Frissen sült francia croissant

Francia croissant

A croissant eredete a 17. századi Bécsbe nyúlik vissza, ahol hold alakú péksüteményként jelent meg. Franciaországban azonban a 19. században tökéletesítették a vajas leveles tésztát, amely a mai croissant alapja lett. Az igazi francia croissant titka a türelem és a hajtogatott, vajjal gazdagított tészta, amely légiesen könnyű és ropogós rétegeket hoz létre. Ha szeretnéd otthon is élvezni a párizsi pékségek hangulatát, ez a recept tökéletes választás!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 48 perc
380 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
25 g Friss élesztő
50 g Kristálycukor
10 g
250 ml Langyos tej
250 g Vaj
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    Fontos, hogy a tej langyos legyen, se túl hideg, se túl meleg, mert a meleg tönkreteszi az élesztőt.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet. Kezd el dagasztani a tésztát.

    A liszt szitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    3

    Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.

    A tésztának simának és rugalmasnak kell lennie. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    4

    Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A konyharuha legyen enyhén nedves, hogy a tészta ne száradjon ki.

    5

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.

    A vaj legyen nagyon hideg, szinte fagyos, hogy ne olvadjon meg a hajtogatás során. A vajat szeleteld fel vékony szeletekre, és úgy helyezd a tésztára.

    6

    Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.

    A hajtogatásokat óvatosan végezd, hogy a vaj ne folyjon ki a tésztából. Ha a vaj elkezd olvadni, tedd a tésztát azonnal a hűtőbe.

    7

    Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.

    A többszöri hajtogatás eredményezi a leveles tésztát. Ne hagyd ki a pihentetéseket, mert a tészta összezsugorodik, ha nem pihen.

    8

    A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és tekerd fel croissant formára.

    A háromszögek legyenek egyenlőek, így szép egyforma croissantokat kapsz.

    9

    Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.

    A kelesztéshez meleg helyet válassz, például a sütő közelében vagy egy enyhén melegített sütőben (max. 30°C).

    10

    Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.

    A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet a még szebb fényért. Ne felejtsd el a tojást alaposan felverni.

    11

    Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjenek meg. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le alufóliával.

    12

    Hagyd kihűlni a croissantokat, majd tálald őket frissen, vajjal vagy lekvárral.

    Frissen a legfinomabb, de másnap is finom, ha megfelelően tárolod. Légmentesen zárd le.