Fokhagymås-karfiolos krémleves tålalva

Fokhagymås-karfiolos krémleves

A fokhagymĂĄs-karfiolos krĂ©mleves egy klasszikus Ă©s kedvelt recept, amely a magyar konyha hagyomĂĄnyos Ă­zeit modern krĂ©mleves formĂĄban hozza vissza. A karfiol lĂĄgy, kissĂ© diĂłs Ă­ze remekĂŒl harmonizĂĄl a fokhagyma intenzĂ­v aromĂĄjĂĄval. Ez a leves egyszerre tĂĄplĂĄlĂł Ă©s könnyen emĂ©szthetƑ, Ă­gy tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs lehet egy könnyed ebĂ©d vagy vacsora alkalmĂĄval. A tejszĂ­n krĂ©messĂ©, a hagymafĂ©lĂ©k pedig gazdagon Ă­zessĂ© teszik. Tipp: ha kĂŒlönlegessĂ© szeretnĂ©d tenni, kevĂ©s friss szerecsendiĂłt reszelhetsz bele a vĂ©gĂ©n – ettƑl mĂ©g mĂ©lyebb lesz az Ă­zvilĂĄga.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
235 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g Karfiol
⭕ 4 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 1 l ZöldsĂ©galaplĂ©
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 100 ml Tejszín
⭕ 1 tk. Só
⭕ 1 csipet Bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdd azzal, hogy megtisztĂ­tod a vöröshagymĂĄt Ă©s fokhagymĂĄt, majd aprĂłra vĂĄgod Ƒket. A karfiolt szedd rĂłzsĂĄira, Ă©s alaposan mosd meg.

    A karfiolt ĂĄztasd sĂłs vĂ­zben pĂĄr percig, hogy eltĂĄvolĂ­tsd a rejtett szennyezƑdĂ©seket Ă©s bogarakat.

    2

    Egy nagy lĂĄbasban melegĂ­tsd fel az olĂ­vaolajat közepes lĂĄngon. Add hozzĂĄ a vöröshagymĂĄt, Ă©s pirĂ­tsd 2-3 percig, amĂ­g ĂŒveges nem lesz.

    Ne pirĂ­tsd tĂșl a hagymĂĄt, mert megĂ©ghet Ă©s keserƱ Ă­zt ad a levesnek.

    3

    Add hozzå az apróra vågott fokhagymåt, és pirítsd tovåbbi 1 percig. Vigyåzz, hogy ne égesd meg, mert keserƱvé vålhat!

    A fokhagyma könnyen megĂ©g, ezĂ©rt folyamatosan keverd, Ă©s vedd lejjebb a lĂĄngot, ha szĂŒksĂ©ges.

    4

    Tedd a lĂĄbasba a karfiolrĂłzsĂĄkat, keverd össze a hagymĂĄs alappal, Ă©s pĂĄrold 5 percig. Így a karfiol jobban ĂĄtveszi az Ă­zeket.

    A pĂĄrolĂĄs sorĂĄn idƑnkĂ©nt keverd meg a karfiolt, hogy egyenletesen puhuljon.

    5

    Öntsd fel a zöldsĂ©galaplĂ©vel, majd forrald fel. EzutĂĄn csökkentsd a hƑt, Ă©s fƑzd 20 percig, amĂ­g a karfiol teljesen megpuhul.

    Ha nincs zöldségalapléd, hasznålhatsz vizet is, de az alaplé gazdagabb ízt ad a levesnek.

    6

    MiutĂĄn a karfiol megfƑtt, vedd le a tƱzrƑl, Ă©s botmixerrel pĂŒrĂ©sĂ­tsd simĂĄra a levest. Ha tĂșl sƱrƱ, egy kevĂ©s alaplĂ©vel hĂ­gĂ­thatod.

    A pĂŒrĂ©sĂ­tĂ©snĂ©l figyelj, hogy ne spricceljen ki a forrĂł leves. Kezdd lassan, Ă©s fokozatosan emeld a botmixer sebessĂ©gĂ©t.

    7

    Add hozzĂĄ a tejszĂ­nt, majd Ă­zesĂ­tsd sĂłval Ă©s borssal. Keverd alaposan össze, Ă©s melegĂ­tsd mĂ©g 1-2 percig, de ne forrald Ășjra.

    A tejszĂ­ntƑl krĂ©mesebb lesz a leves. HasznĂĄlhatsz növĂ©nyi tejszĂ­nt is, ha vegĂĄn verziĂłt szeretnĂ©l.

    8

    TĂĄlald forrĂłn. DĂ­szĂ­theted kevĂ©s friss petrezselyemmel vagy pirĂ­tott kenyĂ©rkockĂĄkkal a tetejĂ©n – ez opcionĂĄlis, de feldobja a tĂĄlalĂĄst.

    A pirĂ­tott kenyĂ©rkockĂĄkat fokhagymĂĄs olajon is megpirĂ­thatod, Ă­gy mĂ©g intenzĂ­vebb lesz az Ă­zĂŒk.