Kezd azzal, hogy a fokhagymát hámozd meg és finomra aprítod vagy préselővel összetöröd.
A fokhagymapréssel egyenletesebb ízt érhetsz el, mintha csak aprítanád. Ha nincs présed, reszelőn is lereszelheted.
Melegítsd fel a vizet és a tejet langyosra. A folyadéknak langyosnak kell lennie, hogy az élesztő megfelelően fel tudjon futni. Egy kis tálban oldd fel a cukrot és az élesztőt a langyos vízben, majd hagyd 5-10 percig pihenni, hogy felfusson.
A folyadék hőmérséklete legyen körülbelül 30-35°C. Ha túl forró, az élesztő elpusztul, ha túl hideg, nem fog felfutni. A felfutott élesztő tetején hab képződik.
A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a sót, és keverd össze. Öntsd hozzá az élesztős folyadékot, majd add hozzá a vajat is. Dagaszd jól át a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet, hogy ne legyen túl száraz.
A liszt szitálása levegősebbé teszi a tésztát. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad a kezedhez. A dagasztás időtartama függ a liszt minőségétől, de legalább 8-10 percig dagaszd.
Hagyd a tésztát meleg helyen, letakarva pihenni 1 órán keresztül, hogy megkettőződjön a térfogata.
A tészta keléséhez ideális hely a kikapcsolt, de enyhén meleg sütő, vagy egy radiátor közelében. Fontos, hogy a tésztát letakard, hogy ne száradjon ki a teteje.
Miután a tészta megkelt, borítsd ki a munkafelületre és oszd 8-10 egyenlő darabra. Minden darabból formázz hosszú hengereket, majd formázd őket pereccé.
A tésztát lisztezett felületen dolgozd, hogy ne ragadjon. A perec formázásához először sodorj egy hosszú kígyót a tésztából, majd formázz belőle perecet.
A pereceket helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Mielőtt beteszed a sütőbe, kend meg őket egy kis vízzel, és szórd meg szezámmaggal.
A vízzel való megkenés fényesebb felületet biztosít a pereceknek. A szezámmag helyett használhatsz mákot, napraforgómagot vagy durva szemű sót is.
Süsd a pereceket 20-25 percig, amíg aranybarna színűek lesznek és illatosak.
A sütési idő függ a sütőtől. Érdemes figyelni a pereceket, nehogy megégjenek. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Miután kész, hagyd őket egy kicsit hűlni. Közben a vajat megolvasztod, majd hozzáadod az apróra vágott fokhagymát. A kész pereceket locsold meg a fokhagymás vajas öntettel és tálald melegen.
A fokhagymát ne pirítsd meg a vajban, mert megéghet és keserű lesz. Csak olvaszd fel a vajat, majd keverd bele a fokhagymát. A pereceket azonnal tálald, amíg melegek és frissek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.