Fish Tempura Bao råntott hallal és zöldfƱszeres szósszal

Fish Tempura Bao – rĂĄntott hal, zöldfƱszeres szĂłsz

A tempura JapĂĄnban a 16. szĂĄzadban jelent meg, portugĂĄl hatĂĄsra, Ă©s gyorsan az egyik legnĂ©pszerƱbb sĂŒtĂ©si technikĂĄvĂĄ vĂĄlt. A bao buci, a kĂ­nai konyha klasszikusa, pĂĄrolt tĂ©sztabatyukĂ©nt ismert, Ă©s remekĂŒl harmonizĂĄl kĂŒlönfĂ©le szaftos vagy ropogĂłs töltelĂ©kekkel. A kĂ©t hagyomĂĄny ötvözete a Fish Tempura Bao – ropogĂłs hal, ĂŒde zöldfƱszeres szĂłsszal. Ahogy a hal aranybarnĂĄra sĂŒl, Ă©s a bao buci puhĂĄra pĂĄrolĂłdik, a friss zöldfƱszeres szĂłsz illata felerƑsĂ­ti az Ă©tvĂĄgyat Ă©s egyensĂșlyozza az olajos jelleget. A tökĂ©letes tempura titka a hideg panĂ­rtĂ©szta Ă©s a forrĂł olaj – Ă­gy lesz lĂ©giesen ropogĂłs a halburkolat. A zöldfƱszeres szĂłszhoz hasznĂĄlt friss citromlĂ© vagy kapor mĂ©g jobban kiemeli az Ă­zeket. Remek vĂĄlasztĂĄs tenger gyĂŒmölcseit kedvelƑknek, vagy ha valami Ășjat szeretnĂ©l kiprĂłbĂĄlni egy hĂ©tvĂ©gi vacsorĂĄn. VariĂĄlhatod lazaccal vagy garnĂ©lĂĄval is!

ElƑkĂ©szĂŒlet 35 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 Ăłra 35 perc
2549 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 300 g BĂșzaliszt
⭕ 20 g Cukor
⭕ 5 g SzĂĄrazĂ©lesztƑ
⭕ 5 g Só
⭕ 150 ml Víz
⭕ 400 g HalfĂ©le (pl. tƑkehal)
⭕ 1 db Tojás
⭕ 60 g Liszt
⭕ 50 ml Olaj a sĂŒtĂ©shez
⭕ 50 ml ZöldfƱszeres szĂłsz

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tĂĄlban keverd össze a bĂșzalisztet, cukrot, Ă©lesztƑt Ă©s sĂłt. Add hozzĂĄ a langyos vizet, majd gyĂșrd sima, rugalmas tĂ©sztĂĄvĂĄ. Tipp: ha tĂșl szĂĄraz a tĂ©szta, adj hozzĂĄ pĂĄr csepp vizet; ha tĂșl nedves, szĂłrj hozzĂĄ egy kevĂ©s lisztet.

    A jĂł bao tĂ©szta titka a megfelelƑ hidratĂĄltsĂĄg. A tĂ©szta legyen puha, de ne ragacsos.

    2

    Fedd le a tĂ©sztĂĄt, Ă©s keleszd meleg helyen 1 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂ­g a duplĂĄjĂĄra nƑ. Tipp: a sĂŒtƑ vilĂĄgĂ­tĂĄsa tökĂ©letesen elegendƑ hƑt biztosĂ­t a kelĂ©shez.

    Ha nincs idƑd, használhatsz gyorsfagyasztott bao bucikat is.

    3

    Oszd 8 egyenlƑ rĂ©szre a tĂ©sztĂĄt, formĂĄzz ovĂĄlis lapokat, hajtsd fĂ©lbe, majd sĂŒtƑpapĂ­rral elvĂĄlasztva helyezd a pĂĄrolĂłba. Pihentesd 15 percet, majd pĂĄrold 10–12 percig közepes lĂĄngon. Ne nyisd fel a fedƑt fƑzĂ©s közben!

    A pihentetés utån a tészta könnyebben formåzható.

    4

    A halfilĂ©t szeleteld kb. 8 kisebb darabra. SĂłzd meg, majd forgasd lisztbe, felvert tojĂĄsba Ă©s Ășjra lisztbe. Tipp: ha extra ropogĂłs tempurĂĄt szeretnĂ©l, kĂ©szĂ­ts kĂŒlön tĂ©sztĂĄt hideg szĂłdĂĄval Ă©s liszttel.

    A halat alaposan szárítsd meg a panírozás elƑtt, hogy jobban tapadjon a bunda.

    5

    ForrĂł olajban (kb. 180°C-on) sĂŒsd ki a haldarabokat 2–3 perc alatt aranybarnĂĄra. Szed le Ƒket papĂ­rtörlƑre. Tipp: a halat ne zsĂșfold tĂșl a serpenyƑbe, hogy ne hƱtse le az olajat!

    Az olaj hƑmĂ©rsĂ©kletĂ©t ellenƑrizheted egy konyhai hƑmĂ©rƑvel, vagy egy kis darab kenyĂ©rrel. Ha a kenyĂ©r azonnal elkezd pirulni, az olaj elĂ©g forrĂł.

    6

    A zöldfƱszeres szĂłszt tĂĄlalĂĄs elƑtt keverd ĂĄt – hasznĂĄlhatsz bolti öntetet vagy keverhetsz majonĂ©zt petrezselyemmel, kaporral, fokhagymĂĄval Ă©s citromlĂ©vel. Tipp: a hideg szĂłsz jĂłl kiegĂ©szĂ­ti a forrĂł tempura halat.

    A szĂłszba tehetsz egy kevĂ©s csĂ­pƑs paprikĂĄt is, ha szereted a pikĂĄns Ă­zeket.

    7

    Nyisd szét a bao bucikat, helyezz bele egy darab råntott halat, csorgass rå a zöldfƱszeres szószból, és azonnal tålald. Tipp: friss zöldfƱszerrel megszórva még låtvånyosabb és ízesebb lesz.

    A bao bucikat tĂĄlalĂĄs elƑtt gƑzöld meg Ășjra, hogy melegen tartsd Ƒket.