FokhagymĂĄs-vajas perec tĂĄlalva

FokhagymĂĄs-vajas perec

A fokhagymĂĄs-vajas perec egy kĂŒlönleges Ă­zĂ©lmĂ©nyt nyĂșjt, amelyben a fokhagyma Ă©s a vaj gazdag Ă­zvilĂĄga keveredik a friss, sĂłs tĂ©sztĂĄval. A tĂ©szta lĂĄgy, mĂ­g a kĂŒlsƑ rĂ©teg ropogĂłs, Ă©s a fokhagymĂĄs vajas öntet egy igazĂĄn Ă­nycsiklandĂł befejezĂ©s. Ezt a receptet könnyedĂ©n elkĂ©szĂ­theted otthon, hogy friss, sĂłs pĂ©kĂĄruval lepje meg a csalĂĄdot, amely tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs teĂĄzĂĄshoz vagy bĂĄrmely Ă©tkezĂ©shez. A fokhagyma Ă©s a vaj kombinĂĄciĂłja egy olyan Ă­zharmĂłniĂĄt ad, amely minden falatot kĂŒlönlegessĂ© tesz.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 8
⭕ 500 g FehĂ©r liszt
⭕ 15 g ÉlesztƑ
⭕ 10 g Cukor
⭕ 10 g Só
⭕ 200 ml Tej
⭕ 100 ml Víz
⭕ 3 gerezd Fokhagyma
⭕ 50 g Vaj
⭕ 30 g Szezámmag

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezd azzal, hogy a fokhagymĂĄt hĂĄmozd meg Ă©s finomra aprĂ­tod vagy prĂ©selƑvel összetöröd.

    A fokhagymaprĂ©ssel egyenletesebb Ă­zt Ă©rhetsz el, mintha csak aprĂ­tanĂĄd. Ha nincs prĂ©sed, reszelƑn is lereszelheted.

    2

    MelegĂ­tsd fel a vizet Ă©s a tejet langyosra. A folyadĂ©knak langyosnak kell lennie, hogy az Ă©lesztƑ megfelelƑen fel tudjon futni. Egy kis tĂĄlban oldd fel a cukrot Ă©s az Ă©lesztƑt a langyos vĂ­zben, majd hagyd 5-10 percig pihenni, hogy felfusson.

    A folyadĂ©k hƑmĂ©rsĂ©klete legyen körĂŒlbelĂŒl 30-35°C. Ha tĂșl forrĂł, az Ă©lesztƑ elpusztul, ha tĂșl hideg, nem fog felfutni. A felfutott Ă©lesztƑ tetejĂ©n hab kĂ©pzƑdik.

    3

    A lisztet szitĂĄld egy nagy tĂĄlba, add hozzĂĄ a sĂłt, Ă©s keverd össze. Öntsd hozzĂĄ az Ă©lesztƑs folyadĂ©kot, majd add hozzĂĄ a vajat is. Dagaszd jĂłl ĂĄt a tĂ©sztĂĄt, amĂ­g sima Ă©s rugalmas nem lesz. Ha szĂŒksĂ©ges, adj hozzĂĄ egy kis vizet, hogy ne legyen tĂșl szĂĄraz.

    A liszt szitĂĄlĂĄsa levegƑsebbĂ© teszi a tĂ©sztĂĄt. A tĂ©szta akkor jĂł, ha elvĂĄlik az edĂ©ny falĂĄtĂłl Ă©s nem ragad a kezedhez. A dagasztĂĄs idƑtartama fĂŒgg a liszt minƑsĂ©gĂ©tƑl, de legalĂĄbb 8-10 percig dagaszd.

    4

    Hagyd a tĂ©sztĂĄt meleg helyen, letakarva pihenni 1 ĂłrĂĄn keresztĂŒl, hogy megkettƑzƑdjön a tĂ©rfogata.

    A tĂ©szta kelĂ©sĂ©hez ideĂĄlis hely a kikapcsolt, de enyhĂ©n meleg sĂŒtƑ, vagy egy radiĂĄtor közelĂ©ben. Fontos, hogy a tĂ©sztĂĄt letakard, hogy ne szĂĄradjon ki a teteje.

    5

    MiutĂĄn a tĂ©szta megkelt, borĂ­tsd ki a munkafelĂŒletre Ă©s oszd 8-10 egyenlƑ darabra. Minden darabbĂłl formĂĄzz hosszĂș hengereket, majd formĂĄzd Ƒket pereccĂ©.

    A tĂ©sztĂĄt lisztezett felĂŒleten dolgozd, hogy ne ragadjon. A perec formĂĄzĂĄsĂĄhoz elƑször sodorj egy hosszĂș kĂ­gyĂłt a tĂ©sztĂĄbĂłl, majd formĂĄzz belƑle perecet.

    6

    A pereceket helyezd egy sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire. MielƑtt beteszed a sĂŒtƑbe, kend meg Ƒket egy kis vĂ­zzel, Ă©s szĂłrd meg szezĂĄmmaggal.

    A vĂ­zzel valĂł megkenĂ©s fĂ©nyesebb felĂŒletet biztosĂ­t a pereceknek. A szezĂĄmmag helyett hasznĂĄlhatsz mĂĄkot, napraforgĂłmagot vagy durva szemƱ sĂłt is.

    7

    SĂŒsd a pereceket 20-25 percig, amĂ­g aranybarna szĂ­nƱek lesznek Ă©s illatosak.

    A sĂŒtĂ©si idƑ fĂŒgg a sĂŒtƑtƑl. Érdemes figyelni a pereceket, nehogy megĂ©gjenek. Ha tĂșl gyorsan barnulnak, takard le Ƒket alufĂłliĂĄval.

    8

    MiutĂĄn kĂ©sz, hagyd Ƒket egy kicsit hƱlni. Közben a vajat megolvasztod, majd hozzĂĄadod az aprĂłra vĂĄgott fokhagymĂĄt. A kĂ©sz pereceket locsold meg a fokhagymĂĄs vajas öntettel Ă©s tĂĄlald melegen.

    A fokhagymåt ne pirítsd meg a vajban, mert megéghet és keserƱ lesz. Csak olvaszd fel a vajat, majd keverd bele a fokhagymåt. A pereceket azonnal tålald, amíg melegek és frissek.