Frikadeller szerecsendióval, ropogósra sült húsgombócok

Frikadeller szerecsendióval

A frikadeller egy klasszikus dán étel, amelyet több évtizede fogyasztanak házi készítésű változatokban. A frikadellerek alapja darált hús, fűszerek és tojás, de a szerecsendió hozzáadása egy egyedülálló ízt és mélységet ad ennek az ételnek. Eredetileg az egyszerűsége és gazdaságossága miatt vált népszerűvé, de mára a dán konyha egyik kedvelt fogása lett. Ez a recept különösen népszerű a családi összejöveteleken és a hétvégi ebédeken. Tökéletes egy tál sült krumplival vagy salátával, de önálló ételként is megállja a helyét.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Darálthús (sertés vagy marha)
1 db Hagyma
50 g Zsemlemorzsa
100 ml Tej
1 db Tojás
1 csipet Szerecsendió
1 tk.
0.5 tk. Bors
30 g Vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdd a hagyma előkészítésével: hámozd meg, majd finomra vágd. Ha lehet, használj éles kést, hogy minél könnyebben apríthasd.

    Ha nem szeretnéd, hogy a hagyma túlságosan éles ízű legyen, a finomra vágott hagymát kicsit piríthatod egy serpenyőben, de nem szükséges.

    2

    Egy nagy tálba tedd a darált húst, a tojást, a tejjel átáztatott zsemlemorzsát, a finomra vágott hagymát, a szerecsendiót, a sót és a borsot.

    Fontos, hogy ne túl sok tejet adj hozzá, hogy a massza ne legyen túl híg, inkább kicsit szárazabb legyen, hogy könnyen formázható legyen.

    3

    Jól keverd össze a hozzávalókat, amíg egy sima, homogén masszát nem kapsz. A keveréshez használhatsz kézi mixer, de akár kézzel is dolgozhatsz, ha biztosra akarsz menni.

    Ha túl sűrű a massza, adj hozzá egy kis tejfölt vagy vizet, ha túl híg, egy kis zsemlemorzsa segíthet.

    4

    Formázz diónyi gombócokat a masszából. A kezedet nedvesítsd meg, hogy ne ragadjon a húsos keverék.

    Ha a massza túl ragadós, tartsd a kezeddel nedvesen, így könnyebb lesz a formázás.

    5

    Melegítsd fel a vajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Amikor a vaj felolvadt, helyezd bele a frikadellereket, és süsd őket aranybarnára minden oldalukon, kb. 3-4 percig oldalanként.

    A vaj segít abban, hogy a frikadellerek kívül ropogósak legyenek, miközben belül szaftosak maradnak. Ne zsúfold túl a serpenyőt, különben nem sülnek egyenletesen!

    6

    Miután minden oldalát megpirítottad, csökkentsd a hőt, és süsd tovább 5-6 percig, hogy biztosan átsüljön a hús. Ha szükséges, pótolj vajat a serpenyőben.

    Ha biztosra akarsz menni, egy frikadellát vágj fel, hogy megbizonyosodj róla, átsült-e.

    7

    Tálalás előtt hagyd pihenni a frikadellereket egy kicsit, hogy a hús minden íze összeérjen.

    Ha a frikadellerek egy kicsit megpihennek, jobban megőrzik a formájukat és ízletesebbek lesznek.