A darált húst tedd egy nagy tálba. Add hozzá az apróra vágott hagymát, a zsemlemorzsát, a tojást, a tejt, a zúzott fokhagymát, a sót és a borsot. Jól keverd össze, hogy a massza egyenletes legyen.
A masszát ne dolgozd túl, hogy a frikadellek puhák maradjanak. A tej segít, hogy a massza ne legyen túl száraz.
Formálj kis golyókat vagy lapos korongokat a masszából.
A frikadellek mérete egyéni preferenciáktól függ, de a kisebbek gyorsabban sülnek, és könnyebb őket egyenletesen átsütni.
Egy nagy serpenyőben melegíts olívaolajat közepes lángon. Tedd bele a frikadelleket, és süsd őket minden oldalon 5-6 percig, amíg szépen megpirulnak.
Ne zsúfold túl a serpenyőt, mert akkor a frikadellek nem sülnek egyenletesen. Ha szükséges, süsd őket több adagban.
Miután a frikadellek megsültek, vedd ki őket a serpenyőből, és tedd félre.
A frikadelleknek kívül ropogósnak, belül pedig puhanak kell lenniük.
A serpenyőben maradt zsiradékba add hozzá a vajat és a búzalisztet, és keverd folyamatosan 1-2 percig, amíg a liszt enyhén megpirul.
A liszt pirítása fontos lépés, mert ez adja meg a barna mártás sűrűségét és gazdag ízét.
Öntsd hozzá a marhahús alaplevet, és keverd el, hogy ne legyen csomós. Hagyd felforrni, majd csökkentsd a hőt, és add hozzá a tejszínt. Keverd simára.
A mártás sima lesz, ha folyamatosan kevered, és a hőmérsékletet alacsonyabbra állítod.
Tedd vissza a frikadelleket a mártásba, és főzd 5-10 percig, hogy a hús jól átvegye a mártás ízét.
A frikadellek a mártásban főzve még ízletesebbek lesznek, és a szósz segít, hogy ne legyenek szárazak.
Tálald a frikadelleket a barna mártással, és szórj rá friss petrezselymet.
A petrezselyem friss ízt ad, és szép színt ad az ételnek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.