Fokhagymás gombakrémleves tálalva

Fokhagymás gombakrémleves

A gombakrémleves a 20. század közepén terjedt el Európában, különösen Franciaországban és Olaszországban, ahol a gombát már régóta a konyha egyik alapkövének tartották. A fokhagymával kiegészített változat mélyebb, intenzívebb ízvilágot ad a klasszikus recepthez. A gomba földes aromája és a fokhagyma karakteres jegyei tökéletesen harmonizálnak. A tökéletes gombakrémleves titka a hosszú pirítás, amely során a gomba karamellizálódik, így még gazdagabb lesz az íze. A botmixerrel való pürésítés krémes állagot ad, a tejszín pedig selymessé teszi. A konyha megtelik az ünnepi hangulattal, miközben a fokhagymás gombakrémleves lassan elkészül. Ez a leves tökéletes választás hideg estékre, baráti összejövetelekre vagy egy nyugodt vasárnapi ebédhez. Ha szeretnéd még különlegesebbé tenni, szórj rá pirított diót vagy locsold meg pár csepp szarvasgombás olajjal – igazi gourmet élmény!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
960 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
40 g Vaj
3 gerezd Fokhagyma
1 db Vöröshagyma
500 g Csiperkegomba
1 ek. Liszt
800 ml Zöldségalaplé
150 ml Tejszín
1 tk.
0.5 tk. Bors
5 g Petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Előkészületként tisztítsd meg a gombát, hámozd meg a hagymát és a fokhagymát. A gombát szeleteld, a hagymát aprítsd finomra. Tipp: ne mosd áztatva a gombát, inkább töröld le nedves papírtörlővel, hogy ne szívja magába a vizet.

    A gomba fajtája befolyásolja az ízét. Barna csiperke vagy erdei gomba intenzívebb ízt ad a levesnek.

    2

    Egy közepes lábasban olvaszd fel a vajat, majd pirítsd üvegesre a hagymát és a fokhagymát közepes lángon. Vigyázz, hogy ne égjen meg!

    Alacsony lángon pirítsd a hagymát és a fokhagymát, hogy ne égjenek meg, mert keserű ízt adnak a levesnek.

    3

    Add hozzá a gombát, és pirítsd, amíg levet enged, majd azt elfővi – kb. 8-10 perc. Ettől erőteljesebb lesz az íze. Időnként keverd át, hogy ne ragadjon le.

    Ne sózd a gombát a pirítás elején, mert akkor még több levet fog ereszteni, és párolódni fog, nem pirulni.

    4

    Szórd meg a liszttel, keverd jól el, majd öntsd fel a zöldségalaplével. Kevergesd csomómentesen, és forrald fel.

    A lisztet alaposan keverd el a gombával, mielőtt felöntöd az alaplével, hogy ne csomósodjon be. Használhatsz habverőt a csomómentesítéshez.

    5

    Főzd alacsony lángon kb. 10 percig. Ez idő alatt a gomba teljesen megpuhul, és az ízek összeérnek.

    Időnként keverd meg a levest, hogy ne ragadjon le az aljára.

    6

    Turmixold le a levest botmixerrel, amíg krémes és sima állagot nem kapsz. Tipp: ha maradnál a rusztikusabb textúránál, egy kevés gombaszeletet félretehetsz a díszítéshez.

    A turmixolás előtt vedd le a levest a tűzről, hogy ne fröccsenjen a forró leves. Ha nincs botmixered, használhatsz turmixgépet is, de figyelj, hogy a forró leves ne robbanjon fel a gépben – hagyd egy kicsit hűlni, és szellőztess a fedőn.

    7

    Öntsd hozzá a tejszínt, keverd össze, majd ízesítsd sóval és borssal. Forrald össze 2-3 percig, hogy a tejszín is teljesen beleolvadjon.

    A tejszínt óvatosan forrald össze, mert könnyen kifuthat. Használj zsírosabb tejszínt (30% feletti), hogy ne csapódjon ki.

    8

    Tálaláskor díszítsd aprított petrezselyemmel, és ha szeretnéd, pirított gombaszeletekkel is.

    A tálaláskor használt petrezselyem friss és apróra vágott legyen. A pirított gombaszeleteket vajban pirítsd meg egy kis fokhagymával.