KezdjĂŒk a tĂ©szta elĆkĂ©szĂtĂ©sĂ©vel. Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet Ă©s a sĂłt.
A sĂł segĂt szabĂĄlyozni az Ă©lesztĆ mƱködĂ©sĂ©t Ă©s ĂzesĂti a tĂ©sztĂĄt.
A meleg vĂzhez add hozzĂĄ a cukrot, majd szĂłrd bele az Ă©lesztĆt. Keverd el, Ă©s hagyd pihenni 5-10 percig, hogy az Ă©lesztĆ felfutjon.
A vĂz ne legyen tĂșl forrĂł, mert az elpusztĂtja az Ă©lesztĆt. IdeĂĄlis a langyos vĂz (kb. 35°C). Ha az Ă©lesztĆ nem fut fel, akkor valĂłszĂnƱleg lejĂĄrt a szavatossĂĄga, Ă©s Ășjat kell hasznĂĄlnod.
EzutĂĄn öntsd hozzĂĄ az Ă©lesztĆs keverĂ©ket a liszthez, majd add hozzĂĄ az olĂvaolajat is. Keverd össze alaposan, majd dagaszd meg a tĂ©sztĂĄt kĂ©zzel vagy dagasztĂł gĂ©ppel körĂŒlbelĂŒl 10 percig, amĂg sima Ă©s rugalmas lesz.
Ha a tĂ©szta tĂșl ragacsos, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s lisztet. Ha tĂșl szĂĄraz, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s vizet. A tĂ©sztĂĄt addig dagaszd, amĂg elvĂĄlik az edĂ©ny falĂĄtĂłl Ă©s rugalmas nem lesz.
FormĂĄzz belĆle egy gömböt, Ă©s tedd vissza a tĂĄlba, majd takard le egy nedves konyharuhĂĄval. Hagyd pihenni 1 ĂłrĂĄt, hogy megkeljen.
A nedves konyharuha megakadålyozza, hogy a tészta kiszåradjon. A tésztåt meleg helyen pihentesd, hogy gyorsabban megkeljen.
Amikor a tĂ©szta megkelt, borĂtsd ki a munkafelĂŒletre Ă©s oszd 8-10 rĂ©szre. Minden darabot hengerrĂ© formĂĄzz, majd azokat pereccĂ© csavarhatod.
A munkafelĂŒletet lisztezd be, hogy a tĂ©szta ne ragadjon le. A perec formĂĄzĂĄsĂĄhoz sodorj hosszĂș, vĂ©kony kĂgyĂłkat a tĂ©sztĂĄbĂłl, majd formĂĄzd meg Ćket.
Egy nagy fazĂ©kban forralj vizet, majd adj hozzĂĄ szĂłdabikarbĂłnĂĄt. Ebben a vĂzben blanszĂrozd a pereceket 1-2 percig, majd vedd ki Ćket egy szƱrĆkanĂĄllal.
A szĂłdabikarbĂłnĂĄs vĂz adja a perecek jellegzetes ĂzĂ©t Ă©s szĂnĂ©t. A blansĂrozĂĄs sorĂĄn a perecek kissĂ© megpuhulnak, ami elĆsegĂti a sĂŒtĂ©s sorĂĄn a megfelelĆ ĂĄllag kialakulĂĄsĂĄt. Ne hagyd a pereceket tĂșl sokĂĄig a vĂzben, mert szĂ©teshetnek.
Helyezd a pereceket sĂŒtĆpapĂrral bĂ©lelt tepsire, majd szĂłrd meg földimogyorĂł darabokkal. ElĆmelegĂtett sĂŒtĆben 200°C-on sĂŒsd 15-20 percig, amĂg aranybarnĂĄra sĂŒlnek.
A földimogyorĂł darabok helyett hasznĂĄlhatsz mĂĄs magvakat is, pĂ©ldĂĄul szezĂĄmmagot, napraforgĂłmagot vagy tökmagot. A sĂŒtĂ©si idĆ fĂŒgg a sĂŒtĆtĆl, ezĂ©rt figyelj a perecekre, hogy ne Ă©gjenek meg.
Hagyd a pereceket egy kicsit hƱlni, majd tålald. Jó étvågyat!
A pereceket melegen a legfinomabbak, de hidegen is fogyaszthatĂłk.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.