Földimogyorós perec tålalva

Földimogyorós perec

A földimogyorĂłs perec egy könnyed Ă©s Ă­zletes snack, amely a sĂłs Ă©s a diĂłs Ă­zek egyensĂșlyĂĄra Ă©pĂ­t. A perec formĂĄja Ă©s ropogĂłs textĂșrĂĄja tökĂ©letes a ropogtatnivalĂłk kedvelƑinek. Az elsƑ földimogyorĂłs perec receptet a 19. szĂĄzad vĂ©gĂ©n egy amerikai pĂ©k talĂĄlta fel, Ă©s hamarosan az egyik legnĂ©pszerƱbb rĂĄgcsĂĄlnivalĂłvĂĄ vĂĄlt. Ez az egyszerƱ, mĂ©gis Ă­nycsiklandĂł Ă©tel minden korosztĂĄly szĂĄmĂĄra elĂ©rhetƑ Ă©s tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs, ha gyorsan szeretnĂ©l egy finom falatot kĂ©szĂ­teni.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 10
⭕ 500 g BĂșzaliszt
⭕ 100 g FöldimogyorĂł
⭕ 20 g ÉlesztƑ
⭕ 10 g Cukor
⭕ 250 ml Meleg víz
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 1 tk. Só
⭕ 1 tk. Szódabikarbóna
⭕ 1 l VĂ­z a fƑzĂ©shez

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    KezdjĂŒk a tĂ©szta elƑkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©vel. Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet Ă©s a sĂłt.

    A sĂł segĂ­t szabĂĄlyozni az Ă©lesztƑ mƱködĂ©sĂ©t Ă©s Ă­zesĂ­ti a tĂ©sztĂĄt.

    2

    A meleg vĂ­zhez add hozzĂĄ a cukrot, majd szĂłrd bele az Ă©lesztƑt. Keverd el, Ă©s hagyd pihenni 5-10 percig, hogy az Ă©lesztƑ felfutjon.

    A vĂ­z ne legyen tĂșl forrĂł, mert az elpusztĂ­tja az Ă©lesztƑt. IdeĂĄlis a langyos vĂ­z (kb. 35°C). Ha az Ă©lesztƑ nem fut fel, akkor valĂłszĂ­nƱleg lejĂĄrt a szavatossĂĄga, Ă©s Ășjat kell hasznĂĄlnod.

    3

    EzutĂĄn öntsd hozzĂĄ az Ă©lesztƑs keverĂ©ket a liszthez, majd add hozzĂĄ az olĂ­vaolajat is. Keverd össze alaposan, majd dagaszd meg a tĂ©sztĂĄt kĂ©zzel vagy dagasztĂł gĂ©ppel körĂŒlbelĂŒl 10 percig, amĂ­g sima Ă©s rugalmas lesz.

    Ha a tĂ©szta tĂșl ragacsos, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s lisztet. Ha tĂșl szĂĄraz, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s vizet. A tĂ©sztĂĄt addig dagaszd, amĂ­g elvĂĄlik az edĂ©ny falĂĄtĂłl Ă©s rugalmas nem lesz.

    4

    FormĂĄzz belƑle egy gömböt, Ă©s tedd vissza a tĂĄlba, majd takard le egy nedves konyharuhĂĄval. Hagyd pihenni 1 ĂłrĂĄt, hogy megkeljen.

    A nedves konyharuha megakadålyozza, hogy a tészta kiszåradjon. A tésztåt meleg helyen pihentesd, hogy gyorsabban megkeljen.

    5

    Amikor a tĂ©szta megkelt, borĂ­tsd ki a munkafelĂŒletre Ă©s oszd 8-10 rĂ©szre. Minden darabot hengerrĂ© formĂĄzz, majd azokat pereccĂ© csavarhatod.

    A munkafelĂŒletet lisztezd be, hogy a tĂ©szta ne ragadjon le. A perec formĂĄzĂĄsĂĄhoz sodorj hosszĂș, vĂ©kony kĂ­gyĂłkat a tĂ©sztĂĄbĂłl, majd formĂĄzd meg Ƒket.

    6

    Egy nagy fazĂ©kban forralj vizet, majd adj hozzĂĄ szĂłdabikarbĂłnĂĄt. Ebben a vĂ­zben blanszĂ­rozd a pereceket 1-2 percig, majd vedd ki Ƒket egy szƱrƑkanĂĄllal.

    A szĂłdabikarbĂłnĂĄs vĂ­z adja a perecek jellegzetes Ă­zĂ©t Ă©s szĂ­nĂ©t. A blansĂ­rozĂĄs sorĂĄn a perecek kissĂ© megpuhulnak, ami elƑsegĂ­ti a sĂŒtĂ©s sorĂĄn a megfelelƑ ĂĄllag kialakulĂĄsĂĄt. Ne hagyd a pereceket tĂșl sokĂĄig a vĂ­zben, mert szĂ©teshetnek.

    7

    Helyezd a pereceket sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire, majd szĂłrd meg földimogyorĂł darabokkal. ElƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben 200°C-on sĂŒsd 15-20 percig, amĂ­g aranybarnĂĄra sĂŒlnek.

    A földimogyorĂł darabok helyett hasznĂĄlhatsz mĂĄs magvakat is, pĂ©ldĂĄul szezĂĄmmagot, napraforgĂłmagot vagy tökmagot. A sĂŒtĂ©si idƑ fĂŒgg a sĂŒtƑtƑl, ezĂ©rt figyelj a perecekre, hogy ne Ă©gjenek meg.

    8

    Hagyd a pereceket egy kicsit hƱlni, majd tålald. Jó étvågyat!

    A pereceket melegen a legfinomabbak, de hidegen is fogyaszthatĂłk.