagyományos külsőt ad, és megóvja a kiszáradástól.

    A vaj és a porcukor nem csak szép külsőt kölcsönöz, hanem segít megőrizni a stollen frissességét is. A porcukrot vastagon szórd rá, hogy teljesen befedje.