Fokhagymás-citromos vörösboros szósz tálalva

Fokhagymás-citromos vörösboros szósz

A vörösboros szószok régóta népszerűek az európai konyhában, különösen a francia és olasz gasztronómiában, ahol a bor és a friss fűszerek kombinációja adja az ételek gazdag ízvilágát. Ez a fokhagymás-citromos változat különösen izgalmas, mivel a citrom savanykás frissessége és a fokhagyma karakteres aromája remekül kiegészíti a vörösbor mély, gazdag ízét. A vaj hozzáadásával a szósz selymes állagot kap, ami tökéletesen bevonja a húsokat vagy zöldségeket. Ez a szósz ideális választás egy elegáns vacsorához vagy egy hétköznapi étel feldobásához is. Próbáld ki grillezett csirkemell, sült marhahús vagy akár tészta mellé, hogy különleges ízélményt nyújtson.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
190 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 ml Vörösbor
3 gerezd Fokhagyma
1 db Citrom leve
30 g Vaj
20 ml Olívaolaj
10 g Friss petrezselyem
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
1 ek. Barnacukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Hámozd meg és aprítsd finomra a fokhagymát, facsard ki a citrom levét, és aprítsd fel a petrezselymet.

    A fokhagymát érdemes minél apróbbra vágni vagy zúzni, hogy jobban kiadja az ízét. A citromot facsarás előtt görgesd át a pulton, így több levet nyerhetsz.

    2

    Egy közepes serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon, majd add hozzá az aprított fokhagymát. Pirítsd 1-2 percig, amíg illatos lesz, de ügyelj arra, hogy ne égjen meg.

    A fokhagyma könnyen megég, ami keserű ízt ad a szósznak. Figyelj rá, hogy ne barnuljon meg túlságosan, csak épp illatozzon.

    3

    Öntsd hozzá a vörösbort és a citromlevet, majd keverd bele a barnacukrot. Kevergetve főzd 5-7 percig, amíg a folyadék kissé besűrűsödik.

    A vörösbor kiválasztásánál érdemes száraz, gyümölcsös bort választani. A barnacukor helyett használhatsz mézet is.

    4

    Csökkentsd a hőt, majd add hozzá a vajat, és keverd addig, amíg a szósz sima és fényes nem lesz.

    A vajtól lesz a szósz krémes és fényes. Fontos, hogy alacsony hőfokon kevergesd, hogy ne váljon szét.

    5

    Ízesítsd sóval és borssal ízlés szerint. Ha savanykásabb ízt szeretnél, adj hozzá még egy kevés citromlevet.

    A sóval óvatosan bánj, mert a szósz főzés közben még sűrűsödhet és az ízek koncentrálódhatnak. Kóstold meg többször, mielőtt megsóznád.

    6

    Vedd le a tűzről, keverd bele a friss petrezselymet, és azonnal tálald. Kiváló sült húsok, grillezett zöldségek vagy tészta mellé.

    A petrezselymet közvetlenül tálalás előtt keverd bele, hogy megőrizze a frissességét és az élénk zöld színét.