Füge-mandulás pogácsa tálalva

Füge-mandulás pogácsa

A füge-mandulás pogácsa egy igazán különleges változata a klasszikus magyar pogácsának, amelyben az aszalt füge édeskés aromája és a ropogós mandula egyedi ízélményt teremt. Magyarországon a pogácsa az egyik legkedveltebb sütemény, amelyet családi eseményeken és vendégváró falatként fogyasztanak. Ez az új változat tökéletesen illik egy csésze tea vagy egy pohár bor mellé, és egy modern csavart ad a hagyományos recepthez. Ha még gazdagabb ízvilágot szeretnél, próbáld ki egy kevés fahéjjal vagy mézzel gazdagítva!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
200 g Vaj
150 g Tejföl
25 g Élesztő
50 g Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
100 g Aszalt füge
50 g Szeletelt mandula
1 db Tetejére tojás
20 g Tetejére szeletelt mandula

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem indítja be az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja. A felfutott élesztő habos lesz.

    2

    Az aszalt fügét apróra vágd, hogy egyenletesen eloszoljon a tésztában.

    Ha a füge túl kemény, áztasd be pár percre forró vízbe, hogy könnyebben lehessen vágni.

    3

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A liszt átszitálása segít, hogy a pogácsa könnyebb és levegősebb legyen. A vaj legyen nagyon hideg, mert így jobban morzsolható és a pogácsa is omlósabb lesz.

    4

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    A tésztát alaposan gyúrd össze, hogy a hozzávalók jól elkeveredjenek és a tészta rugalmas legyen. Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    5

    Keverd a tésztába az apróra vágott fügét és a szeletelt mandulát. Takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A tésztát letakarva, meleg helyen (pl. radiátor közelében vagy langyos sütőben) keleszd, hogy gyorsabban megkeljen. A kelesztési idő függ a hőmérséklettől, de legalább egy órát hagyd kelni.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatás segít, hogy a pogácsa levelesebb és levegősebb legyen. Nyújtsd ki a tésztát, hajtsd be a két szélét középre, majd hajtsd félbe az egészet. Ezt a műveletet ismételd meg még egyszer.

    7

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsaszaggató mérete ízlés szerint választható. A leeső tésztadarabokat gyúrd össze, nyújtsd ki újra és szaggasd ki, amíg el nem fogy a tészta.

    8

    A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg szeletelt mandulával. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojással való lekenés szép színt ad a pogácsáknak. A sütési idő függ a sütőtől, ezért érdemes figyelni a pogácsákat, nehogy megégjenek. A pogácsák akkor sültek meg, ha aranybarnák és a belsejük is átsült.

    9

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A rácson való hűtés segít, hogy a pogácsák alja ne ázzon el. A pogácsák légmentesen zárható dobozban több napig is elállnak.