Fougasse francia kenyér frissen sütve

Fougasse - Francia kenyér

A fougasse egy hagyományos francia kenyér, amely Provence régiójából származik. Eredetileg a pékségek a kemencék hőmérsékletének ellenőrzésére használták, mivel ez a lapos kenyér gyorsan megsült, így jelezte, hogy a kemence megfelelő hőfokon van-e a többi pékáru sütéséhez. Az idő múlásával a fougasse népszerű finomsággá vált, amelyet gyakran rozmaringgal, fokhagymával vagy olívabogyóval ízesítenek. Ropogós külseje és puha belseje miatt tökéletes kiegészítője egy jó bor- vagy sajttálalásnak, de akár önmagában is ízletes csemege.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
5 g Cukor
10 g
300 ml Langyos víz
30 ml Olívaolaj
5 g Rozmaring
2 g Fokhagyma

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet a száraz élesztővel és a cukorral. Hagyd állni 10 percig, amíg az élesztő felfut.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos. Ha túl meleg, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik. A langyos víz ideális.

    2

    Egy nagy tálban szitáld át a búzalisztet, majd keverd hozzá a sót.

    A liszt átszitálása segít, hogy levegősebb legyen a tészta.

    3

    Öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat, majd kezdd el gyúrni a tésztát, amíg sima és rugalmas lesz (kb. 10-15 perc).

    A tésztának rugalmasnak és simának kell lennie. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés vizet, ha túl ragacsos, egy kevés lisztet. A dagasztás fontos, hogy a glutén megfelelően kialakuljon.

    4

    Takard le egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg duplájára nő.

    A keléshez ideális hely a meleg, huzatmentes sütő, vagy egy langyos radiátor közelében.

    5

    Borítsd ki a tésztát enyhén lisztezett felületre, majd lapítsd ki ovális formájúra.

    A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.

    6

    Egy éles késsel vagy pizzavágóval vágj 3-4 hosszanti rést a tésztába, majd finoman húzd szét, hogy a vágások láthatóak maradjanak.

    Az éles kés segít, hogy a vágások tiszták legyenek, és ne szakadjon a tészta.

    7

    Szórd meg friss vagy szárított rozmaringgal és vékonyra szeletelt fokhagymával, majd locsold meg kevés olívaolajjal.

    A rozmaring és a fokhagyma remekül kiegészítik a kenyér ízét. Használhatsz más fűszereket is, például kakukkfüvet vagy oregánót.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, és süsd a kenyeret 20-25 percig, amíg aranybarna és ropogós lesz.

    A magas hőmérséklet segít, hogy a kenyér gyorsan megsüljön és ropogós héja legyen. Figyeld a kenyeret, és ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    9

    Hagyd teljesen kihűlni rácson, majd frissen tálald olívaolajjal vagy mártogatóssal.

    A rácson hűlés megakadályozza, hogy a kenyér alja bepárásodjon.