Frissen sült finn áfonyás croissant

Finn áfonyás croissant

A finn konyha egyik legismertebb gyümölcse az áfonya, amelyet számos péksüteményben és édességben felhasználnak. Ezt a zamatos, édes-savanykás gyümölcsöt kombináltuk a klasszikus francia croissant réteges, vajas tésztájával, hogy egy igazán egyedi és gyümölcsös süteményt alkossunk. A friss áfonya és az áfonyalekvár tökéletes egyensúlyt teremt az édes és savanykás ízek között. Ha szereted a gyümölcsös péksüteményeket, ezt a receptet imádni fogod!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 48 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
25 g Friss élesztő
50 g Kristálycukor
10 g
250 ml Langyos tej
250 g Vaj
1 db Tojás
100 g Friss áfonya
50 g Áfonyalekvár
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Akkor jó a hőmérséklete, ha az ujjad beledugva nem érzed se hidegnek, se melegnek.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet. Kezd el dagasztani a tésztát.

    A liszt átszitálása segít, hogy a tészta levegősebb legyen.

    3

    Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.

    A tésztának rugalmasnak és simának kell lennie. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    4

    Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A konyharuha legyen enyhén nedves, hogy a tészta ne száradjon ki.

    5

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.

    A vaj legyen nagyon hideg, szinte fagyos, hogy ne olvadjon meg a hajtogatás során. A vajat szeleteld fel vékony szeletekre, és úgy helyezd a tésztára.

    6

    Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.

    A hajtogatásokat óvatosan végezd, hogy a vaj ne folyjon ki a tésztából. Ha a vaj elkezd olvadni, tedd a tésztát azonnal a hűtőbe.

    7

    Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.

    A többszöri hajtogatás eredményezi a leveles tésztát. Ne hagyd ki a pihentetéseket, mert a tészta összezsugorodik, ha nem pihen.

    8

    A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és helyezz minden háromszög széles végére egy kis kanál áfonyalekvárt és néhány szem friss áfonyát.

    A lekvár ne legyen túl folyós, különben kifolyik a croissantokból. Használhatsz sűrűbb lekvárt vagy dzsemet.

    9

    Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.

    A feltekerésnél figyelj, hogy ne szorítsd túl a tésztát, mert akkor nem fog szépen kelni.

    10

    Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.

    A kelesztéshez meleg helyet válassz, például a sütő közelében vagy egy enyhén melegített sütőben (max. 30°C).

    11

    Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.

    A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy még fényesebb legyen a croissantok teteje.

    12

    Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjenek meg a croissantok. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.

    13

    Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral a tálalás előtt.

    A croissantok frissen a legfinomabbak, de légmentesen záródó dobozban tárolva másnap is élvezhetőek.