Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet a száraz élesztővel és a cukorral. Hagyd állni 10 percig, amíg az élesztő felfut.
A víz hőmérséklete nagyon fontos. Ha túl meleg, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik. A langyos víz ideális.
Egy nagy tálban szitáld át a búzalisztet, majd keverd hozzá a sót.
A liszt átszitálása segít, hogy levegősebb legyen a tészta.
Öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat, majd kezdd el gyúrni a tésztát, amíg sima és rugalmas lesz (kb. 10-15 perc).
A tésztának rugalmasnak és simának kell lennie. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés vizet, ha túl ragacsos, egy kevés lisztet. A dagasztás fontos, hogy a glutén megfelelően kialakuljon.
Takard le egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg duplájára nő.
A keléshez ideális hely a meleg, huzatmentes sütő, vagy egy langyos radiátor közelében.
Borítsd ki a tésztát enyhén lisztezett felületre, majd lapítsd ki ovális formájúra.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.
Egy éles késsel vagy pizzavágóval vágj 3-4 hosszanti rést a tésztába, majd finoman húzd szét, hogy a vágások láthatóak maradjanak.
Az éles kés segít, hogy a vágások tiszták legyenek, és ne szakadjon a tészta.
Szórd meg friss vagy szárított rozmaringgal és vékonyra szeletelt fokhagymával, majd locsold meg kevés olívaolajjal.
A rozmaring és a fokhagyma remekül kiegészítik a kenyér ízét. Használhatsz más fűszereket is, például kakukkfüvet vagy oregánót.
Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, és süsd a kenyeret 20-25 percig, amíg aranybarna és ropogós lesz.
A magas hőmérséklet segít, hogy a kenyér gyorsan megsüljön és ropogós héja legyen. Figyeld a kenyeret, és ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hagyd teljesen kihűlni rácson, majd frissen tálald olívaolajjal vagy mártogatóssal.
A rácson hűlés megakadályozza, hogy a kenyér alja bepárásodjon.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.