Frikadeller barna mártással tálalva, friss petrezselyemmel

Frikadeller barna mártással

A frikadeller egy hagyományos dán étel, amelyet húsgombócok formájában készítenek. A barna mártással tálalt változat az étel egyik klasszikus változata, amely gazdag ízeket és krémes textúrát kínál. Az étel gyakran szerepel dán családok vacsoráiban, és minden falatja egy kellemes, házias élményt nyújt. A frikadeller barna mártással különösen népszerű télen, mivel melegítő és tápláló étel, amelyet könnyen elkészíthetünk egy kiadós étkezéshez.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
650 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Darálthús (marha vagy sertés)
1 db Hagyma
1 db Tojás
50 g Zsemlemorzsa
50 ml Tej
2 gerezd Fokhagyma
1 tk.
0.5 tk. Bors
2 ek. Olívaolaj
2 ek. Vaj
1 ek. Búzaliszt
250 ml Marhahús alaplé
100 ml Tejszín

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A darált húst tedd egy nagy tálba. Add hozzá az apróra vágott hagymát, a zsemlemorzsát, a tojást, a tejt, a zúzott fokhagymát, a sót és a borsot. Jól keverd össze, hogy a massza egyenletes legyen.

    A masszát ne dolgozd túl, hogy a frikadellek puhák maradjanak. A tej segít, hogy a massza ne legyen túl száraz.

    2

    Formálj kis golyókat vagy lapos korongokat a masszából.

    A frikadellek mérete egyéni preferenciáktól függ, de a kisebbek gyorsabban sülnek, és könnyebb őket egyenletesen átsütni.

    3

    Egy nagy serpenyőben melegíts olívaolajat közepes lángon. Tedd bele a frikadelleket, és süsd őket minden oldalon 5-6 percig, amíg szépen megpirulnak.

    Ne zsúfold túl a serpenyőt, mert akkor a frikadellek nem sülnek egyenletesen. Ha szükséges, süsd őket több adagban.

    4

    Miután a frikadellek megsültek, vedd ki őket a serpenyőből, és tedd félre.

    A frikadelleknek kívül ropogósnak, belül pedig puhanak kell lenniük.

    5

    A serpenyőben maradt zsiradékba add hozzá a vajat és a búzalisztet, és keverd folyamatosan 1-2 percig, amíg a liszt enyhén megpirul.

    A liszt pirítása fontos lépés, mert ez adja meg a barna mártás sűrűségét és gazdag ízét.

    6

    Öntsd hozzá a marhahús alaplevet, és keverd el, hogy ne legyen csomós. Hagyd felforrni, majd csökkentsd a hőt, és add hozzá a tejszínt. Keverd simára.

    A mártás sima lesz, ha folyamatosan kevered, és a hőmérsékletet alacsonyabbra állítod.

    7

    Tedd vissza a frikadelleket a mártásba, és főzd 5-10 percig, hogy a hús jól átvegye a mártás ízét.

    A frikadellek a mártásban főzve még ízletesebbek lesznek, és a szósz segít, hogy ne legyenek szárazak.

    8

    Tálald a frikadelleket a barna mártással, és szórj rá friss petrezselymet.

    A petrezselyem friss ízt ad, és szép színt ad az ételnek.