A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem indítja be az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja. A felfutott élesztő habos lesz.
Az aszalt fügét apróra vágd, hogy egyenletesen eloszoljon a tésztában.
Ha a füge túl kemény, áztasd be pár percre forró vízbe, hogy könnyebben lehessen vágni.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.
A liszt átszitálása segít, hogy a pogácsa könnyebb és levegősebb legyen. A vaj legyen nagyon hideg, mert így jobban morzsolható és a pogácsa is omlósabb lesz.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.
A tésztát alaposan gyúrd össze, hogy a hozzávalók jól elkeveredjenek és a tészta rugalmas legyen. Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
Keverd a tésztába az apróra vágott fügét és a szeletelt mandulát. Takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.
A tésztát letakarva, meleg helyen (pl. radiátor közelében vagy langyos sütőben) keleszd, hogy gyorsabban megkeljen. A kelesztési idő függ a hőmérséklettől, de legalább egy órát hagyd kelni.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.
A hajtogatás segít, hogy a pogácsa levelesebb és levegősebb legyen. Nyújtsd ki a tésztát, hajtsd be a két szélét középre, majd hajtsd félbe az egészet. Ezt a műveletet ismételd meg még egyszer.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A pogácsaszaggató mérete ízlés szerint választható. A leeső tésztadarabokat gyúrd össze, nyújtsd ki újra és szaggasd ki, amíg el nem fogy a tészta.
A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg szeletelt mandulával. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A tojással való lekenés szép színt ad a pogácsáknak. A sütési idő függ a sütőtől, ezért érdemes figyelni a pogácsákat, nehogy megégjenek. A pogácsák akkor sültek meg, ha aranybarnák és a belsejük is átsült.
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A rácson való hűtés segít, hogy a pogácsák alja ne ázzon el. A pogácsák légmentesen zárható dobozban több napig is elállnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.