FĂŒgĂ©s naan kenyĂ©r tĂĄlalva

FĂŒgĂ©s naan

A fĂŒge mĂĄr az Ăłkorban is az egyik legĂ©rtĂ©kesebb gyĂŒmölcsnek szĂĄmĂ­tott – Ă©des Ă­ze Ă©s kĂŒlönleges ĂĄllaga miatt szĂĄmos kultĂșrĂĄban kedvelt volt. Ebben a naan receptben az aszalt fĂŒge modern, fĂșziĂłs környezetben kap helyet, Ă­gy ötvözƑdik a keleti kenyĂ©r hagyomĂĄnya a mediterrĂĄn Ă©dessĂ©gek vilĂĄgĂĄval. Ahogy a naan sĂŒl a serpenyƑben, a belsejĂ©ben megbĂșjĂł fĂŒgedarabkĂĄk enyhĂ©n karamellizĂĄlĂłdnak, illatukkal betöltik a konyhĂĄt. Tipp: a fĂŒgĂ©t ĂĄztasd be elƑre, Ă­gy könnyebb lesz dolgozni vele, Ă©s sĂŒtĂ©s közben szaftos marad. A vajjal valĂł megkenĂ©s nem csak fĂ©nyt, hanem lĂĄgy, krĂ©mes Ă­zt is ad a naan tetejĂ©nek. Ez a naan ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs desszertkĂ©nt, dĂ©lutĂĄni teĂĄhoz vagy akĂĄr ĂŒnnepi reggelikhez is – kĂŒlönleges, de egyszerƱen elkĂ©szĂ­thetƑ.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1380 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 300 g BĂșzaliszt
⭕ 7 g SzĂĄrĂ­tott Ă©lesztƑ
⭕ 10 g Cukor
⭕ 4 g Só
⭕ 120 g Joghurt
⭕ 100 ml Langyos víz
⭕ 15 ml Olívaolaj
⭕ 100 g Aszalt fĂŒge
⭕ 20 g Olvasztott vaj

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az aszalt fĂŒgĂ©t aprĂ­tsd fel kis darabokra, majd ĂĄztasd langyos vĂ­zbe 10 percre, hogy megpuhuljon. EzutĂĄn csepegtesd le.

    Az ĂĄztatĂĄs segĂ­t, hogy a fĂŒge puhĂĄbb legyen Ă©s jobban eloszoljon a tĂ©sztĂĄban.

    2

    Egy nagy tĂĄlban keverd össze a bĂșzalisztet, szĂĄrĂ­tott Ă©lesztƑt, cukrot Ă©s sĂłt. Ez lesz a tĂ©szta alapja.

    A hozzĂĄvalĂłk legyenek szobahƑmĂ©rsĂ©kletƱek, ez segĂ­ti az Ă©lesztƑ munkĂĄjĂĄt.

    3

    Add hozzĂĄ a joghurtot, langyos vizet Ă©s olĂ­vaolajat, majd keverd össze. GyĂșrd, amĂ­g egyenletes, sima tĂ©sztĂĄt kapsz.

    A joghurt tegye a tésztåt puhåbbå és rugalmasabbå. Hasznålj zsíros joghurtot a legjobb eredményért.

    4

    GyĂșrd a tĂ©sztĂĄt 10 percig. Ha tĂșl ragacsos, szĂłrj hozzĂĄ kevĂ©s lisztet, de vigyĂĄzz, ne szĂĄrĂ­tsd ki.

    A hosszĂș gyĂșrĂĄs fontos, hogy a glutĂ©n megfelelƑen kifejlƑdjön, Ă©s a tĂ©szta rugalmas legyen.

    5

    Fedd le a tĂ©sztĂĄt, Ă©s hagyd kelni meleg helyen 1 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂ­g a duplĂĄjĂĄra nƑ.

    A kelesztéshez hasznålhatsz nedves konyharuhåt vagy folpackot, hogy a tészta ne szåradjon ki.

    6

    Oszd a megkelt tĂ©sztĂĄt 6 egyenlƑ rĂ©szre. FormĂĄzz gombĂłcokat, majd nyĂșjtsd ovĂĄlis formĂĄjĂșra Ƒket.

    A gombĂłcokat lisztezett felĂŒleten formĂĄzd, hogy ne ragadjanak.

    7

    A kinyĂșjtott naan egyik felĂ©re szĂłrd rĂĄ az aprĂłra vĂĄgott, beĂĄztatott fĂŒgĂ©t. Hajtsd rĂĄ a mĂĄsik felĂ©t, Ă©s Ăłvatosan nyomd le. EnyhĂ©n nyĂșjtsd meg Ășjra.

    A fĂŒgĂ©t egyenletesen oszlasd el a tĂ©sztĂĄn, hogy mindenhol jusson belƑle.

    8

    ForrĂłsĂ­ts fel egy serpenyƑt. SĂŒsd a naanokat oldalankĂ©nt 1-2 percig, amĂ­g szĂ©p barna foltok jelennek meg rajtuk, Ă©s kissĂ© megemelkednek.

    A serpenyƑ legyen elĂ©g forrĂł, de ne Ă©gesd oda a naanokat. Ha szĂŒksĂ©ges, vedd lejjebb a hƑfokot.

    9

    A frissen sĂŒlt naanokat mĂ©g melegen kend meg olvasztott vajjal. Ez mĂ©g finomabbĂĄ Ă©s illatosabbĂĄ teszi.

    A vaj helyett hasznålhatsz ghít (tisztított vajat) is, ami még intenzívebb ízt ad.

    10

    TĂĄlald melegen – tökĂ©letes egy Ă©des reggelihez vagy kĂŒlönleges desszertkĂ©nt, akĂĄr magĂĄban, akĂĄr mĂ©zzel megcsorgatva.

    A naan mellé kínålhatsz joghurtot vagy tejszínt is a még gazdagabb ízélményért.