Egy közepes méretű serpenyőben olvaszd meg a vajat közepes lángon.
A vaj ne legyen túl forró, mert megéghet és keserű ízt adhat a mártásnak.
Add hozzá a lisztet, és keverd össze, hogy sima masszát kapj. Főzd a roux-t 2-3 percig, amíg világos aranybarna színt nem kap.
A roux a mártás alapja, fontos, hogy csomómentes legyen. Folyamatosan keverd, és ne hagyd, hogy megbarnuljon, mert az befolyásolja a mártás színét és ízét.
Lassan öntsd hozzá a csirkealaplét, miközben folyamatosan kevered, hogy ne alakuljanak ki csomók.
A csirkealaplé legyen meleg, de ne forró, hogy ne okozzon csomósodást. Használj habverőt a keveréshez, hogy biztosan csomómentes legyen a mártás.
Forrald fel a szószt, majd csökkentsd a hőt, és főzd lassú tűzön 10-15 percig, amíg besűrűsödik.
Főzés közben gyakran keverd meg a mártást, hogy ne ragadjon le az edény aljára. Ha túl sűrű lenne, adj hozzá egy kevés csirkealaplét.
Ízesítsd sóval és borssal, majd szűrd át, hogy sima, krémes állagot kapj.
A szűrés eltávolítja az esetleges csomókat és egyenletesebb állagot biztosít. Használj finom szövésű szűrőt.
Tálald halak, szárnyasok vagy zöldségek mellé.
A velouté mártás sokoldalú, kísérletezz bátran a fűszerekkel és a tálalási módokkal.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.