A barna cukrot és a vizet egy kis serpenyőben közepes lángon addig melegítsd, amíg a cukor teljesen feloldódik és karamellizálódik.
Ne keverd a karamellt, csak rázd meg a serpenyőt, hogy eloszlassa a cukrot. Ha túl sokáig hagyod, megéghet!
A karamellt öntsd egy kisebb flanformába vagy egy tálba, és forgasd körbe, hogy a karamell bevonja az alját. Hagyd egy kicsit hűlni.
Ha a karamell túl gyorsan megszilárdul, tedd vissza a serpenyőt alacsony lángra, és keverj rajta, hogy újra folyékony legyen.
A tojásokat egy tálban verd fel a vaníliás cukorral, majd add hozzá a cukrot és a frissen facsart narancslevet.
Ne verd túl erősen a tojásokat, mert akkor levegős lesz a flan, és nem lesz olyan selymes.
A tejet tedd fel egy lábasban melegíteni, és amikor már kezd forrni, öntsd a tojásos keverékhez. Folyamatos keverés mellett add hozzá a tejet a tojásokhoz.
Ne öntsd egyszerre a forró tejet a tojásos keverékbe, mert akkor a tojásokat megfőzheted. Lassan adagold, hogy ne keletkezzen túlhevült tojás.
Miután alaposan összekeverted, öntsd a keveréket a karamellizált formába, és tedd be a sütőbe, 160°C-ra előmelegített sütőben süsd 45-50 percig, amíg a flan meg nem szilárdul.
A flan akkor kész, amikor a közepét enyhén megremegtetve már nem mozog.
Miután elkészült, vedd ki a formát a sütőből, és hagyd hűlni szobahőmérsékleten. Hűtőben legalább 2 órát pihentesd.
A flan az igazi, ha teljesen kihűlt, ezért érdemes akár egy egész éjszakát a hűtőben hagyni.
Tálalás előtt körbeoldalazhatod a formát egy késsel, hogy a flan könnyebben kijöjjön, majd fordítsd át egy tányérra.
Ha a flan nem jön ki könnyen, tedd a formát rövid időre meleg vízbe, hogy a karamell megpuhuljon.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.