A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Akkor jó a hőmérséklete, ha az ujjad beledugva nem érzed se hidegnek, se melegnek.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet. Kezd el dagasztani a tésztát.
A liszt átszitálása segít, hogy a tészta levegősebb legyen.
Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.
A tésztának rugalmasnak és simának kell lennie. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A konyharuha legyen enyhén nedves, hogy a tészta ne száradjon ki.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.
A vaj legyen nagyon hideg, szinte fagyos, hogy ne olvadjon meg a hajtogatás során. A vajat szeleteld fel vékony szeletekre, és úgy helyezd a tésztára.
Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.
A hajtogatásokat óvatosan végezd, hogy a vaj ne folyjon ki a tésztából. Ha a vaj elkezd olvadni, tedd a tésztát azonnal a hűtőbe.
Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.
A többszöri hajtogatás eredményezi a leveles tésztát. Ne hagyd ki a pihentetéseket, mert a tészta összezsugorodik, ha nem pihen.
A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és helyezz minden háromszög széles végére egy kis kanál áfonyalekvárt és néhány szem friss áfonyát.
A lekvár ne legyen túl folyós, különben kifolyik a croissantokból. Használhatsz sűrűbb lekvárt vagy dzsemet.
Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.
A feltekerésnél figyelj, hogy ne szorítsd túl a tésztát, mert akkor nem fog szépen kelni.
Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.
A kelesztéshez meleg helyet válassz, például a sütő közelében vagy egy enyhén melegített sütőben (max. 30°C).
Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.
A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy még fényesebb legyen a croissantok teteje.
Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjenek meg a croissantok. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral a tálalás előtt.
A croissantok frissen a legfinomabbak, de légmentesen záródó dobozban tárolva másnap is élvezhetőek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.