Előkészületként tisztítsd meg a gombát, hámozd meg a hagymát és a fokhagymát. A gombát szeleteld, a hagymát aprítsd finomra. Tipp: ne mosd áztatva a gombát, inkább töröld le nedves papírtörlővel, hogy ne szívja magába a vizet.
A gomba fajtája befolyásolja az ízét. Barna csiperke vagy erdei gomba intenzívebb ízt ad a levesnek.
Egy közepes lábasban olvaszd fel a vajat, majd pirítsd üvegesre a hagymát és a fokhagymát közepes lángon. Vigyázz, hogy ne égjen meg!
Alacsony lángon pirítsd a hagymát és a fokhagymát, hogy ne égjenek meg, mert keserű ízt adnak a levesnek.
Add hozzá a gombát, és pirítsd, amíg levet enged, majd azt elfővi – kb. 8-10 perc. Ettől erőteljesebb lesz az íze. Időnként keverd át, hogy ne ragadjon le.
Ne sózd a gombát a pirítás elején, mert akkor még több levet fog ereszteni, és párolódni fog, nem pirulni.
Szórd meg a liszttel, keverd jól el, majd öntsd fel a zöldségalaplével. Kevergesd csomómentesen, és forrald fel.
A lisztet alaposan keverd el a gombával, mielőtt felöntöd az alaplével, hogy ne csomósodjon be. Használhatsz habverőt a csomómentesítéshez.
Főzd alacsony lángon kb. 10 percig. Ez idő alatt a gomba teljesen megpuhul, és az ízek összeérnek.
Időnként keverd meg a levest, hogy ne ragadjon le az aljára.
Turmixold le a levest botmixerrel, amíg krémes és sima állagot nem kapsz. Tipp: ha maradnál a rusztikusabb textúránál, egy kevés gombaszeletet félretehetsz a díszítéshez.
A turmixolás előtt vedd le a levest a tűzről, hogy ne fröccsenjen a forró leves. Ha nincs botmixered, használhatsz turmixgépet is, de figyelj, hogy a forró leves ne robbanjon fel a gépben – hagyd egy kicsit hűlni, és szellőztess a fedőn.
Öntsd hozzá a tejszínt, keverd össze, majd ízesítsd sóval és borssal. Forrald össze 2-3 percig, hogy a tejszín is teljesen beleolvadjon.
A tejszínt óvatosan forrald össze, mert könnyen kifuthat. Használj zsírosabb tejszínt (30% feletti), hogy ne csapódjon ki.
Tálaláskor díszítsd aprított petrezselyemmel, és ha szeretnéd, pirított gombaszeletekkel is.
A tálaláskor használt petrezselyem friss és apróra vágott legyen. A pirított gombaszeleteket vajban pirítsd meg egy kis fokhagymával.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.