Kezd azzal, hogy a fokhagymĂĄt hĂĄmozd meg Ă©s finomra aprĂtod vagy prĂ©selĆvel összetöröd.
A fokhagymaprĂ©ssel egyenletesebb Ăzt Ă©rhetsz el, mintha csak aprĂtanĂĄd. Ha nincs prĂ©sed, reszelĆn is lereszelheted.
MelegĂtsd fel a vizet Ă©s a tejet langyosra. A folyadĂ©knak langyosnak kell lennie, hogy az Ă©lesztĆ megfelelĆen fel tudjon futni. Egy kis tĂĄlban oldd fel a cukrot Ă©s az Ă©lesztĆt a langyos vĂzben, majd hagyd 5-10 percig pihenni, hogy felfusson.
A folyadĂ©k hĆmĂ©rsĂ©klete legyen körĂŒlbelĂŒl 30-35°C. Ha tĂșl forrĂł, az Ă©lesztĆ elpusztul, ha tĂșl hideg, nem fog felfutni. A felfutott Ă©lesztĆ tetejĂ©n hab kĂ©pzĆdik.
A lisztet szitĂĄld egy nagy tĂĄlba, add hozzĂĄ a sĂłt, Ă©s keverd össze. Ăntsd hozzĂĄ az Ă©lesztĆs folyadĂ©kot, majd add hozzĂĄ a vajat is. Dagaszd jĂłl ĂĄt a tĂ©sztĂĄt, amĂg sima Ă©s rugalmas nem lesz. Ha szĂŒksĂ©ges, adj hozzĂĄ egy kis vizet, hogy ne legyen tĂșl szĂĄraz.
A liszt szitĂĄlĂĄsa levegĆsebbĂ© teszi a tĂ©sztĂĄt. A tĂ©szta akkor jĂł, ha elvĂĄlik az edĂ©ny falĂĄtĂłl Ă©s nem ragad a kezedhez. A dagasztĂĄs idĆtartama fĂŒgg a liszt minĆsĂ©gĂ©tĆl, de legalĂĄbb 8-10 percig dagaszd.
Hagyd a tĂ©sztĂĄt meleg helyen, letakarva pihenni 1 ĂłrĂĄn keresztĂŒl, hogy megkettĆzĆdjön a tĂ©rfogata.
A tĂ©szta kelĂ©sĂ©hez ideĂĄlis hely a kikapcsolt, de enyhĂ©n meleg sĂŒtĆ, vagy egy radiĂĄtor közelĂ©ben. Fontos, hogy a tĂ©sztĂĄt letakard, hogy ne szĂĄradjon ki a teteje.
MiutĂĄn a tĂ©szta megkelt, borĂtsd ki a munkafelĂŒletre Ă©s oszd 8-10 egyenlĆ darabra. Minden darabbĂłl formĂĄzz hosszĂș hengereket, majd formĂĄzd Ćket pereccĂ©.
A tĂ©sztĂĄt lisztezett felĂŒleten dolgozd, hogy ne ragadjon. A perec formĂĄzĂĄsĂĄhoz elĆször sodorj egy hosszĂș kĂgyĂłt a tĂ©sztĂĄbĂłl, majd formĂĄzz belĆle perecet.
A pereceket helyezd egy sĂŒtĆpapĂrral bĂ©lelt tepsire. MielĆtt beteszed a sĂŒtĆbe, kend meg Ćket egy kis vĂzzel, Ă©s szĂłrd meg szezĂĄmmaggal.
A vĂzzel valĂł megkenĂ©s fĂ©nyesebb felĂŒletet biztosĂt a pereceknek. A szezĂĄmmag helyett hasznĂĄlhatsz mĂĄkot, napraforgĂłmagot vagy durva szemƱ sĂłt is.
SĂŒsd a pereceket 20-25 percig, amĂg aranybarna szĂnƱek lesznek Ă©s illatosak.
A sĂŒtĂ©si idĆ fĂŒgg a sĂŒtĆtĆl. Ărdemes figyelni a pereceket, nehogy megĂ©gjenek. Ha tĂșl gyorsan barnulnak, takard le Ćket alufĂłliĂĄval.
MiutĂĄn kĂ©sz, hagyd Ćket egy kicsit hƱlni. Közben a vajat megolvasztod, majd hozzĂĄadod az aprĂłra vĂĄgott fokhagymĂĄt. A kĂ©sz pereceket locsold meg a fokhagymĂĄs vajas öntettel Ă©s tĂĄlald melegen.
A fokhagymĂĄt ne pirĂtsd meg a vajban, mert megĂ©ghet Ă©s keserƱ lesz. Csak olvaszd fel a vajat, majd keverd bele a fokhagymĂĄt. A pereceket azonnal tĂĄlald, amĂg melegek Ă©s frissek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.