Frittata cukkínivel és ricottával egy serpenyőben tálalva

Frittata cukkínivel és ricottával

A frittata az olasz konyha egyik legegyszerűbb és legsokoldalúbb fogása. Történeti háttér: Az étel eredete a szegényebb régiókból származik, ahol a maradék zöldségeket és sajtokat újrahasznosítva, tojással összekeverve gyors és tápláló ételt készítettek. Érzelmi felvezetés: A konyha megtelik az ünnepi hangulattal, miközben a frittata lassan elkészül, a cukkíni sülésének illata és a ricotta lágy krémessége mindenkit az asztalhoz csalogat. Technikai tanács: A frittata titka a megfelelő arányban lévő tojás és tej, valamint a lassú sütés, hogy ne száradjon ki. Ez az étel ideális villásreggelikre, könnyű vacsorákra, vagy akár piknikekhez is. Variációként használhatsz más zöldségeket, mint például spenót vagy sült paprika, vagy gazdagíthatod extra sajttal is – a lehetőségek végtelenek.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
980 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Cukkíni
150 g Ricotta
6 db Tojás
30 g Reszelt parmezán
50 ml Tej
2 ek. Olívaolaj
0.5 tk.
0.25 tk. Bors
1 ek. Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A cukkínit mosd meg, vágd vékony szeletekre. Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és pirítsd meg a cukkíniszeleteket 4-5 perc alatt, míg kissé megpuhulnak.

    Ne zsúfold túl a serpenyőt – inkább két részletben süsd, így szebben pirulnak.

    2

    Közben egy nagy tálban verd fel a tojásokat. Add hozzá a tejet, reszelt parmezánt, sót és borsot, majd keverd simára.

    A tej segít, hogy a frittata belseje puha és szaftos maradjon.

    3

    A megpirított cukkínit keverd a tojásos keverékhez, majd óvatosan forgasd bele a ricottát úgy, hogy kisebb darabokban maradjon meg.

    A ricottát ne keverd túl – a darabos szerkezet adja a frittata lágy textúráját.

    4

    Melegíts elő egy sütőálló serpenyőt közepes lángon, és öntsd bele a keveréket. Süsd 5 percig a tűzhelyen, amíg az alja meg nem szilárdul.

    Kicsit rázd meg a serpenyőt – ha a szélek megszilárdultak, mehet a sütőbe!

    5

    Tedd a serpenyőt 180°C-ra előmelegített sütőbe, és süsd további 10–12 percig, amíg a teteje is megszilárdul, enyhén megpirul.

    Ha nincs sütőálló serpenyőd, öntsd át a masszát egy kivajazott tepsibe.

    6

    Vedd ki a sütőből, hagyd pár percig hűlni, majd szórd meg friss, aprított petrezselyemmel. Melegen vagy szobahőmérsékleten is tálalható.

    Könnyebb szeletelni, ha 5 percet pihenteted tálalás előtt.