Fokhagymás-karfiolos krémleves tálalva

Fokhagymás-karfiolos krémleves

A fokhagymás-karfiolos krémleves egy klasszikus és kedvelt recept, amely a magyar konyha hagyományos ízeit modern krémleves formában hozza vissza. A karfiol lágy, kissé diós íze remekül harmonizál a fokhagyma intenzív aromájával. Ez a leves egyszerre tápláló és könnyen emészthető, így tökéletes választás lehet egy könnyed ebéd vagy vacsora alkalmával. A tejszín krémessé, a hagymafélék pedig gazdagon ízessé teszik. Tipp: ha különlegessé szeretnéd tenni, kevés friss szerecsendiót reszelhetsz bele a végén – ettől még mélyebb lesz az ízvilága.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
235 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Karfiol
4 gerezd Fokhagyma
1 db Vöröshagyma
1 l Zöldségalaplé
2 ek. Olívaolaj
100 ml Tejszín
1 tk.
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdd azzal, hogy megtisztítod a vöröshagymát és fokhagymát, majd apróra vágod őket. A karfiolt szedd rózsáira, és alaposan mosd meg.

    A karfiolt áztasd sós vízben pár percig, hogy eltávolítsd a rejtett szennyeződéseket és bogarakat.

    2

    Egy nagy lábasban melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a vöröshagymát, és pirítsd 2-3 percig, amíg üveges nem lesz.

    Ne pirítsd túl a hagymát, mert megéghet és keserű ízt ad a levesnek.

    3

    Add hozzá az apróra vágott fokhagymát, és pirítsd további 1 percig. Vigyázz, hogy ne égesd meg, mert keserűvé válhat!

    A fokhagyma könnyen megég, ezért folyamatosan keverd, és vedd lejjebb a lángot, ha szükséges.

    4

    Tedd a lábasba a karfiolrózsákat, keverd össze a hagymás alappal, és párold 5 percig. Így a karfiol jobban átveszi az ízeket.

    A párolás során időnként keverd meg a karfiolt, hogy egyenletesen puhuljon.

    5

    Öntsd fel a zöldségalaplével, majd forrald fel. Ezután csökkentsd a hőt, és főzd 20 percig, amíg a karfiol teljesen megpuhul.

    Ha nincs zöldségalapléd, használhatsz vizet is, de az alaplé gazdagabb ízt ad a levesnek.

    6

    Miután a karfiol megfőtt, vedd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd simára a levest. Ha túl sűrű, egy kevés alaplével hígíthatod.

    A pürésítésnél figyelj, hogy ne spricceljen ki a forró leves. Kezdd lassan, és fokozatosan emeld a botmixer sebességét.

    7

    Add hozzá a tejszínt, majd ízesítsd sóval és borssal. Keverd alaposan össze, és melegítsd még 1-2 percig, de ne forrald újra.

    A tejszíntől krémesebb lesz a leves. Használhatsz növényi tejszínt is, ha vegán verziót szeretnél.

    8

    Tálald forrón. Díszítheted kevés friss petrezselyemmel vagy pirított kenyérkockákkal a tetején – ez opcionális, de feldobja a tálalást.

    A pirított kenyérkockákat fokhagymás olajon is megpiríthatod, így még intenzívebb lesz az ízük.