Fokhagymás-vajas perec tálalva

Fokhagymás-vajas perec

A fokhagymás-vajas perec egy különleges ízélményt nyújt, amelyben a fokhagyma és a vaj gazdag ízvilága keveredik a friss, sós tésztával. A tészta lágy, míg a külső réteg ropogós, és a fokhagymás vajas öntet egy igazán ínycsiklandó befejezés. Ezt a receptet könnyedén elkészítheted otthon, hogy friss, sós pékáruval lepje meg a családot, amely tökéletes választás teázáshoz vagy bármely étkezéshez. A fokhagyma és a vaj kombinációja egy olyan ízharmóniát ad, amely minden falatot különlegessé tesz.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Fehér liszt
15 g Élesztő
10 g Cukor
10 g
200 ml Tej
100 ml Víz
3 gerezd Fokhagyma
50 g Vaj
30 g Szezámmag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezd azzal, hogy a fokhagymát hámozd meg és finomra aprítod vagy préselővel összetöröd.

    A fokhagymapréssel egyenletesebb ízt érhetsz el, mintha csak aprítanád. Ha nincs présed, reszelőn is lereszelheted.

    2

    Melegítsd fel a vizet és a tejet langyosra. A folyadéknak langyosnak kell lennie, hogy az élesztő megfelelően fel tudjon futni. Egy kis tálban oldd fel a cukrot és az élesztőt a langyos vízben, majd hagyd 5-10 percig pihenni, hogy felfusson.

    A folyadék hőmérséklete legyen körülbelül 30-35°C. Ha túl forró, az élesztő elpusztul, ha túl hideg, nem fog felfutni. A felfutott élesztő tetején hab képződik.

    3

    A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a sót, és keverd össze. Öntsd hozzá az élesztős folyadékot, majd add hozzá a vajat is. Dagaszd jól át a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet, hogy ne legyen túl száraz.

    A liszt szitálása levegősebbé teszi a tésztát. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad a kezedhez. A dagasztás időtartama függ a liszt minőségétől, de legalább 8-10 percig dagaszd.

    4

    Hagyd a tésztát meleg helyen, letakarva pihenni 1 órán keresztül, hogy megkettőződjön a térfogata.

    A tészta keléséhez ideális hely a kikapcsolt, de enyhén meleg sütő, vagy egy radiátor közelében. Fontos, hogy a tésztát letakard, hogy ne száradjon ki a teteje.

    5

    Miután a tészta megkelt, borítsd ki a munkafelületre és oszd 8-10 egyenlő darabra. Minden darabból formázz hosszú hengereket, majd formázd őket pereccé.

    A tésztát lisztezett felületen dolgozd, hogy ne ragadjon. A perec formázásához először sodorj egy hosszú kígyót a tésztából, majd formázz belőle perecet.

    6

    A pereceket helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Mielőtt beteszed a sütőbe, kend meg őket egy kis vízzel, és szórd meg szezámmaggal.

    A vízzel való megkenés fényesebb felületet biztosít a pereceknek. A szezámmag helyett használhatsz mákot, napraforgómagot vagy durva szemű sót is.

    7

    Süsd a pereceket 20-25 percig, amíg aranybarna színűek lesznek és illatosak.

    A sütési idő függ a sütőtől. Érdemes figyelni a pereceket, nehogy megégjenek. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.

    8

    Miután kész, hagyd őket egy kicsit hűlni. Közben a vajat megolvasztod, majd hozzáadod az apróra vágott fokhagymát. A kész pereceket locsold meg a fokhagymás vajas öntettel és tálald melegen.

    A fokhagymát ne pirítsd meg a vajban, mert megéghet és keserű lesz. Csak olvaszd fel a vajat, majd keverd bele a fokhagymát. A pereceket azonnal tálald, amíg melegek és frissek.